日本鐵道情報及旅遊交流區(08)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

搞到要轉近鐵,遲成個鐘先到

相反搭京浜/總武線快速見d門都有制,好想試下㩒落去有冇反應

京浜都要掣?

坐新快速都想㩒下

㩒過 冇反應的

著燈先有用

其實幾時要撳 幾時唔使撳有咩準則

冬天?

我9月尾都要撳

其實大多數冇咩人上落既站都要撳

呢兩日玩磐越西線日日撳

相反搭京浜/總武線快速見d門都有制,好想試下㩒落去有冇反應

京浜都要掣?

坐新快速都想㩒下

㩒過 冇反應的

著燈先有用

冬天?

我9月尾都要撳

呢兩日玩磐越西線日日撳

試過島根同烏取縣入面嘅JR one man car都要按掣開門,包括總站

著燈先有用

冬天?

我9月尾都要撳

呢兩日玩磐越西線日日撳

試過島根同烏取縣入面嘅JR one man car都要按掣開門,包括總站

試過俾115系夾,好痛
https://trafficnews.jp/post/78805
配合地下鐵開業90周年記念活動 東京metro銀座線萬世橋駅及神宮前駅遺址預定係12月上旬至中旬著燈
我琴晚由新青森返青森
見到架resort唔知乜 我見人上我跟住上
我想問如果有人查飛係咪要罰錢?
就算我拎住張JR East Pass

技術上有啲踩界

點會,resort白神唔使加錢,
JR東北Pass仲可以劃埋位

同埋Resort白神係快速,唔係特急

但係佢冇劃喎

青森至新青森兩個站有特例,乜車都可以上有位就坐唔需要補錢
我琴晚由新青森返青森

技術上有啲踩界

但係佢冇劃喎

特急自由席係既,但快速既指定席就真係唔知

著燈先有用

冬天?

我9月尾都要撳

呢兩日玩磐越西線日日撳

試過等開車係咁開門閂門 好煩
我琴晚由新青森返青森

技術上有啲踩界

但係佢冇劃喎

特例只限來往兩站嘅普通/特急車自由席
任何指定席/green car 或者乘車範圍越過咗呢個section嘅 特例都唔會包(理論上)

技術上有啲踩界

但係佢冇劃喎

特例只限來往兩站嘅普通/特急車自由席
任何指定席/green car 或者乘車範圍越過咗呢個section嘅 特例都唔會包(理論上)

其實就好簡單
特急同指定席係兩樣獨立既野
今日搭e657去水戶,座位好撚好坐
https://trafficnews.jp/post/78805
配合地下鐵開業90周年記念活動 東京metro銀座線萬世橋駅及神宮前駅遺址預定係12月上旬至中旬著燈

http://www.tokyometro.jp/ginza/topics/20161226_83.html
【銀座線探偵団】秋葉原の地下に存在する「銀座線萬世橋駅跡」に潜入!
我琴晚由新青森返青森

技術上有啲踩界

但係佢冇劃喎

係喎,resort shirakami冇自由席
自對

技術上有啲踩界

但係佢冇劃喎

係喎,resort shirakami冇自由席
自對

即係都要比錢
今日搭e657去水戶,座位好撚好坐

常磐線速度感世界第一

著燈先有用

冬天?

我9月尾都要撳

呢兩日玩磐越西線日日撳

有啲上車識撳開門唔識撳閂門
坐近車門嗰啲客多得佢唔少

著燈先有用

冬天?

我9月尾都要撳

呢兩日玩磐越西線日日撳

禁制係因為
1. 天氣凍,慳番啲車內暖氣
2. 個站冇人上落
3. 條線少人用 (比較)

停車著咗燈先會有得禁
有啲車卡會有個制,但唔洗禁
同埋要禁既話,車掌或者錄音會用日文講;有時 display screen 會提,不過唔多

---------------------

ワンマン(one man) 列車既話
(例如近江鉄道,東北啲冷門鉄道)
多數都係尾卡或者後面幾個閘上車
車頭頭閘落車兼俾錢或者晒PASS

仙石東北ライン 仙山線 呢啲就自由上落
唔洗指定邊個閘上邊個閘落
不過要禁制

總之車內一定有圖睇
跟住做或者跟住當地人做就實冇死

有錯請指

in hayabusa we trust

冬天?

我9月尾都要撳

呢兩日玩磐越西線日日撳

我喺陣仲熱熱哋
架車又未開冷氣
閂咗門好焗

我都係呢個app

不過搭得太多E5系已經搭到悶悶地

我都係呢個app

咩app
One man 有掣都仲好
しなの電鉄係人手開門連總站都要
飯田上越個啲仲要係入閘時拎入閘證明之後響車入面車掌會問你去邊
然後比錢買飛落車時車掌要跑月台咁 check 人有冇買飛
小海線仲要一段拎整理券一段向車掌買飛

我都係呢個app

E5大把時間坐,坐下E2E4呢d就退休既老野重好

我都係呢個app

E5大把時間坐,坐下E2E4呢d就退休既老野重好

E4琴日坐完
上層睇景好正
One man 有掣都仲好
しなの電鉄係人手開門連總站都要
飯田上越個啲仲要係入閘時拎入閘證明之後響車入面車掌會問你去邊
然後比錢買飛落車時車掌要跑月台咁 check 人有冇買飛
小海線仲要一段拎整理券一段向車掌買飛

過癮喎 全人手夠晒懷舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞