林鄭月娥:每月交通費貴過400元即可獲25%補貼 上限300元

440 回覆
230 Like 88 Dislike
咁我買西鐵全月通 585一個月 咁佢係咪每個月直接退番300俾我

585 x 25%=$146.25

係(585-400)x 25%

46.3 多撚謝
痴撚線
減左400先再計25%
改撚左個可加可減機制咪得囉,問題係賺大錢都成日加價,而家仲要用公家錢補貼,肯定加價加得仲癲

唔係個個搭地鐵,呢家就算唔搭地鐵都受惠

巴士都成撚日加價啦,唔通巴士無錢賺?

巴士幾撚耐先加一次呀
咁我買西鐵全月通 585一個月 咁佢係咪每個月直接退番300俾我

咁即係又係晒鳩氣啦
要千六蚊以上先攞盡三舊水

(585-400) x 25% = 46.25

點解連登咁多弱智

留名

寫到明超過水平的開支
而家每個月1000蚊左右
(1000-400)*0.25=150
儲多幾個月夠買樓了

咁即係又係晒鳩氣啦

真係垃撚
講到明上限300

咁即係又係晒鳩氣啦

做乜9
要開方呀
車費要1200,先可以攞足300

如果你得400蚊,只有100補貼

咁即係又係晒鳩氣啦

真係垃撚

一個人一個月先比果幾草野
真係多鳩謝啦
比乞兒都5舊水啦
幾好,我都會揸少幾日車,難得有人送錢俾我搭車

25%,上限300
我每月油費都多過400

搭地鐵啦師兄
免入息審查 咁我地點申請比佢知我地每月用幾多?
食窮奶媽
票投對家
車費要1200,先可以攞足300

如果你得400蚊,只有100補貼

又唔聽書
如要「取盡」300元減免,每月車費要1,600元。
係超出$400既部份先再計25%
咁咪益咗啲要員工用公共交通工具送貨啲公司
咁咪益咗啲要員工用公共交通工具送貨啲公司

有咩所謂,做得呢D都係死窮鬼
窮人拎300 富人又拎300

做就做好D啦 令到窮人拎500 富人拎100都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞