[半直播寫論壇APP]自己論壇自己寫

571 回覆
323 Like 28 Dislike
open-source
即係公開程式碼

其他識program 既人可以一齊開發

你開發 create post
我開發 計分部分
佢開發 點post

可以加快速度
邊個有新idea 可以即刻加入黎
其他人一齊成長
真正做到自己forum 自己寫

而家好多大公司都係咁
google chrome 係一個例子

嘩你好博學好勁呀
問緊o唔open呀
跟住係呢個時候連登就出個188 VIP
所以就令我有呢個idea 去寫個新forum 出嚟俾大家用,同時吸收大家意見,拎多d ui,ux 經驗,

你想學連登用forum賺錢就賺錢啦,
講到咩俾大家用,最鬼憎嚟d口吻
你係咪到時一個廣告都唔落先?

仲有你只係上嚟借人俾idea你
因你廢到自己唔識諗
睇住你個版面D design一開始D問題要人提先識改就知你咩料啦

你真係吸收大家意見, 又唔見你回上面幾個巴打問你open source既事?
我睇死你一定唔會放出嚟

仲要係連登到宣傳自己壇? 搵水魚就用返自己FB
講到尾 你咪又係見你搵到錢 想分一杯
跟住係呢個時候連登就出個188 VIP
所以就令我有呢個idea 去寫個新forum 出嚟俾大家用,同時吸收大家意見,拎多d ui,ux 經驗,

你想學連登用forum賺錢就賺錢啦,
講到咩俾大家用,最鬼憎嚟d口吻
你係咪到時一個廣告都唔落先?

仲有你只係上嚟借人俾idea你
因你廢到自己唔識諗
睇住你個版面D design一開始D問題要人提先識改就知你咩料啦

你真係吸收大家意見, 又唔見你回上面幾個巴打問你open source既事?
我睇死你一定唔會放出嚟

仲要係連登到宣傳自己壇? 搵水魚就用返自己FB

乜覺得連登賺得太過份就要一個仙都唔賺甚至自己拎荷包出黎俾人用?
我一開始已經講過, 我唔會好似連登咁幾十條廣告, 最多一條係最底
而VIP 免廣告都一定唔洗188一年
由頭到尾我只係話連尼住賺得太過份,無話唔俾佢賺

而紅字, 我真係唔知點做到吸收意見而可以無人提就改左先, 你係有時光機定預知能力??
而open source, 之前都已經講過, 我唔信有人有咁既熱情同速度黎陪我咁癲用咁既timeframe 黎做
依家連意見都其實唔多,更莫講話有人會出埋力去寫Code
咁既情況open source 出黎就只會方便左某D人一個唔該入黎偷晒我implementation,再用落自己Forum 到

至於你覺得我唔open source 就唔想俾意見, 呢個係你個人自由
假如有人同我一樣覺得連登不思進取, 賺到盡,
而我唔open source 佢地都想俾意見, 呢個都係佢地既自由
我都絕對歡迎連尼住入黎呢到睇各位既打既意見, 然後去改善連登架,
不過連尼住睇完會唔會改, 自己有眼睇站務台

我可以係到公佈, 因為我呢到D code 好大機會都會重用係另一個App 到
所以除非有重大改變, 否則我係唔會opensource的
各位唔喜歡既可以唔俾意見

btw, 連尼住幾時opensource?
講到尾 你咪又係見你搵到錢 想分一杯

正確D 既用詞係見連尼住搵得太過份, 覺得可以俾用家一個選擇
或者俾一個競爭佢, 等佢唔好太過份
乜覺得連登賺得太過份就要一個仙都唔賺甚至自己拎荷包出黎俾人用?
我一開始已經講過, 我唔會好似連登咁幾十條廣告, 最多一條係最底

咁講即係為賺錢啦? 仲準備定要有VIP呀只係唔駛188咋嘛?

你到現在都未明點解我RE左你咩, 你一直話自己係見連尼住賺太過, 不恥佢而出力整一個新Forum俾大家免費用, 咩俾用家一個選擇吓話?

講到自己幾偉大咁, 但實則只係見人賺得多就想學人搞Forum, 想分錢

老實講你一開始直接認咁咪算囉, 我唔阻你賺過喎. 個個人都想賺錢架啦怕咩認? 我如果識自己一個寫forum我都想賺啦. 當你不恥連尼住,咁我一樣不恥你講埋嚟d 假仁假義虛偽野

好似唔open source簡單D, 你只係唔想有人抄你D code, 整新forum同你爭餅食. 係咪直接認囉, 講到咩初初考慮過無人會倍你癲,又話冇人會出力寫code? 懶三懶四, 用返你果句你有時光機定預知能力?? open source原意本來係令大家可以合作出力俾到你所謂真正意見,再加埋時間一定快過你一個人寫,不過如我所講, 一早就知你唔係真心為大家先搞forum, 只係想嚟搵水魚白俾意見你啫

btw, 我本身就做開design既,所以唔好話唔俾意見你喇. 好似你最新堆 bbcode fontsize 1-6 button, 唔該就統一返icon大小, 你如果一早肯open source, 嚟D CSS 起碼我直接入去幫你改啦

咁講即係為賺錢啦? 仲準備定要有VIP呀只係唔駛188咋嘛?

你到現在都未明點解我RE左你咩, 你一直話自己係見連尼住賺太過, 不恥佢而出力整一個新Forum俾大家免費用, 咩俾用家一個選擇吓話?

講到自己幾偉大咁, 但實則只係見人賺得多就想學人搞Forum, 想分錢

老實講你一開始直接認咁咪算囉, 我唔阻你賺過喎. 個個人都想賺錢架啦怕咩認? 我如果識自己一個寫forum我都想賺啦. 當你不恥連尼住,咁我一樣不恥你講埋嚟d 假仁假義虛偽野

好似唔open source簡單D, 你只係唔想有人抄你D code, 整新forum同你爭餅食. 係咪直接認囉, 講到咩初初考慮過無人會倍你癲,又話冇人會出力寫code? 懶三懶四, 用返你果句你有時光機定預知能力?? open source原意本來係令大家可以合作出力俾到你所謂真正意見,再加埋時間一定快過你一個人寫,不過如我所講, 一早就知你唔係真心為大家先搞forum, 只係想嚟搵水魚白俾意見你啫

btw, 我本身就做開design既,所以唔好話唔俾意見你喇. 好似你最新堆 bbcode fontsize 1-6 button, 唔該就統一返icon大小, 你如果一早肯open source, 嚟D CSS 起碼我直接入去幫你改啦

假如我咁樣講到明係話收錢有下調空間, 唔洗咁暴利都開到個FORUM出黎都叫假仁假義虛偽野

咁呢張圖中所講"以個人身份及非謀利的方式向會員提供更好的用戶體驗"
然後又開極多廣告, VIP 收188一年收取暴利又應該點叫呢?
一年都未夠就已經將自己講既野扮無講過
水魚點睇都係依家仲上緊連登既你同我

而個BBCODE button 果到, 我係專登整到咁既 , 如果要整到一樣大小反而我仲做少左野
我覺得咁會直覺D不過可能真係唔太美觀, 所以我都講左會再更新, anyway, 多謝巴打你既意見
香港商業化社會 搵錢有咩問題
你覺得好用嘅咪畀錢買
免費版落廣告養server 加搵下食好平常
香港商業化社會 搵錢有咩問題
你覺得好用嘅咪畀錢買
免費版落廣告養server 加搵下食好平常

所以商業化社會有競爭都好正常
覺得佢賺得太過份,自己搞個同佢打對台又有咩問題呢?
競爭從來得益既都係用家
加油
[回帶] 連尼住回應近日有唔少人屌佢非牟利營運一事

支持
利申 Ionic 同 React Native 都有用。睇 Angular 同 React 個 benchmark 係冇意思,係有冇用到 UI thread 的問題。

React Native 睇落 native d 的原因係佢真係用咗 native component, UI rendering 用咗另一個 thread,而 Ionic 係全部嘢都用 webview,有 heavy 小小的 logic 運算個 UI 即刻 low response。呢個係佢永遠無法突破的點。

Ionic 寫一次就可以用係咁多 platform 係好吸引,但好多問題佢冇同你講,特別你又講到你 d code 之後會用係另一個 project, 就需要更加小心。要測試好簡單,用部廢小小的 android 機,scroll 一個多圖多字的 page, 一 scroll 已經 feel 個分別。

加油。
利申 Ionic 同 React Native 都有用。睇 Angular 同 React 個 benchmark 係冇意思,係有冇用到 UI thread 的問題。

React Native 睇落 native d 的原因係佢真係用咗 native component, UI rendering 用咗另一個 thread,而 Ionic 係全部嘢都用 webview,有 heavy 小小的 logic 運算個 UI 即刻 low response。呢個係佢永遠無法突破的點。

Ionic 寫一次就可以用係咁多 platform 係好吸引,但好多問題佢冇同你講,特別你又講到你 d code 之後會用係另一個 project, 就需要更加小心。要測試好簡單,用部廢小小的 android 機,scroll 一個多圖多字的 page, 一 scroll 已經 feel 個分別。

加油。

得閒test 下,感謝巴打意見
新做就唔好用 BB forum

自己做個 REST API Server ,花得時間 Parse 番啲 HTML 變正常 JS Object,其實都已經夠時間做全新 API Server 了。

因為無得改 Post 呢個特性,所有野變得簡單好多,一個 NOSQL Document based ,係咁 Push 落條 Array 度就搞掂
另外就咁試咗一下 firebase app

主題列表
進入 主題
返回

咁樣已經見到你無做 Cache , 一返回上一頁就即刻要重新 Render 過
另外就咁試咗一下 firebase app

主題列表
進入 主題
返回

咁樣已經見到你無做 Cache , 一返回上一頁就即刻要重新 Render 過

做cache 果到其實係因為中bug,
angularfire 如果唔release, 再subscribe child 就會亂晒order
所以其實我係尋日arm arm patch 左離開會release 晒所有野,咁樣先會arm order

而且在我感覺而言,每次入番home page refresh 有無新post 係必需,如果唔係就要手動f5 或者先load cache 再過幾百ms 再load 新野,但咁樣對user 黎講就只係唔知點解個畫面會閃一下。。。
等幾秒就仲on9, 睇到一半就彈走左,同依家個Facebook app 差唔多,明明有野想click 落去睇,但就岩岩好load 到新野彈走左click 唔到

反正首頁只係一堆metadata, 頂盡講緊幾kB, 睇一張圖已經遠遠唔止呢個data 量
支持
新做就唔好用 BB forum

自己做個 REST API Server ,花得時間 Parse 番啲 HTML 變正常 JS Object,其實都已經夠時間做全新 API Server 了。

因為無得改 Post 呢個特性,所有野變得簡單好多,一個 NOSQL Document based ,係咁 Push 落條 Array 度就搞掂

唔好bbcode 咪又係要自己整個xyzcode 出嚟
因為無可能俾user 直接入HTML , 咁樣大家只會俾人hack 爆
而且我見唔到bbcode 有咩限制
反正我自己可以加任何新tag 俾自己去parse,要咩HTML element 都得,差在係我加左未

目前我想集中時間加系統性既功能落去先,個別功能加多粒制,改下個layout 排靚仔d 呢d 我低priority
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞