日本鐵道情報及旅遊交流區(08)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
黎緊想東京入大阪出or相反 點樣最抵?定係分開2次去

有得揀就分開啦, 計到最抵畀你打卡?

我唔用fb 唔會打卡 只係掛住食新地
同埋想放長d假咁解 只係遊關西又遊唔到咁耐 已經去過3次
https://news.yahoo.co.jp/byline/iharakaoru/20171015-00076914/
服役28年 西鉄唯一特急車8000形正式引退

28年車齡唔算好舊姐
如果西鐵肯做翻新,抽車可以用多十幾年

連部旅人都退埋?

一去完九州就咁多事發生
下星期火車之旅

成田線 成田銚子
銚子電氣鉄道
總武本線 銚子千葉
東金線
久留里線
內房線
外房線

沿途有乜站/車值得影

千葉我推十二橋駅...不過係鹿島線 sosad
想問淡路島玩兩日一夜夠唔夠 ?主要都係想去睇教堂、食壽司同埋睇漩渦 (仲有咩推薦?)
想有個概念先 未咁快去嘅

前面一個禮拜會去名古屋同大阪 諗住淡路島最尾一站

Day1: 神户/大阪食埋晏出發->住宿點(有冇咩推介?)->海之教會、夢舞台個邊->食壽司

Day2: 漩渦->魚市場/其他景點-> 3點左右班船過關西空港 -> Rinku Outlet -> 夜晚機
下星期火車之旅

成田線 成田銚子
銚子電氣鉄道
總武本線 銚子千葉
東金線
久留里線
內房線
外房線

沿途有乜站/車值得影

千葉我推十二橋駅...不過係鹿島線 sosad

鹿島線想去球場站,但佢有比賽先開
好心JR東日本就教育下東北班白痴點搭One Man車啦
搭親都有班人想喺唔開既門到出, 唔準備好散銀去車頭唱定錢, 又有人搭190yen都要運轉士開receipt比佢, 真係on99
搭親都有班人想喺唔開既門到出, 唔準備好散銀又唔去車頭唱定錢, 又有人搭190yen都要運轉士開receipt比佢, 真係on99
搭親都有班人想喺唔開既門到出, 唔準備好散銀又唔去車頭唱定錢, 又有人搭190yen都要運轉士開receipt比佢, 真係on99

唔好再講
我試過架車兩卡 得前一卡先係站站開門
後一卡得某D站開 咁就中伏
架車仲要係放學時間好full 硬逼去前一卡好尬

唔好再講

原來有啲門唔開架

唔好再講

原來有啲門唔開架

城端線 城端方面
新高岡中伏 新幹線駁站都中伏
https://youtu.be/RtWf3KNpnhE
京急モノレール

唔好再講

原來有啲門唔開架

城端線 城端方面
新高岡中伏 新幹線駁站都中伏

鬼叫在來線嗰部份係無人站

唔好再講

原來有啲門唔開架

One Man車嘅一般玩法
頭卡一門for落車
頭卡二門for上車
其他門要喺有人站先會開

我都係搭過一次境線先記得係咁玩法
搭親都有班人想喺唔開既門到出, 唔準備好散銀去車頭唱定錢, 又有人搭190yen都要運轉士開receipt比佢, 真係on99

乜人都有
而且當地人都未必掌握到搭法 我之前都有講過成堆當地人排錯位置,結果架車到站佢哋冇門入

唔好再講

原來有啲門唔開架

頭卡一門for落車
頭卡二門for上車
其他門要喺有人站先會開

我尾門一上車就去前面展望
冇驚過

乜人都有
而且當地人都未必掌握到搭法 我之前都有講過成堆當地人排錯位置,結果架車到站佢哋冇門入

一係就時間表預鬆小小, 否則班班車都delay靠佢轉車就死
我呢兩日都中曬伏好彩落車死跑爛跑都叫趕到下一班車

Btw 東北本線 黑磯<->新白河段10月14之前有冇one man車?
783系好殘,仲有陣up味
坐佢由鹿兒島去到宮崎,兩粒鐘好難忍
我琴晚由新青森返青森
見到架resort唔知乜 我見人上我跟住上
我想問如果有人查飛係咪要罰錢?
就算我拎住張JR East Pass

技術上有啲踩界

點會,resort白神唔使加錢,
JR東北Pass仲可以劃埋位
我琴晚由新青森返青森
見到架resort唔知乜 我見人上我跟住上
我想問如果有人查飛係咪要罰錢?
就算我拎住張JR East Pass

技術上有啲踩界

點會,resort白神唔使加錢,
JR東北Pass仲可以劃埋位

同埋Resort白神係快速,唔係特急
上星期去完霧島神宮無野做,
坐巴士落左霧島溫泉,坐隼人之風去吉松再轉新平去熊本,
兩班車都無咩人坐,個乘務員幾靚

唔好再講

原來有啲門唔開架

頭卡一門for落車
頭卡二門for上車
其他門要喺有人站先會開

冇驚過

我記得只要道門有着燈就可以㩒制開門,係唔係咁?
落車就肯定第一道門,試過自動開又試過自己㩒制開

上次拎坐JR東北Pass,臨海線東雲用Suica入站,
之後去到新宿用Pass出站。
早排去九州,張Suica入唔到站,之後佢話我係東雲入左站,
要番去果間鐵道會社搞解鎖,即係我要去番臨海線車站整,唔可以去JR東
之後我發現張卡可以坐拍回數券坐巴士、市電,用到得番3 Yen,
買過張Sugoca

要番去果間鐵道會社搞解鎖,即係我要去番臨海線車站整,唔可以去JR東
之後我發現張卡可以坐拍回數券坐巴士、市電,用到得番3 Yen,
買過張Sugoca

廣島電鐵下年頭加入埋全國IC共通,
得番鹿兒島市電繼續做毒撚

買過張Sugoca

呢類case唔包嗰段都係買單程飛好啲

唔好再講

原來有啲門唔開架

頭卡一門for落車
頭卡二門for上車
其他門要喺有人站先會開

冇驚過

我記得只要道門有着燈就可以㩒制開門,係唔係咁?
落車就肯定第一道門,試過自動開又試過自己㩒制開

有著燈即係司機畀乘客半自動撳掣開門
個半自動功能唔關One Man事,喺用嚟慳冷氣/暖氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞