[秋蟬遲大到] 西裝、皮鞋、皮件討論帖(9)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
巴打 請問想問對皮鞋for grad job interview 係邊度買好

代班高手問: budget?

1000蚊到啦

clarks
想問下啲防水spray會唔會傷到塊皮
想問下啲防水spray會唔會傷到塊皮

唔多唔少都會 其實上wax上得好就防水

Zees 係咩 介紹下

徐時,尖沙咀鞋鋪,基本試係MTM

其實應該點定位zees ?
利申新手買完都唔知點判斷

香港一向都有人做鞋,有師傅有手工,有高(高和)有低(石板街檔口),徐時中間咁啦,款不錯,料就講到明係個個價錢既野,Blake Stitiched

zee's好似唔係真皮

Zee's的面皮是法國真皮,而且不是平嘢,歐洲好多鞋廠都是用同一款皮,只是他們用得比較盡一些。但比較大部份RTW的鞋,他們的皮可以說一D都唔失禮

但唔知點解我摸落去係好似有d膠既感覺
同埋用得盡d係咩意思?

姐係一大塊小牛皮成張床咁大,High-end bespoke揀最靚位可能只做到一對wholecut加一對半對cap-toe。

好d既rtw你當John lobb咪可能一塊皮整三四對,其他位用黎整皮帶、皮具囉。再次一級可能五六對,去到Meermin、AE水平可能已經用到好盡,一塊皮裁足十對八對。

你摸你自己都會有d地方滑d有d地方粗d啦!牛皮咁大塊都有分靚位唔靚位,唔靚位咪可能有d生長紋血管紋、著完皺得肉酸d咁囉。

莫講話同廠批次唔同有分別,就算同一批、同一批,用唔同位都有出入的。

一塊標準小牛皮,出廠價大約二千左右,用來做兩對鞋就已是一千蚊成本。用來做十對鞋,一對是二百蚊,差好遠架。呢D只是面皮的價錢,裡皮同鞋底,中底都未計。大家成日想蔗渣價錢食到和牛水準,有時真的好不設實際。

其實應該點定位zees ?
利申新手買完都唔知點判斷

香港一向都有人做鞋,有師傅有手工,有高(高和)有低(石板街檔口),徐時中間咁啦,款不錯,料就講到明係個個價錢既野,Blake Stitiched

zee's好似唔係真皮

Zee's的面皮是法國真皮,而且不是平嘢,歐洲好多鞋廠都是用同一款皮,只是他們用得比較盡一些。但比較大部份RTW的鞋,他們的皮可以說一D都唔失禮

但唔知點解我摸落去係好似有d膠既感覺
同埋用得盡d係咩意思?

姐係一大塊小牛皮成張床咁大,High-end bespoke揀最靚位可能只做到一對wholecut加一對半對cap-toe。

好d既rtw你當John lobb咪可能一塊皮整三四對,其他位用黎整皮帶、皮具囉。再次一級可能五六對,去到Meermin、AE水平可能已經用到好盡,一塊皮裁足十對八對。

你摸你自己都會有d地方滑d有d地方粗d啦!牛皮咁大塊都有分靚位唔靚位,唔靚位咪可能有d生長紋血管紋、著完皺得肉酸d咁囉。

莫講話同廠批次唔同有分別,就算同一批、同一批,用唔同位都有出入的。

一塊標準小牛皮,出廠價大約二千左右,用來做兩對鞋就已是一千蚊成本。用來做十對鞋,一對是二百蚊,差好遠架。呢D只是面皮的價錢,裡皮同鞋底,中底都未計。大家成日想蔗渣價錢食到和牛水準,有時真的好不設實際。

計到盡想要抵
到頭黎得啖笑
啲鞋油咁多花款睇到頭都大
想問苯染皮嘅鞋係咪一定要用saphir medaille嗰邊啲product?
想問苯染皮嘅鞋係咪一定要用saphir medaille嗰邊啲product?

不是
其實好簡單,想令就用餅仔咁嘅蠟,唔使令就用膏狀的樽仔鞋油

保養就好似lotion咁乳白色的。

不是

但係我見淘寶賣藍蓋嗰隻鞋油寫明唔啱苯染皮用

不是

其實大多gimmick黎,For work boots 花生油我都用過,咪又係靚靚仔仔。

當然我舉既例子比較極端,nappa同某d exotic leather係真係需要特殊產品,calf如想最大程度保留原色有時都要用d專用野。

但係皮革本身其實好實淨同捱得,唔係你地想像得咁嬌滴滴的

不是

Aniline皮有半透明染色特性,你上油唔識上容易一撻撻啫。但對塊皮本身無乜影響
上個月月尾去左訂一套西裝,當時布料簡左Ariston 130S 100% wool 275g,
後黎過左幾日之後通知我咁岩塊布冇貨,跟住轉左Ariston 另一個系列,
跟住今日又話我知無貨,炸炸臨上左去簡第2塊布,
最後簡左Scabal Capri Cool Wool 130S 100% wool 260g,
佢地仲超好人,無加到我錢
上個月月尾去左訂一套西裝,當時布料簡左Ariston 130S 100% wool 275g,
後黎過左幾日之後通知我咁岩塊布冇貨,跟住轉左Ariston 另一個系列,
跟住今日又話我知無貨,炸炸臨上左去簡第2塊布,
最後簡左Scabal Capri Cool Wool 130S 100% wool 260g,
佢地仲超好人,無加到我錢

朋友,你講緊邊間呀?

不是

Aniline皮有半透明染色特性,你上油唔識上容易一撻撻啫。但對塊皮本身無乜影響

黑色mirror gloss透明mirror gloss出嚟個效果有咩分別?

不是

黑色mirror gloss透明mirror gloss出嚟個效果有咩分別?

係黑色皮用透明色做mirror gloss做得唔好反而好似有層霧咁
黑色最易攪,奇偉都攪得掂

不是

係黑色皮用透明色做mirror gloss做得唔好反而好似有層霧咁

我嗰對係啡色皮鞋,咁用黑色定透明好

不是

你講Saphir 隻mirror gloss? 咁透明啦
如果塊布係窄封(75cm), 請問做成套西裝係咪大慨需要6m左右?唔該晒!
如果塊布係窄封(75cm), 請問做成套西裝係咪大慨需要6m左右?唔該晒!

Harris tweed?

不是

其實點解唔用奇偉啡?廿零蚊,起鏡又快
新手用saphir 同bb成日出事

自己打令佢個種滿足感

唔係呀, 係塊linen

魚蛋兄,6米係咪夠有突

魚蛋兄,6米係咪夠有突

你咩身形先
Full lining定大掛面
做大掛面未必夠

不是

我剩係識saphir
之前都冇著開皮鞋, 完全唔識保養
如果有巴打介紹下最好

魚蛋兄,6米係咪夠有突

你咩身形先
Full lining定大掛面
做大掛面未必夠

唔該晒先!175 cm 瘦底

諗住做 self lined

Thanks!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞