日本鐵道情報及旅遊交流區(08)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
我都係見羽田jr中心早左開所以由東京改羽田換pass

琴日6點50去到已經排哂長龍,排左40分鐘先搞掂

唔計排隊單換飛用左幾耐,我可以早D排隊,反正都係訓機場

去佢門口打地鋪

唔會啦,要訓都訓五樓
諗緊比唔比6300yen去first cabin訓五個鐘

我都係建議出東京駅換好d,我4月中7:00左右去到東京駅諗住排隊,前面得一對台灣男女排,企左陣忽然有個大叔職員幫我們mark低d資料,跟手開門俾我地入去換證!結果可以7:30左右就上到車(我去仙台),比預定早左一班

換pass個到大約搞左幾耐

我但求可以準時開門比我換pass,上到0820個班車就得,對上一班應該無可能坐到

出pass 5-10分鐘內搞掂
係排隊同出飛耐

其實真係睇係咪熟手,出車票試過真係可以半分鐘搞掂

大站速度有保證
不過會人多

太多人排的話職員姐姐會話只肯幫你出一張飛,其實唔急我寧願去其他窗口甚至其他站先出;試過係會津若松出飛個哥哥仔超有禮貌

我諗住早9個字到一個鐘前就去定東京站排隊,做第一個就有大半個鐘比職員換飛,應該幾唔熟手都夠時間掛。希望無人好似我禁癲早成個鐘去,但個日係星期日,好淆

我試過係東武淺草站換飛嘅時候,個職員第一句就同我地講廣東話,仲要好好禮貌,好正

香港人?
應該係,佢個名牌單字一個陳字,但佢第一句就同我地講廣東話就真係o晒
https://trafficnews.jp/post/78820
三個jr西嘅ic卡可用區域預定下年夏天一體化
https://trafficnews.jp/post/78820

填窿窿

大人の休日

上次見到個counter全部都係妹下妹下填表

填乜?
我通常去JR旅行中心見親嘅本地客全部都係妹下妹下

好正常 係佢哋上晒岸退晒休悠哉悠哉先可以周圍去

有錢又有時間
話唔定JR喺counter sell埋佢哋搭Gran Class、四季島

緊係,
九州就sell七星、或る

我搭green car 見到大人仲多過business man
佢哋見到我呢啲廢青同佢哋坐同一卡有啲O 嘴

廢老車箱

去佢門口打地鋪

唔會啦,要訓都訓五樓

我都係建議出東京駅換好d,我4月中7:00左右去到東京駅諗住排隊,前面得一對台灣男女排,企左陣忽然有個大叔職員幫我們mark低d資料,跟手開門俾我地入去換證!結果可以7:30左右就上到車(我去仙台),比預定早左一班

我但求可以準時開門比我換pass,上到0820個班車就得,對上一班應該無可能坐到

係排隊同出飛耐

羽田換pass 10分鐘搞掂
如果你劃埋車飛(淨係俾你劃即日一張),個職員仲會講解埋點去出發個站
但我作為鐵膠我仲熟過佢 心諗俾我走啦

去佢門口打地鋪

唔會啦,要訓都訓五樓

係排隊同出飛耐

羽田換pass 10分鐘搞掂
如果你劃埋車飛(淨係俾你劃即日一張),個職員仲會講解埋點去出發個站
但我作為鐵膠我仲熟過佢 心諗俾我走啦

x2

巴打跑完山又去東京追風

而家係函館
之後返東京食正蘭恩

巴打跑完山又去東京追風

而家係函館
之後返東京食正蘭恩

填窿窿

不過每次搭車唔可以多過200km營業里程
應該係,佢個名牌單字一個陳字,但佢第一句就同我地講廣東話就真係o晒

巴打跑完山又去東京追風

而家係函館
之後返東京食正蘭恩

朋友啱啱飛 而家正正係北九州準備南下
想問下巴打 全國jrpass 普通車廂 係好似地鐵咁樣 定係 都係一樣 機鐵果啲咁款
想問下巴打 全國jrpass 普通車廂 係好似地鐵咁樣 定係 都係一樣 機鐵果啲咁款

唔同車有唔同config

唔同線唔同車架喎

大城市普通車一般好似地鐵咁樣
二線城市近郊車好似東鐵頭等咁樣

特急車靚過機鐵
新幹線靚過膠鐵

巴打跑完山又去東京追風

而家係函館
之後返東京食正蘭恩

巴打有無去金森紅磚倉庫?

?
得通勤型會有 green car 喎
特急對坐係睇有冇得校個位方向掉轉張櫈
問得啫係搭近郊型多啦, 有對坐

過去星期日到羽田,0625出到去已經排咗十幾個,把心一橫出東京站先換,點知去到又有十幾個喺度排緊

?
得首都圈長距離/區域運輸通勤型會有 green car 喎
特急對坐係睇有冇得校個位方向掉轉張櫈
問得啫係搭近郊型多啦, 有對坐

[edit]

巴打跑完山又去東京追風

而家係函館
之後返東京食正蘭恩

我去左 無咩特別 可能我唔鍾意shopping
同橫濱個紅磚倉庫一樣
英國鐵道情報及旅遊交流區
https://www.youtube.com/watch?v=AvRmOOqi4FM
GWR BR Class 800 Hitachi Super Express 上行 Bristol Temple Meads 發首航
英國鐵道情報及旅遊交流區
https://www.youtube.com/watch?v=AvRmOOqi4FM
GWR BR Class 800 Hitachi Super Express 上行 Bristol Temple Meads 發首航

聽講漏水

過去星期日到羽田,0625出到去已經排咗十幾個,把心一橫出東京站先換,點知去到又有十幾個喺度排緊

我都係貪羽田換省返6百幾yen車錢出東京

唔同車有唔同config

佢好似係搭新幹線由鹿兒島去大阪嘛

巴打跑完山又去東京追風

而家係函館
之後返東京食正蘭恩

我去左 無咩特別 可能我唔鍾意shopping
同橫濱個紅磚倉庫一樣

巴打行左幾耐?我諗緊比幾多時間行依到,四個鐘會唔會太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞