林鄭月娥:每月交通費貴過400元即可獲25%補貼 上限300元

440 回覆
230 Like 88 Dislike
【Now新聞台】行政長官林鄭月娥在施政報告中,推出免入息審查的公共交通費用補貼計劃,資助市民公共交通開支,每月交通費逾四百元即能獲得資助一百元,上限三百元,預計二百萬人受惠。

now 記者 d 中文閱讀理解能力
https://news.now.com/home/local/player?newsId=238959
佢點計法?
用個人八達通?定係所有八達通都得?
如果我有2張八達通 我每張交通費 嘟4百蚊 咁我係咪可以redeem 6百

你又係點計法

真係好多醒目仔
每月12蚊補貼
笑撚死人
過左400蚊,打後交通費75折咁解
你班on9仔數又唔識,字又理解唔到

咩為左搭過400蚊而轉搭貴車
你唔好以為咁就賺左啦

有冇成條計車費formula?
我見紅底01又分港鐵同其他交通公具 又分平日同假日

X=交通費

補貼 = (X - 400) x 0.25

照條formula 頂盡得$128或更少…
唔好計入達通呀
我有時俾硬幣
其實車費貴,點解唔係對啲專營權加利潤管制?
車又唔夠班次,又要塞車,俾咁多錢但塞個幾鍾為乜?

而家我轉左揸電單車代步,舒服幾撚多
原本90分鐘既車程而家30分鐘搞掂
係隧道費金啲
即係點都比硬4舊,有多先再乘返25%
好過無啦 難得嘅德政
好波
差$4先夠400
除左住大西北果d有機會拎到百零蚊外,得d送速遞,走水貨果班外,幾乎無乜人拎得盡300蚊上限
屌,無野,要over400先係多左條數資助
差$4先夠400

就算比你去到 $404 佢都係補貼你 $1 咋
(404 - 400) x 25% = $1
除左住大西北果d有機會拎到百零蚊外,得d送速遞,走水貨果班外,幾乎無乜人拎得盡300蚊上限

都係
水貨佬最開心
岩岩係地鐵個網睇
荃灣西去柴灣都係16.9
仲係要計8達通價唔係普通飛價
唔係走水貨去羅湖邊有可能過1600?一係入機場
【Now新聞台】行政長官林鄭月娥在施政報告中,推出免入息審查的公共交通費用補貼計劃,資助市民公共交通開支,每月交通費逾四百元即能獲得資助一百元,上限三百元,預計二百萬人受惠。

https://news.now.com/home/local/player?newsId=238959

岩岩睇hk01果個計法連假日都有得計
睇落似係成個月所有既交通費加晒 再減400 乘25%
一日坐多過兩轉車既人應該都可以
岩岩係地鐵個網睇
荃灣西去柴灣都係16.9
仲係要計8達通價唔係普通飛價
唔係走水貨去羅湖邊有可能過1600?一係入機場

離島 梅窩 個D人先有機會拎足
屌你點解我睇唔到有巴士?

係 過咗 400 蚊以外嘅數先有 25%資助..

例如 一個月搭車 $500
咁就係 (500-400) x 25% = 25

一個月搭車 $404
咁就係 (404-400) x 25% = 1

唔係段新聞講嘅 "每月交通費逾四百元即能獲得資助一百元"
岩岩睇hk01果個計法連假日都有得計
睇落似係成個月所有既交通費加晒 再減400 乘25%
一日坐多過兩轉車既人應該都可以

返工+返學+行街
一年先用幾億就可以收買大部分港人支持修改議事規則
睇英文版先至會get到係減400再計

in excess of 400

返足30日先有300蚊
慘過做狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞