日本鐵道情報及旅遊交流區(08)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
我都係見羽田jr中心早左開所以由東京改羽田換pass

琴日6點50去到已經排哂長龍,排左40分鐘先搞掂

過去星期日到羽田,0625出到去已經排咗十幾個,把心一橫出東京站先換,點知去到又有十幾個喺度排緊

我都係貪羽田換省返6百幾yen車錢出東京

睇黎我要六點就出到東京排隊
英國鐵道情報及旅遊交流區
https://www.youtube.com/watch?v=AvRmOOqi4FM
GWR BR Class 800 Hitachi Super Express 上行 Bristol Temple Meads 發首航

聽講漏水

都唔係聽講架啦 http://www.dailymail.co.uk/news/article-4984686/UK-s-Intercity-Express-BREAKS-journey.html

青森至新青森兩個站有特例,乜車都可以上有位就坐唔需要補錢

特急自由席係既,但快速既指定席就真係唔知

特急料金不要の特例区間:

新青森駅 - 青森駅
宮崎駅 - 宮崎空港駅

但點解其他「新」新幹線站去市中心站就要收特急料金?

因為真係冇車
順帶一提,新夕張 - 新得 嘅特急自由席都唔收特急料金

其實新函館北斗 - 函館都應該無料特急
雖然有夾時間既Liner

因鐵睬你都傻

究竟新函館北斗每日有幾多人上落車?
其實抽車可以係盛岡甩走五卡 之後上青森同北海道,應該都大把位

我果日新青森上新函館北斗
唔係好多人
不過係朝早9點上

試過駁1點はやぶさ嗰班函館Liner轉車多人到差啲迫到跌落月台
成班大人の休日妹下妹下咁過閘機

大人の休日

上次見到個counter全部都係妹下妹下填表

填乜?
我通常去JR旅行中心見親嘅本地客全部都係妹下妹下

好正常 係佢哋上晒岸退晒休悠哉悠哉先可以周圍去

有錢又有時間
話唔定JR喺counter sell埋佢哋搭Gran Class、四季島

緊係,
九州就sell七星、或る

我搭green car 見到大人仲多過business man
佢哋見到我呢啲廢青同佢哋坐同一卡有啲O 嘴

係唔係得返西日本/九州Green car會派濕紙巾

過去星期日到羽田,0625出到去已經排咗十幾個,把心一橫出東京站先換,點知去到又有十幾個喺度排緊

要著夠衫,丸之内口好大風

青森至新青森兩個站有特例,乜車都可以上有位就坐唔需要補錢

特急自由席係既,但快速既指定席就真係唔知

特急料金不要の特例区間:

新青森駅 - 青森駅
宮崎駅 - 宮崎空港駅

但點解其他「新」新幹線站去市中心站就要收特急料金?

因為真係冇車
順帶一提,新夕張 - 新得 嘅特急自由席都唔收特急料金

其實新函館北斗 - 函館都應該無料特急
雖然有夾時間既Liner

因鐵睬你都傻

究竟新函館北斗每日有幾多人上落車?
其實抽車可以係盛岡甩走五卡 之後上青森同北海道,應該都大把位

我果日新青森上新函館北斗
唔係好多人
不過係朝早9點上

試過駁1點はやぶさ嗰班函館Liner轉車多人到差啲迫到跌落月台
成班大人の休日妹下妹下咁過閘機

大人の休日

上次見到個counter全部都係妹下妹下填表

填乜?
我通常去JR旅行中心見親嘅本地客全部都係妹下妹下

好正常 係佢哋上晒岸退晒休悠哉悠哉先可以周圍去

有錢又有時間
話唔定JR喺counter sell埋佢哋搭Gran Class、四季島

緊係,
九州就sell七星、或る

我搭green car 見到大人仲多過business man
佢哋見到我呢啲廢青同佢哋坐同一卡有啲O 嘴

係唔係得返西日本/九州Green car會派濕紙巾

東海都有
九州仲有粒糖食

要著夠衫,丸之内口好大風

衫就應該唔係問題嘅,但如果連東京都頂唔住,之後係北海道個十四日真係唔知點死
想問下巴打 全國jrpass 普通車廂 係好似地鐵咁樣 定係 都係一樣 機鐵果啲咁款

唔同車有唔同config

佢好似係搭新幹線由鹿兒島去大阪嘛

無錯 係我黎

唔該哂 兩位巴打解答
其實坐指定席想提早落車係咪同車掌講聲就得

唔計排隊單換飛用左幾耐,我可以早D排隊,反正都係訓機場

去佢門口打地鋪

唔會啦,要訓都訓五樓
諗緊比唔比6300yen去first cabin訓五個鐘

我都係建議出東京駅換好d,我4月中7:00左右去到東京駅諗住排隊,前面得一對台灣男女排,企左陣忽然有個大叔職員幫我們mark低d資料,跟手開門俾我地入去換證!結果可以7:30左右就上到車(我去仙台),比預定早左一班

換pass個到大約搞左幾耐

我但求可以準時開門比我換pass,上到0820個班車就得,對上一班應該無可能坐到

出pass 5-10分鐘內搞掂
係排隊同出飛耐

其實真係睇係咪熟手,出車票試過真係可以半分鐘搞掂

大站速度有保證
不過會人多

太多人排的話職員姐姐會話只肯幫你出一張飛,其實唔急我寧願去其他窗口甚至其他站先出;試過係會津若松出飛個哥哥仔超有禮貌

我諗住早9個字到一個鐘前就去定東京站排隊,做第一個就有大半個鐘比職員換飛,應該幾唔熟手都夠時間掛。希望無人好似我禁癲早成個鐘去,但個日係星期日,好淆

我試過係東武淺草站換飛嘅時候,個職員第一句就同我地講廣東話,仲要好好禮貌,好正

香港人?

羽田JR有個應該係香港人,
佢見我BNO,之後講廣東話,流利港式廣東話,所以應該係香港人。
https://trafficnews.jp/post/78820
三個jr西嘅ic卡可用區域預定下年夏天一體化

填窿窿

山陽沿線應該全部IC啦,有一定數目上落,整簡易IC囉
https://trafficnews.jp/post/78820

填窿窿

https://www.facebook.com/GJFTRail/posts/1487222164695371

填窿窿

https://www.facebook.com/GJFTRail/posts/1487222164695371

其實我都諗過車內IC,
九州、東北大把無人站,又係One Man,
吓吓要買飛好煩。
話說上星期去鹿兒島住天文館,
所以成日用鹿兒島站,坐市電無咁塞車多燈位,
覺得鹿兒島站好稀虛,而家無咩人影

巴打跑完山又去東京追風

而家係函館
之後返東京食正蘭恩

巴打有無去金森紅磚倉庫?

我去左 無咩特別 可能我唔鍾意shopping
同橫濱個紅磚倉庫一樣

巴打行左幾耐?我諗緊比幾多時間行依到,四個鐘會唔會太多

其實係一個買手信食野hea下既地方
我行左一個鐘度
其餘地方去左函館朝市 五稜郭 同函館山纜車站(無上山)
食埋小丑漢堡我就走左

洗唔洗為左幾十蚊搞到自己咁辛苦
話說上星期去鹿兒島住天文館,
所以成日用鹿兒島站,坐市電無咁塞車多燈位,
覺得鹿兒島站好稀虛,而家無咩人影

都冇辦法, 你去宮崎就話果邊出發冇問題
但係坐新幹線/鹿兒島本線/指宿枕崎線一定要返鹿兒島中央轉車

填窿窿

其實我都諗過車內IC,
吓吓要買飛好煩。

好似輕鐵咁咪得

巴打跑完山又去東京追風

而家係函館
之後返東京食正蘭恩

同橫濱個紅磚倉庫一樣

我行左一個鐘度
食埋小丑漢堡我就走左

睇黎我可以坐早一班車
但1635但班特急北斗17號係183系?但佢有上層坐

填窿窿

其實我都諗過車內IC,
吓吓要買飛好煩。

好似輕鐵咁咪得

咁要每個站裝,有d站連站構都無,或者連電都無

因運羽田落就點都辛苦架啦
早d排羽田同早d去東京駅排一樣係眼訓zzzzzz

凌晨機飛羽田唔一定係因運嘅

因龍

因龍

因在十一假期期間大量取消航班,令政府高度關注及嚴詞譴責的香港快運航空

因龍

仲有少人提既ANA

巴打跑完山又去東京追風

而家係函館
之後返東京食正蘭恩

同橫濱個紅磚倉庫一樣

我行左一個鐘度
食埋小丑漢堡我就走左

睇黎我可以坐早一班車
但1635但班特急北斗17號係183系?但佢有上層坐

巴打有時間可以上埋函館山睇夜景
我要落仙台所以走

至於列車系列
等鐵道達人答你
我唔熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞