林鄭月娥:每月交通費貴過400元即可獲25%補貼 上限300元

440 回覆
230 Like 88 Dislike
其實啲人係想點?有資助又嫌少 冇又屌話冇資助 咁不如免費搭車好冇

送埋層樓比佢地 唔洗努力就最好

其實住屋係人既基本需要
解決 d 蝗就冇住屋問題
做到野
其實啲人係想點?有資助又嫌少 冇又屌話冇資助 咁不如免費搭車好冇

其實住屋係人既基本需要

限制非本地人買樓,樓市就收皮啦
有22$
差小小先食到老麥
林鄭月娥表示:「我們建議每月公共交通開支水平定於400元。政府會為超出這水平的公共交通開支,提供百分之二十五的補貼,補貼金額以每月300元為上限,估計會有超過200萬市民受惠。」

計劃涵蓋港鐵、專營巴士、專線小巴、渡輪及電車的費用,不包括紅色小巴及的士。

當局初步構思在港鐵站及八達通服務中心,設置專用讀卡器。市民只要每月交通費「達標」,就可透過八達通直接獲得回贈。計劃亦不會影響各公共交通機構現行提供的優惠。

http://news.tvb.com/local/59dda594e603837854b233ed

係咪要專登去拍卡

狗鐵同八達通又有得收行政費
正評嗰啲全部唔識計數?

其實住屋係人既基本需要

限制咗只係會回復正常,而家係唔正常喎
即係1個月$401
=401-400=$1x25=減$0.25
如果你星期六日唔出街,每日只搭兩程車,每程有10蚊就拎到個補貼
係得返機場果d作用大 但本身做得都有交通津貼 一陣間公司唔知又會唔會扣返
施政報告落實以政府收取到的港鐵股息補貼市民交通費開支,政府消息人士表示,補貼會將會以八達通發放,市民只需於每月初到各八達通服務站拍卡,就可獲上月的回贈,領取限期3個月。

http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1358400-20171011.htm?spTabChangeable=0

都會票點計先
詳細點申請法未知喎
錢點refund法有未?
咁興奮做乜
詳細點申請法未知喎
咁興奮做乜

八達通回贈,求其啦

其實住屋係人既基本需要

送層樓畀我 好呀

其實住屋係人既基本需要

算啦,都無乜可能
一有錢派你班連登D真面目出曬黎
笑撚死
詳細點申請法未知喎
咁興奮做乜

八達通回贈,求其啦

似乎係專登 set 部機, 要自己去拍一拍八達通先有
【Now新聞台】行政長官林鄭月娥在施政報告中,推出免入息審查的公共交通費用補貼計劃,資助市民公共交通開支,每月交通費逾四百元即能獲得資助一百元,上限三百元,預計二百萬人受惠。

now 記者 d 中文閱讀理解能力
https://news.now.com/home/local/player?newsId=238959

係 過咗 400 蚊以外嘅數先有 25%資助..

例如 一個月搭車 $500
咁就係 (500-400) x 25% = 25

一個月搭車 $404
咁就係 (404-400) x 25% = 1

唔係段新聞講嘅 "每月交通費逾四百元即能獲得資助一百元"

英文版先清楚
有22$
差小小先食到老麥

9蚊揮手
咁我買西鐵全月通 585一個月 咁佢係咪每個月直接退番300俾我

585 x 25%=$146.25

(585-400) x 25% = 46.25

點解連登咁多弱智

,提供25%補貼,最高減免金額為300元。根據計劃初步資料,如要「取盡」300元減免,每月車費要1,600元。
(1600-400)x0.25= 300
所以係扣左先
娥姐好嘢
有22$
差小小先食到老麥

9蚊揮手

$13.5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞