[半直播寫論壇APP]自己論壇自己寫

571 回覆
323 Like 28 Dislike
共用既blocked user list = 更易打壓異見者

他朝有日我發表自己意見,跟住有人唔啱聽加咗我入LIST,咪奶嘢

所以個list 要有辦法比創建者加入證據
大家咁聰明,好易分到邊D 係屈毛, 邊D 係真毛
註冊唔到嘅?

用咩platform?browser? Android?iOS?
用email 定Google login?

用android web版
用google login

有無話點註冊唔到?有無redirect 你去google login? 有無彈ERROR?

一禁google login
揀完email就彈返去login
之後一直都無反應
strong post lm
註冊唔到嘅?

用咩platform?browser? Android?iOS?

有無話點註冊唔到?有無redirect 你去google login? 有無彈ERROR?

之後一直都無反應

因為一路update 緊, 可能你用緊舊version
refresh 一下就應該得
唔介意既可以email 去localhkgforum@gmail.com 俾個gmail address 我睇睇, 我見好多人都得

btw, 你係咪改左名"做隻貓"好似已經見到你 ?
註冊唔到嘅?

之後一直都無反應

唔介意既可以email 去localhkgforum@gmail.com 俾個gmail address 我睇睇, 我見好多人都得

唔係我
我喺揀完邊個gmail就直接彈返去首頁
btw
巴打係咪無UX UI經驗
得罪講句好難睇
做 ionic 絕對係一個錯嘅選擇, 因為 Webview 只可以用到單核。 而家 Android 機有啲機單核效能反而倒退

最後用咗好多時間做到一樣只係用到嘅野,但唔好用

隔離論壇 EPC 有隻咪係用 ionic 寫嗰,iOS 算順,一到 Android 即刻跪低哂

你參考下人地嘅失敗例子先啦

係全新做就直接 React Native

我上面都講左,ionic連keyboard都fail

例如有乜BUG? 指教下?

堆bug其實係成年前,以下係ionic team 5個月先開既master post,到而家都未fix
https://github.com/ionic-team/ionic/issues/11501

好specific 既用法先會有問題
而佢4個月去到60%, 我覺得時間合理

anyway, 唔同人有唔同睇法
我既睇法就係forum 又唔係做D 咩rocket science
縮短開發時間比少少performance degrade重要
假如真係寫到要用咁多computing power , 咁樣咪即係超食電...一樣唔會有人用...
註冊唔到嘅?

有無話點註冊唔到?有無 redirect 你去google login? 有無彈ERROR?

之後一直都無反應

唔係我
btw
得罪講句好難睇

我喺揀完邊個gmail就直接彈返去首頁---> 咁係正常反應, 應該已經完成login

講左我係做infra, security
係連coding 既經驗都無, comment人地既code 就多
btw, ui/ux 我都未汁, 做左功能出黎先再講
隻藍色我係專登留住
唔轉做灰色係廢事俾人話我抄連登, 整到function 到先再汁個樣啦
做 ionic 絕對係一個錯嘅選擇, 因為 Webview 只可以用到單核。 而家 Android 機有啲機單核效能反而倒退

隔離論壇 EPC 有隻咪係用 ionic 寫嗰,iOS 算順,一到 Android 即刻跪低哂

堆bug其實係成年前,以下係ionic team 5個月先開既master post,到而家都未fix
https://github.com/ionic-team/ionic/issues/11501

我既睇法就係forum 又唔係做D 咩rocket science
縮短開發時間比少少performance degrade重要
假如真係寫到要用咁多computing power , 咁樣咪即係超食電...一樣唔會有人用...

邊度specific[
alert input唔work,form input一scroll就gg
你要做quote reply已經fail

alert 仲入input 都唔specific?
input scroll 就有workaround
都係果句, 做到就自然有辦法
開發時間比想像中長,又要改過個schedule,
之前預得太短, 遲早迫死自己
以下為最新更新, 今次預鬆D, 俾D flexibility 自己

1. 登記及登入功能 (已完成) (難易度 3/10)
(暫定email / google sign in 都接受, 其實sms 認證都做到, 不過廢事俾人話我收集個人私隱, 所以暫時唔做住)
2.純文字FORUM (已完成) (難易度 1/10)
(無Emoji, 無Link, 無Img, 無Quote)
(由於採用最新技術, 將無需F5都可以自動睇到最新回應)
3.新功能投票系統 (5/10 22:00 前) (難易度 3/10)
(partition 形式, upvote 達到總登記人口 5%或以上, 我將必須在以下3種回應中選擇一種
a.將功能納入更新日程
b.假如技術上不可行,將會有詳細解釋
c.假如新功能技術上不能夠以option 形式俾用家選擇,而只能夠強加係全部用家上既話, 將等待upvote 到達活躍會員 40% 以上先會將功能納入更新日程
4. 分台系統 (已完成) (難易度 1/10)
5. 自動分頁 (已完成) (難易度 1/10)
(由於採用最新技術, 將無需任何回覆數目上限也完全不影響效能)
6. BB code parsing (8/10 22:00 前) (難易度 4/10)
(即係emoji, link, image, quote)
7. 回覆時上載圖片 (14/10 22:00 前) (難易度 3/10)
8. 回帶功能 (14/10 22:00 前) (難易度 2/10)
9. 黎名回帶功能 (14/10 22:00 前) (難易度 2/10)
10. PM 功能 (14/10 22:00 前) (難易度 2/10)
11. 自選排序功能 (15/10 22:00 前) (難易度 1/10)
(依最後回覆時間/依開POST 時間/依正評數目)
12. 引用通知功能 (21/10 22:00 前) (難易度 3/10)
13. Block 功能 (22/10 22:00 前) (難易度 1/10)
(可自訂係主題/回覆仲見到定見唔到名)
14. Block 名單分享及管理 (22/10 22:00 前) (難易度 4/10)
(其他用家可直接全LIST APPLY 或睇名單REMARK 去逐個決定Block 定唔Block)
以上就係我認為一個論壇要有既基本功能, 咁多巴絲可以幫手睇下仲有無漏
而以下就係進階功能, 暫時無法估計能否成功開發或未知成效如何, 或未知所需時間
15. 大數據五毛評分系統 (時間未定) (難易度 10/10)
(根據大數據去算出五毛指數, 將顯示於帳戶名稱旁邊, 用家可自行設定自動隱藏所有五毛指數x以上既主題及回覆)
16. 主題可顯示unique user 既回覆數目及% (時間未定) (難易度 4/10)
(一個人自推或者少數幾個人互推可以一目了然)
16a. 可隱藏unique user 既回覆少於X % (時間未定) (難易度 1/10)
17. 搜尋功能 (時間未定) (難易度 7/10)
(意外地, 由於採用最新技術, 主題搜尋反而變得困難, 但都唔係做唔到, 要時間研究)
18. in app video playing (時間未定) (難易度 4/10)
19. 可直接使用其他人Live update 既block 名單 (時間未定) (難易度 4/10)
20. 可共同管理block 名單 (時間未定) (難易度 4/10)
21. desktop web 版獨立版面 (時間未定) (難易度 3/10)
22. 可選擇 skin (時間未定) (難易度 3/10)
(本人已經唔係Programmer, 藝術細胞更加係零, 配色方面真係有難度...)

邊度specific[
alert input唔work,form input一scroll就gg
你要做quote reply已經fail

alert 仲入input 都唔specific?
input scroll 就有workaround
都係果句, 做到就自然有辦法

認真求教,workaround係咩?
我個app上左幾個月架都仲bug緊

自己睇個issue 既最後一個comment?
巴打 你個to do list 不如用 google sheet list出嚟 再整到好好睇睇啦

藝術細胞比較少
本身諗法係傾向做實事多過雕花既,
不過諗真D咁都方便大家跟進同俾comment
聽日番工應該可以偷D時間整
開發時間比想像中長,又要改過個schedule,
之前預得太短, 遲早迫死自己
以下為最新更新, 今次預鬆D, 俾D flexibility 自己

1. 登記及登入功能 (已完成) (難易度 3/10)
(暫定email / google sign in 都接受, 其實sms 認證都做到, 不過廢事俾人話我收集個人私隱, 所以暫時唔做住)
2.純文字FORUM (已完成) (難易度 1/10)
(無Emoji, 無Link, 無Img, 無Quote)
(由於採用最新技術, 將無需F5都可以自動睇到最新回應)
3.新功能投票系統 (5/10 22:00 前) (難易度 3/10)
(partition 形式, upvote 達到總登記人口 5%或以上, 我將必須在以下3種回應中選擇一種
a.將功能納入更新日程
b.假如技術上不可行,將會有詳細解釋
c.假如新功能技術上不能夠以option 形式俾用家選擇,而只能夠強加係全部用家上既話, 將等待upvote 到達活躍會員 40% 以上先會將功能納入更新日程
4. 分台系統 (已完成) (難易度 1/10)
5. 自動分頁 (已完成) (難易度 1/10)
(由於採用最新技術, 將無需任何回覆數目上限也完全不影響效能)
6. BB code parsing (8/10 22:00 前) (難易度 4/10)
(即係emoji, link, image, quote)
7. 回覆時上載圖片 (14/10 22:00 前) (難易度 3/10)
8. 回帶功能 (14/10 22:00 前) (難易度 2/10)
9. 黎名回帶功能 (14/10 22:00 前) (難易度 2/10)
10. PM 功能 (14/10 22:00 前) (難易度 2/10)
11. 自選排序功能 (15/10 22:00 前) (難易度 1/10)
(依最後回覆時間/依開POST 時間/依正評數目)
12. 引用通知功能 (21/10 22:00 前) (難易度 3/10)
13. Block 功能 (22/10 22:00 前) (難易度 1/10)
(可自訂係主題/回覆仲見到定見唔到名)
14. Block 名單分享及管理 (22/10 22:00 前) (難易度 4/10)
(其他用家可直接全LIST APPLY 或睇名單REMARK 去逐個決定Block 定唔Block)
以上就係我認為一個論壇要有既基本功能, 咁多巴絲可以幫手睇下仲有無漏
而以下就係進階功能, 暫時無法估計能否成功開發或未知成效如何, 或未知所需時間
15. 大數據五毛評分系統 (時間未定) (難易度 10/10)
(根據大數據去算出五毛指數, 將顯示於帳戶名稱旁邊, 用家可自行設定自動隱藏所有五毛指數x以上既主題及回覆)
16. 主題可顯示unique user 既回覆數目及% (時間未定) (難易度 4/10)
(一個人自推或者少數幾個人互推可以一目了然)
16a. 可隱藏unique user 既回覆少於X % (時間未定) (難易度 1/10)
17. 搜尋功能 (時間未定) (難易度 7/10)
(意外地, 由於採用最新技術, 主題搜尋反而變得困難, 但都唔係做唔到, 要時間研究)
18. in app video playing (時間未定) (難易度 4/10)
19. 可直接使用其他人Live update 既block 名單 (時間未定) (難易度 4/10)
20. 可共同管理block 名單 (時間未定) (難易度 4/10)
21. desktop web 版獨立版面 (時間未定) (難易度 3/10)
22. 可選擇 skin (時間未定) (難易度 3/10)
(本人已經唔係Programmer, 藝術細胞更加係零, 配色方面真係有難度...)

你個emoji落返去比client parse啦,加上可以撻連登第三方的emoji code去改
註冊唔到嘅?

有無話點註冊唔到?有無 redirect 你去google login? 有無彈ERROR?

之後一直都無反應

唔係我
btw
得罪講句好難睇

我喺揀完邊個gmail就直接彈返去首頁---> 咁係正常反應, 應該已經完成login

講左我係做infra, security
係連coding 既經驗都無, comment人地既code 就多
btw, ui/ux 我都未汁, 做左功能出黎先再講
隻藍色我係專登留住
唔轉做灰色係廢事俾人話我抄連登, 整到function 到先再汁個樣啦

等我講清楚D,可能前面講得唔清楚
我係話login page可以揀Google+同email login
當我揀完google+之後,揀好email
佢係彈返去login page既首頁,即係可以揀Google+同email login
而我望返左上角,都仲係叫我登入/登記
而我再揀多次揀Google+同email login
先會登入到

因為女朋友做UX UI 既Designer
佢同我講話
你無好既UX 同UI
你砌晒D code同function出黎
好可能就會出現兩個情況:
1) 因為寫CODE好辛苦,所以要UX同UI Designer去就,咁就會限制咗Designer,結果好多時都係bad ux+bad ui

2) 因為要就UX同UI,好多時家陣寫完既code同function
因為新ux 同ui關係,要重新寫多次

Just for your reference
個人建議你搵下D Designer幫你DESIGNER一下先再寫
巴打 你個to do list 不如用 google sheet list出嚟 再整到好好睇睇啦

藝術細胞比較少

竟然聯想到雕花

同埋本身係諗住用功能3 黎代替
但依家已經因為諗緊點present 而kick 住左係到
無限分裂 搞幾十個登出黎 on撚99

LIHKG:一齊做大個餅!

藝術細胞比較少

竟然聯想到雕花

同埋本身係諗住用功能3 黎代替
但依家已經因為諗緊點present 而kick 住左係到

幫你執咗個google excel表
得你同我有權限去搞
check 你上面留果個gmail
點解可以畀用google login架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞