林鄭月娥:每月交通費貴過400元即可獲25%補貼 上限300元

440 回覆
230 Like 88 Dislike
每日搭的士點算
月搭1600蚊車先有300蚊補貼
德政喎

利申得75蚊補貼 食兩餐都已經冇撚咗

咁你咪撚要囉

睇佢點搞法
如果又要先apply郵寄啲乜乜柒柒嘅真係要嚟都罷
同埋唔少人係搭紅van飛的返工唔需要用8仔架 呢啲人一嚟就已經比政府排除在外啦

話明免申請
德政喎

咁你咪撚要囉

睇佢點搞法
同埋唔少人係搭紅van飛的返工唔需要用8仔架 呢啲人一嚟就已經比政府排除在外啦

話明免申請

免入息審查定免申請? 邊度寫免申請

佢呢個未計要轉車
我買西鐵月票補完都仲貴過買月票
每日搭的士點算

我搭直升機點算

咁撚有錢搭的士,點會有補貼
我每月油費都多過400

屌你,人地講緊公共交通公具呀
好過冇 問題係唔知點計
德政喎

咁你咪撚要囉

睇佢點搞法

飛的都想要政府補貼

大佬呀有啲地方冇港鐵覆蓋交通網絡又唔好要轉好幾程車先返到公司 索性飛的冇計架喎
鍵國派記住要有骨氣,唔好用津貼

啲錢我納稅有份俾
一個post睇得出香港人眼光幾窄同自私
叫晒坐村巴既野 迫晒去坐港鐡
架床疊屋, 行政成本仲高過優惠.

根本係度轉移視線模糊焦點!
不如唔好俾
不包括的士、紅色小巴、村巴

紅Van都唔包
過左400蚊,打後交通費75折咁解
你班on9仔數又唔識,字又理解唔到

咩為左搭過400蚊而轉搭貴車
你唔好以為咁就賺左啦
搭廠車每個月要一千蚊車費,唔受惠

你唔好以為咁就賺左啦

有冇成條計車費formula?
我見紅底01又分港鐵同其他交通公具 又分平日同假日
佢點計法?
用個人八達通?定係所有八達通都得?
如果我有2張八達通 我每張交通費 嘟4百蚊 咁我係咪可以redeem 6百

你唔好以為咁就賺左啦

有冇成條計車費formula?
我見紅底01又分港鐵同其他交通公具 又分平日同假日

X=交通費

補貼 = (X - 400) x 0.25
佢點計法?
用個人八達通?定係所有八達通都得?
如果我有2張八達通 我每張交通費 嘟4百蚊 咁我係咪可以redeem 6百

你又係點計法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞