[秋蟬遲大到] 西裝、皮鞋、皮件討論帖(9)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
頹頹地唔想著長襪

正呀喂

但真係透到唔適合著去人地婚禮
想問,著咗對新鞋幾次但腳趾尾位係有少少頂,算正常? Break in 咗應該改善到?

明明試鞋個陣OK,但真係著嚟行有少少頂
頹頹地唔想著長襪

正呀喂

條mohair?
想問,著咗對新鞋幾次但腳趾尾位係有少少頂,算正常? Break in 咗應該改善到?

明明試鞋個陣OK,但真係著嚟行有少少頂

少少ok既,多就...
頹頹地唔想著長襪

正呀喂

條mohair?

無錯
肥嘅男仔點著去畢業禮好

小學、中學定係大學先

大學

是咁的,三次大學畢業禮我都係求其Tee加牛加袍⋯

咁架咩

比你入到場咩?
我個間有dress code
一定要西裝皮鞋先可以著袍(仲有專人幫你)
著T+牛連 hall都入唔到

外國學校大部分無人理的,尤其加州D大學

英國執正黎做 有個fd差d冇得入場
想問下各位如果西裝果袖好易起鏡面可以點算?有冇得護理好d

着左幾耐? 咩布? 有冇圖?

Finmeresco ,hfw classic II 呢兩套都係咁

著左大半年左右啦

咁你都幾快玩完wo, 成日著?

3-4套輪流著 一個星期著5日左右

一星期五日三四套輪?

係呀

Finmeresco ,hfw classic II 呢兩套都係咁

著左大半年左右啦

一星期五日三四套輪?

係呀

你每套着唔着到50次
想問下各位如果西裝果袖好易起鏡面可以點算?有冇得護理好d

著左大半年左右啦

一星期五日三四套輪?

係呀

造多十套八套輪流著啦

著左大半年左右啦

一星期五日三四套輪?

係呀

造多十套八套輪流著啦

可能係習慣問題 造多幾套都會係咁
當Loafer著都幾好
頹頹地唔想著長襪

船襪?
頹頹地唔想著長襪

船襪?

船襪
其實button down collar洗/唔著個陣洗唔洗除左粒鈕

梗係要啦
唔係你點刷個領?

係喎傻左
咁唔著掛衣櫃個陣洗唔洗扣返定著先扣?
其實button down collar洗/唔著個陣洗唔洗除左粒鈕

梗係要啦
唔係你點刷個領?

係喎傻左
咁唔著掛衣櫃個陣洗唔洗扣返定著先扣?

著先扣啦

著左大半年左右啦

一星期五日三四套輪?

係呀

你每套着唔着到50次

唯有改下唔好成日磨枱邊
金馬倫中心 間bespoke有無巴打試過?覺得值唔值, 我見佢都開3xxx-4xxx 一套西裝

加多d去Dream or Browns la, ard 6k 應該做到套

THX 巴打

你講果間岩岩做完 果個價位來講覺得ok

你指原本問題那間?
還是之後那兩間?

講緊原本問題果間 但岩岩著左無耐 耐用度道就唔知

著左大半年左右啦

一星期五日三四套輪?

係呀

造多十套八套輪流著啦

可能係習慣問題 造多幾套都會係咁

我自己都係半年可以磨到前袖同褲浪起哂鏡嘅人。我只可以話如果要日日著精紡西裝返工,3-4套一定唔夠,就算做咩功夫去保養,都只係可以稍為延長壽命。最有效(但係最燒錢)嘅解決辦法一定係造多幾套,一星期最多著一次,然後就係揀耐磨嘅料。

一唔係就造衫時訂定多啲布,預嚟換袖。再唔係就造elbow patch,不過business suit 會好怪。

改變習慣亦可以係一個方法,不過我個人唔會因為怕磨壞衫而特別去遷就件衫,真係咁怕起鏡最多就要用枱做嘢時除外套。
咩料會比較襟磨d?
之前買左個手造卡夾,用耐左發現左d卡有漬係上面,用酒精清唔到,有冇咩方法搞返掂佢
蛋爺其實你係點睇得出對鞋係咪本地貨?

依家諗緊做唔做多對zees

睇得多咪認到囉
你著落覺得靚同舒服咪ok囉

咁都想學下野睇下佢既水平去到邊既
不過粗著既zees 應該無問題掛
蛋爺其實你係點睇得出對鞋係咪本地貨?

依家諗緊做唔做多對zees

睇得多咪認到囉
你著落覺得靚同舒服咪ok囉

咁都想學下野睇下佢既水平去到邊既
不過粗著既zees 應該無問題掛

想學野就算吧啦 無咩好學
買黎著ok既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞