[秋蟬遲大到] 西裝、皮鞋、皮件討論帖(9)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

WW個價著唔起…
尋日去阮氏八下,老世隨手拿左條真・英軍Gurkha shorts出來,諗緊不如搵真係整過軍服既鋪頭整

之前去beams 試過佢啲gurkha, 都幾authentic
但係太闊著到我矮上加矮
仲有間叫Prologux 做 bespoke都有ww嗰啲比較formal 嘅 gurkha

對比下,軍版用布厚同實好多(大佬都唔同用途)
袋會有扣,棗口扯到好硬淨
阮生覺得分別係新版秀氣同似潮流野,軍服就總之要扯都唔爛、易穿著、實用就得

WW個價著唔起…
尋日去阮氏八下,老世隨手拿左條真・英軍Gurkha shorts出來,諗緊不如搵真係整過軍服既鋪頭整

之前去beams 試過佢啲gurkha, 都幾authentic
但係太闊著到我矮上加矮
仲有間叫Prologux 做 bespoke都有ww嗰啲比較formal 嘅 gurkha

唔知prologux 老細都係呢到巴打?

講起pleats

Gurkha pants?

唔係呀, 普通嘢
諗緊去唔去ww整條

WW個價著唔起…

Gurkha shorts 有啲興趣
White wheel 都有nos賣 (好似係)

但係太闊著到我矮上加矮

唔知prologux 老細都係呢到巴打?[/quote]

真係唔知

阮生覺得分別係新版秀氣同似潮流野,軍服就總之要扯都唔爛、易穿著、實用就得

LH訂嗰條20oz

但係太闊著到我矮上加矮

真係唔知

LH訂嗰條20oz
[/quote]

死士LH,尋日上手塊軍規Cotton Drill都係11-12orz

但係太闊著到我矮上加矮

真係唔知

LH訂嗰條20oz

死士LH,尋日上手塊軍規Cotton Drill都係11-12orz [/quote]
佢得既

講起pleats

Gurkha pants?

唔係呀, 普通嘢
諗緊去唔去ww整條

WW個價著唔起…

Gurkha shorts 有啲興趣
White wheel 都有nos賣 (好似係)

佢地執好間鋪後來望下,最正都係以前既軍服
啱啱見到啲咁嘅嘢

啱啱見到啲咁嘅嘢

有咩問題
廢青生活
啱啱見到啲咁嘅嘢

有咩問題

本身諗住搞對 crup Dover, 不過內縫唔知搞唔搞到就打消咗個念頭..
而家見到呢對發現Galway做shell都好正
啱啱見到啲咁嘅嘢

有咩問題

本身諗住搞對 crup Dover, 不過內縫唔知搞唔搞到就打消咗個念頭..
而家見到呢對發現Galway做shell都好正

有錢想點整都得
想請教咁多位,navy suit+white shirt應該配襯咩TIE & Pocket Square?
大家平常會去邊到買TIE & Pocket Square?

好多選擇wo
安全牌就白袋巾啡/藍呔囉
但講真其實好多都襯到

Burgundy tie 都可以

感謝兩位既資訊
去邊到買比較多選擇?
廢青生活

隻左腳...
有冇邊到買clark平
見佢自己間鋪好鬼貴
有冇邊到買clark平
見佢自己間鋪好鬼貴

買meermin
廢青生活

隻左腳...

咩事
廢青生活

隻左腳...

咩事

一係話對鞋太大,一係就條褲唔直,是旦一樣
廢青生活

隻左腳...

咩事

左右腳都太大喎
廢青生活

隻左腳...

咩事

其實係想問佢隻腳指痛唔痛
廢青生活

隻左腳...

咩事

點睇到?
哩d 天氣唔著襪著loafer好快痴住晒
廢青生活

隻左腳...

咩事

冇事啊
條摺痕雖然深但係仲未壓到腳指
上面巴打講得岩
呢對鞋係買大左半碼 為左就左腳腳指尾
結果右邊反而有d浪 最近加左insole就好好多

嗰陣岩岩入坑 試得唔夠仔細就買左
有冇邊到買clark平
見佢自己間鋪好鬼貴

買meermin

太貴
學生哥諗住買對平啲平時出街着咋
有冇邊到買clark平
見佢自己間鋪好鬼貴

買meermin

太貴
學生哥諗住買對平啲平時出街着咋

好似唔係差好多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞