[秋蟬遲大到] 西裝、皮鞋、皮件討論帖(9)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
想訂做西裝,有無介紹?
黎緊年底結婚用, 想整套又可以返工又可以BIGDAY果日著

價錢預兩三千

Thanks.

或者你地可能覺得我離地。不過人生大事買套老西都得果兩三千筆直,不如唔好著算啦。

插咀,其實如果唔講budget,我想問下麻甩兄有咩布推介?
如果要之後著得番計

我d推薦未必岩番工架wo

唔緊要啦 都想尼下麻甩比下意見

麻甩點睇Escorial Wool? 比普通Wool有咩advantage?
想訂做西裝,有無介紹?

價錢預兩三千

Thanks.

或者你地可能覺得我離地。不過人生大事買套老西都得果兩三千筆直,不如唔好著算啦。

如果要之後著得番計

麻甩點睇Escorial Wool? 比普通Wool有咩advantage?

幾好呀。似cashmere不過襟過cashmere,軟、滑、唔算好挺但有彈性,岩鐘意軟野既人。

不過我買鞋手野多。
我想知咁多位ching學d鬼佬咁sprezzatura 解兩三粒裇衫鈕唔會覺得好不安

點解不安?
想訂做西裝,有無介紹?

價錢預兩三千

Thanks.

如果要之後著得番計

幾好呀。似cashmere不過襟過cashmere,軟、滑、唔算好挺但有彈性,岩鐘意軟野既人。

不過我買鞋手野多。

聽落用黎做coat好過做西裝
想訂做西裝,有無介紹?

價錢預兩三千

Thanks.

如果要之後著得番計

舊布已儲落一堆,新布特別有吸引力既唔多。你可以望下HS dupioni silk(岩做summer jacket)、Standeven Heritage twist(織法似舊時多苗sportex,不過軟身D)、Sherrytweed(算係香港著到兼幾有tweed味既urban tweed)、Huddersfield 既flannel (14oz有隻綠底Pow加紫over check幾正)

仲有新近幾塊LL咁。其他暫時無咩特別吸引我。
想訂做西裝,有無介紹?

價錢預兩三千

Thanks.

如果要之後著得番計

舊布已儲落一堆,新布特別有吸引力既唔多。你可以望下HS dupioni silk(岩做summer jacket)、Standeven Heritage twist(織法似舊時多苗sportex,不過軟身D)、Sherrytweed(算係香港著到兼幾有tweed味既urban tweed)、Huddersfield 既flannel (14oz有隻綠底Pow加紫over check幾正)

Btw drapers 個covercloth 幾岩做冬天suit
想訂做西裝,有無介紹?

價錢預兩三千

Thanks.

如果要之後著得番計

Btw drapers 個covercloth 幾岩做冬天suit

然後如果頂得順吉肉又有渠道,Molly & son 同Lovat既tweed 都好正,不過無乜地方有,亦難響香港買到。我度有幾塊LL既Lovat同一本Molly既版,不過so far無幫人訂過,始終香港天氣好難著呢類原汁原味既tweed。

Lovat就有睇開LL既人都知係咩黎,Molly & Son就係我個人認為目前做Donegal tweed做得最有味道既一間。

如果要之後著得番計

不過我買鞋手野多。

Escorial只係一個原材料既名。唔同牌子各自有suiting有jacketing有overcoating。Suiting精紡既我自己麻麻,但佢有一隻似fresco既,果隻幾正,有涼得黎有彈性、唔太鞋手。Jacketing就大多數都係厚料,係好舒服的,你當佢係cashmere就得。Overcoat我個人更傾向cashmere同camel hair,當然如果你有錢到買vicuña 就當我無講過啦。
想訂做西裝,有無介紹?

價錢預兩三千

Thanks.

你講得啱,啱啱lunch search左陣,見好多都5K 2pcs先知道自己個budget幾咁離地。

最後睇啱左hiatus同boham strand(見佢係社企所以想試),而hiatus較為平,所以揀左呢間今個星期度身。

Hiatus算吧啦,你唔係想着登台衫結婚瓜?

著hiatus我驚d guests會以為你做倫敦金

如果要之後著得番計

不過我買鞋手野多。

Escorial只係一個原材料既名。唔同牌子各自有suiting有jacketing有overcoating。Suiting精紡既我自己麻麻,但佢有一隻似fresco既,果隻幾正,有涼得黎有彈性、唔太鞋手。Jacketing就大多數都係厚料,係好舒服的,你當佢係cashmere就得。Overcoat我個人更傾向cashmere同camel hair,當然如果你有錢到買vicuña 就當我無講過啦。

似fresco個隻叫咩名? 有興趣

不過我買鞋手野多。

似fresco個隻叫咩名? 有興趣

請教咁多位,正常訂造出黎既恤衫,扣左最頂粒鈕之後,最頂粒鈕同第2粒鈕中間既布係突出黎,係唔係正常?

同埋如果係用cotton料整,恤衫䄂口既長度應唔應該預長d for縮水
想訂做西裝,有無介紹?

價錢預兩三千

Thanks.

你講得啱,啱啱lunch search左陣,見好多都5K 2pcs先知道自己個budget幾咁離地。

最後睇啱左hiatus同boham strand(見佢係社企所以想試),而hiatus較為平,所以揀左呢間今個星期度身。

Hiatus算吧啦,你唔係想着登台衫結婚瓜?

著hiatus我驚d guests會以為你做倫敦金

哈哈哈咁大鑊
請教咁多位,正常訂造出黎既恤衫,扣左最頂粒鈕之後,最頂粒鈕同第2粒鈕中間既布係突出黎,係唔係正常?

同埋如果係用cotton料整,恤衫䄂口既長度應唔應該預長d for縮水

各位點睇 dugdale and bros 既布? 好似唔多見人講但係styleforum 評價好似唔錯

同埋佢new fine worsted 同vbc 入門布價格接近合唔合理?
我想知咁多位ching學d鬼佬咁sprezzatura 解兩三粒裇衫鈕唔會覺得好不安

點解不安?

好暴露

點解不安?

好暴露

On9 背心佬、V領t shirt 又唔見你驚
想訂做西裝,有無介紹?

價錢預兩三千

Thanks.

老實講兩間啲質素都係...
想訂做西裝,有無介紹?

價錢預兩三千

Thanks.

老實講兩間啲質素都係...

講真5k比hiatus好嘅選擇多的是
想問訂恤衫,大概$300-500有無咩推介
之前係dream bespoke訂過幾好
但想睇下有無其它差唔多或者平啲既option
唔該晒巴打們
各位點睇 dugdale and bros 既布? 好似唔多見人講但係styleforum 評價好似唔錯

同埋佢new fine worsted 同vbc 入門布價格接近合唔合理?

Dugdale幾好呀

點解不安?

好暴露

On9 背心佬、V領t shirt 又唔見你驚

唔係唔大隻唔好著咩
如果我有$3000買wholecut,應該買carmina定係加多少少等下年去英國用退稅價買c&j?
如果我有$3000買wholecut,應該買carmina定係加多少少等下年去英國用退稅價買c&j?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞