[半直播寫論壇APP]自己論壇自己寫

571 回覆
323 Like 28 Dislike
有無api?

暫時無
可以加入更新既計劃

其實寫好api重要d
寫好左就多人幫你手諗個ui同ux
就好似大半年連登出左7日就已經有5個版本的web viewer

連data structure 都一日變幾次, 依家出API 無意義丫
有無api?

暫時無
可以加入更新既計劃

其實寫好api重要d
寫好左就多人幫你手諗個ui同ux
就好似大半年連登出左7日就已經有5個版本的web viewer

連data structure 都一日變幾次, 依家出API 無意義丫

咁你個ui/ux可以鳩起左先試曬同加好曬功能先啦
註冊唔到嘅?
lm
註冊唔到嘅?

用咩platform?browser? Android?iOS?
用email 定Google login?
註冊唔到嘅?

用咩platform?browser? Android?iOS?

用android web版
用google login
lm
你吹水呀pm功能難易度2?

咁易寫連帝一早寫左
支持
註冊唔到嘅?

用android web版
用google login

有無話點註冊唔到?有無redirect 你去google login? 有無彈ERROR?
brother 用firebase db? 會唔會好貴
brother 用firebase db? 會唔會好貴

快靚正, 唔用無寫得咁快
真係要host 流量大既會port 番去自己host 既MEAN stack
LM
做 ionic 絕對係一個錯嘅選擇, 因為 Webview 只可以用到單核。 而家 Android 機有啲機單核效能反而倒退

最後用咗好多時間做到一樣只係用到嘅野,但唔好用

隔離論壇 EPC 有隻咪係用 ionic 寫嗰,iOS 算順,一到 Android 即刻跪低哂

你參考下人地嘅失敗例子先啦

係全新做就直接 React Native
it狗lm
留名支持
做 ionic 絕對係一個錯嘅選擇, 因為 Webview 只可以用到單核。 而家 Android 機有啲機單核效能反而倒退

最後用咗好多時間做到一樣只係用到嘅野,但唔好用

隔離論壇 EPC 有隻咪係用 ionic 寫嗰,iOS 算順,一到 Android 即刻跪低哂

你參考下人地嘅失敗例子先啦

係全新做就直接 React Native

我上面都講左,ionic連keyboard都fail

例如有乜BUG? 指教下?
其實個網嘅定位係點?我見個網其實同連登差唔多,如果定位唔清楚,好難吸引人過去,啲人只會覺得你見連狗好揾又抄個app黎賺錢。

純粹係少廣告版連登我唔覺得有人會過檔玩,而且乜登乜登擺明話人知你抄緊x登,又係唔同台分類,其實真係好無新意。

可以refer 功能表有乜唔同
而我要自己寫個出黎個念頭就好簡單,
就係覺得連登一路加廣告實在太過份, VIP 竟然要188一年
大佬丫, spotify 要買歌又要做streaming, 搵齊5個friend 一齊買都係200 左右
一個forum 所有content 都係user generated既, 咁過唔過份左丫?
今日未夠多人不滿唔代表聽日唔夠
當年連登偷高登D 客都只係在於佢係適當既時候抄左個同高登一樣既forum
我之前都講左, 只要呢個app 令到連登feel 到自己唔可以太過份就已經賺左
而真係一大堆人過檔就係bonus

而乜台物台, 其實全部forum 都係咁, 重點在於點令user 有效管理, 選擇, 排序自己想睇既野
係呢個充滿五毛既世界, 剩係一條可以共用既blocked user list 就已經好用好多
共用既blocked user list = 更易打壓異見者

他朝有日我發表自己意見,跟住有人唔啱聽加咗我入LIST,咪奶嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞