林鄭月娥:每月交通費貴過400元即可獲25%補貼 上限300元

440 回覆
230 Like 88 Dislike
地鐵月票點計
應該記錄八達通卡號碼,以月票形式津貼車費
紅van呢?
咁搞落去車費只會越黎越貴
岩岩係地鐵個網睇
荃灣西去柴灣都係16.9
仲係要計8達通價唔係普通飛價
唔係走水貨去羅湖邊有可能過1600?一係入機場

離島 梅窩 個D人先有機會拎足

當佢chur返27日由離島返天水圍,每日車費over60蚊,過到1600
但真係會有人咁樣返
除非個條友人工五六萬姐
但人工高自然唔care呢d補貼
人工低既亦都唔會揀呢d工
而本身入機場返工既人多數都有車費津貼
而家公司見到有補貼,隨時cut cost
10.7x2x22-400x0.25=$17.7
$17.7
留名睇啲人全家做數拎到盡
$17.7

其實啲人係想點?有資助又嫌少 冇又屌話冇資助 咁不如免費搭車好冇

送埋層樓比佢地 唔洗努力就最好
留名睇啲人全家做數拎到盡

慳錢家族系列
一張卡四個人用
其實啲人係想點?有資助又嫌少 冇又屌話冇資助 咁不如免費搭車好冇

比粒鼻屎你就皇恩浩蕩
賤民
$17.7

可以搭西鐵入元朗睇早場

佢呢家想令啲人覺得巴士小巴地鐵加價影響唔到佢哋

到第二時cut優惠就仆街

即係好似長期7仔出新嘢做特價咁

一唔做特價你都係局俾囉

簡單啲講,巴士地鐵加價袋住先啦
益晒d走水貨嘅仆街
嘈乜
肯定唔會普通打工仔就有啦
點會咁著數 應該要一大輪審查先得300蚊
咁我買西鐵全月通 585一個月 咁佢係咪每個月直接退番300俾我

計25%
嘈乜
肯定唔會普通打工仔就有啦
點會咁著數 應該要一大輪審查先得300蚊

食屎啦你
水貨客ok?
$17.7

可以搭西鐵入元朗睇早場

係~搭西鐵果程重有25%補貼
當日比個大陸乞衣婆都比左500蚊

香港人真係賤過乞衣

呢樣真
真係賤過泥

其實住屋係人既基本需要
每日搭的士點算

我搭直升機點算

咁撚有錢搭的士,點會有補貼

都係公共交通工具 so9sad
林鄭月娥表示:「我們建議每月公共交通開支水平定於400元。政府會為超出這水平的公共交通開支,提供百分之二十五的補貼,補貼金額以每月300元為上限,估計會有超過200萬市民受惠。」

計劃涵蓋港鐵、專營巴士、專線小巴、渡輪及電車的費用,不包括紅色小巴及的士。

當局初步構思在港鐵站及八達通服務中心,設置專用讀卡器。市民只要每月交通費「達標」,就可透過八達通直接獲得回贈。計劃亦不會影響各公共交通機構現行提供的優惠。

http://news.tvb.com/local/59dda594e603837854b233ed

係咪要專登去拍卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞