林鄭月娥:每月交通費貴過400元即可獲25%補貼 上限300元

440 回覆
230 Like 88 Dislike
鍵國派記住要有骨氣,唔好用津貼

用開都會票 關我撚事
用狗鐵都會票點計?

咪係
都痴撚線既
鍵國派記住要有骨氣,唔好用津貼

用開都會票 關我撚事

on9 係超出開支嘅25%咋

• 向每月公共交通開支超出 400 元的市民,提供超出開支的 25 %補貼,以每月 300 元為上限

當每月你搭車用$500

你地天真以為: $500 X 25% = $125

真實計算方法係: ($500-$400) X 25% = 25蚊!!!
仲唔快D謝主隆恩!
又冇我份啦即係
擺明為番大陸做野/大陸落黎香港做野既人而設計

正常香港人做喺香港做野交通費扣左400蚊再打個25折頂多得幾十蚊,真正袋幾百蚊一個月既人就係d跨境人士。又係叫你班仆街多d中港交流既政策。

利申:準備買幾張八達通走水貨,促進中港交流

正常香港人做喺香港做野交通費扣左400蚊再打個25折頂多得幾十蚊,真正袋幾百蚊一個月既人就係d跨境人士。又係叫你班仆街多d中港交流既政策。

cctvb news訪問嘅阿叔都話即刻整多張卡 r多啲refund
衣食住行同樣重要

有"全民"交通津貼 點解冇膳食津貼嘅

啊林鄭 你個交通津貼係"全民"同埋"免入息審查"嫁 我屌你老母

咩叫"全民"同埋"免入息審查" 咪就係赤裸裸嘅派錢囉 咪就係官[商]鄉黑都有份囉

點有份 所有SMEs都會出翻張八達通比啲staff出外勤 物流公司都肥仔 又慳唔少錢 小巴公司暴利 買1萬張八達通翻黎瘋狂刷咭 水貨公司唔洗講了

食飯唔重要咩 食飯都好貴 點解冇膳食津貼嘅
第時高鐵由MTR 營運

即係已預告西九搭去褔田同深圳北亦會有津貼

益晒擎天, 凱旋門, 天璽 果d 深圳蝗

搭過境線無高齡車資優惠
變相鼓勵返去退休, 日日來回
到底推政策前有無用腦諗
1)搭紅van先去到既番工地方點?裝八達通機?

2)大把人要番星期六日,番工時間又個個唔同,點介定交通費?計晒所有交通費既話做咩唔直接派錢

3)又利益輸送比八達通公司/公共運輸公司?

其實到呢個連大陸都有支付寶比錢既年代
紅van好撚落後不思進取

進取嘅紅van 都有八達通機啦
搭開香旺裝左好多年

有八達通機都唔一定會有資助
因為紅van車費係海鮮價
$1000一程都得你吹佢唔脹

cctvb news訪問嘅阿叔都話即刻整多張卡 r多啲refund

淨係講個計劃個名
啲呀叔已經出晒水

魔鬼盡在細節中

認真問下
有個同事住大陸每日返工返機場
佢前前後後轉幾程車
會唔會全部計哂一條數?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞