[半直播寫論壇APP]自己論壇自己寫

571 回覆
323 Like 28 Dislike
新做就唔好用 BB forum

自己做個 REST API Server ,花得時間 Parse 番啲 HTML 變正常 JS Object,其實都已經夠時間做全新 API Server 了。

因為無得改 Post 呢個特性,所有野變得簡單好多,一個 NOSQL Document based ,係咁 Push 落條 Array 度就搞掂

用bbcode 咪又係要自己整個xyzcode 出嚟
因為無可能俾user 直接入HTML , 咁樣大家只會俾人hack 爆
而且我見唔到bbcode 有咩限制
反正我自己可以加任何新tag 俾自己去parse,要咩HTML element 都得,差在係我加左未

目前我想集中時間加系統性既功能落去先,個別功能加多粒制,改下個layout 排靚仔d 呢d 我低priority
另外就咁試咗一下 firebase app

主題列表
進入 主題
返回

咁樣已經見到你無做 Cache , 一返回上一頁就即刻要重新 Render 過

做cache 果到其實係因為中bug,
angularfire 如果唔release, 再subscribe child 就會亂晒order
所以其實我係尋日arm arm patch 左離開會release 晒所有野,咁樣先會arm order

而且在我感覺而言,每次入番home page refresh 有無新post 係必需,如果唔係就要手動f5 或者先load cache 再過幾百ms 再load 新野,但咁樣對user 黎講就只係唔知點解個畫面會閃一下。。。
等幾秒就仲on9, 睇到一半就彈走左,同依家個Facebook app 差唔多,明明有野想click 落去睇,但就岩岩好load 到新野彈走左click 唔到

反正首頁只係一堆metadata, 頂盡講緊幾kB, 睇一張圖已經遠遠唔止呢個data 量

諗錯野喎,我講個 Use case 你就明

主題列表

scroll 咗兩頁(visible 第 15 - 25 個 item)

入第22 個 item

出返黎

重新Load 之後變番第 1-10 item

主題列表
進入 主題
返回

咁樣已經見到你無做 Cache , 一返回上一頁就即刻要重新 Render 過

angularfire 如果唔release, 再subscribe child 就會亂晒order
所以其實我係尋日arm arm patch 左離開會release 晒所有野,咁樣先會arm order

而且在我感覺而言,每次入番home page refresh 有無新post 係必需,如果唔係就要手動f5 或者先load cache 再過幾百ms 再load 新野,但咁樣對user 黎講就只係唔知點解個畫面會閃一下。。。
等幾秒就仲on9, 睇到一半就彈走左,同依家個Facebook app 差唔多,明明有野想click 落去睇,但就岩岩好load 到新野彈走左click 唔到

反正首頁只係一堆metadata, 頂盡講緊幾kB, 睇一張圖已經遠遠唔止呢個data 量

主題列表

scroll 咗兩頁(visible 第 15 - 25 個 item)

入第22 個 item

出返黎

俾我自己會想睇最新
因為我入item 22 睇完幾分鐘,之前既1-25 已經唔係依家既1-25(俾人推左唔少post)
anyway, 我都覺得應該有人想追晒d post 既,可以加個option 去決定cache 定唔cache
多謝巴打既意見

唔好bbcode 咪又係要自己整個xyzcode 出嚟
因為無可能俾user 直接入HTML , 咁樣大家只會俾人hack 爆
而且我見唔到bbcode 有咩限制
反正我自己可以加任何新tag 俾自己去parse,要咩HTML element 都得,差在係我加左未

目前我想集中時間加系統性既功能落去先,個別功能加多粒制,改下個layout 排靚仔d 呢d 我低priority

講真,我覺得 Markdown 比 bbcode 更加人性化

主題列表
進入 主題
返回

主題列表

入第22 個 item

出返黎

俾我自己會想睇最新
因為我入item 22 睇完幾分鐘,之前既1-25 已經唔係依家既1-25(俾人推左唔少post)
anyway, 我都覺得應該有人想追晒d post 既,可以加個option 去決定cache 定唔cache
多謝巴打既意見

到時比大家選項選點睇咪得囉
用email開到acc
但回覆唔到
亦開唔到post
用緊ip7+ safari
用email開到acc
但回覆唔到
亦開唔到post

夜d 番到屋企睇
勁呀巴打
用email開到acc
但回覆唔到
亦開唔到post

我自己都覆唔到
應該係星期三個quick fix果陣手快快upload 錯左個development 既security rule file
夜少少會fix, 同時出埋回覆/開post 可以直接upload 圖
用email開到acc
但回覆唔到
亦開唔到post

我自己都覆唔到
應該係星期三個quick fix果陣手快快upload 錯左個development 既security rule file
夜少少會fix, 同時出埋回覆/開post 可以直接upload 圖

已fix, upload 圖片功能都已經完成
連登 膠登 高登
呢個登叫咩登呢?
連登 膠登 高登
呢個登叫咩登呢?

本登??唔好加個拉字就得啦
連登 膠登 高登
呢個登叫咩登呢?

本登??唔好加個拉字就得啦

(繼後)香登
20171015更新告示

1. 新增回帶功能
2. 新增黎明回帶功能
3. 再次觀看同一個主題將會自動回到上一次之同一頁數及同一回覆位置
4. 主頁,回帶,黎明回帶將顯示自上一次觀看後新增的留言數目(以紅色括號在旁邊顯示)

下一次更新將會係論壇開發日誌,敬請期待
論壇更新日誌完成,
稍後加入過去開發歷程及未來開發計劃
無曬聲氣
爛尾?
無曬聲氣

星期一至五真係極有限update
預左無會穩陣d
星期六將會update pm/引用回覆連通知2選一
未知做邊個先住,睇心情
星期日將會update 埋另外果個
已新增PM 功能
在主頁或主題內按用戶名字即可選擇發送PM
主頁名字顯示為按鍵樣式提示大家可以按下去
稍後會變會原樣
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞