日本鐵道情報及旅遊交流區(08)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
八高線拝島上車都要禁掣
另見識到這種新型月台幕門
去到終點八王子先自動打開所有門
其實用Pass坐東日本個堆普通車Green Car駛唔駛補錢?
其實用Pass坐東日本個堆普通車Green Car駛唔駛補錢?

除咗全國Green Pass之外其他都要補錢

in hayabusa we trust

我都係呢個app

不過搭得太多E5系已經搭到悶悶地

E5大把時間坐,坐下E2E4呢d就退休既老野重好

而家坐Yamabiko 專揀E2

岩哂連登仔
14日Jr rail pass green pass北海道玩命之旅求意見

我之前已經係到問過一次,依家係大執過一次後既行程,再一次求意見

因為個行程真係好長,如果有野打錯/Plan得on9的話,唔好屌得太大力

Day0 HKG>>HND(1815-2310)

Day1 羽田機場>>羽田first cabin>>Jr羽田機場-Jr東京>>換JR Rail pass(東京站)+換北海道新幹線飛>>Jr東京-Jr函館(北海道新幹線0820-1220)>>Jr函館換車飛(Jr函館-Jr札幌,Jr札幌-Jr稚內,Jr稚內-Jr旭川)>>金森紅磚倉庫+午餐(小丑漢堡)>>Jr函館-Jr札幌(1751-2135)>>札幌酒店check in>>晚餐(拉麵横丁)>>Day1完

Day2 札幌酒店check out>>Jr札幌-Jr稚內(0730-1240)>>Jr稚内-宗谷岬(1301-1410)>>宗谷岬+午餐>>宗谷岬-Jr稚内(1746-1840)>>稚内酒店check in>>晚餐(Van)>>Day2完

Day3 稚内副港市場>>稚内酒店check out>>夢食館北市場>>Jr稚內-Jr旭川(1301-1618)>>旭川酒店check in>>平和通買物公園>>晚餐(大黒屋成吉思汗)>>Day3完

Day4 酒店早餐>>JR旭川-旭川動物園(1040-1122)>>旭川動物園>>旭川動物園-JR旭川(1600-1646)>>求推介>>Day4完

Day5 旭川酒店check out>>旭川-網走(0835-1218)>>酒店放行李>>破冰船(1445-1600)>>網走酒店check in>>求推介>>Day5完

Day6 網走酒店check out>>Jr網走-網走監獄博物館(0915-0930>>網走監獄博物館+鄂霍次克流冰館+北海道立北方民族博物館+午餐(0930-1443)>>北海道立北方民族博物館-Jr網走(1443-1458)>>Jr網走-Jr釧路(1617-1954)>>釧路酒店check in>>Day6完

Day7 和商市場(勝手丼)>>Jr釧路-Jr標茶(SL 冬之濕原號)(1109-1224)>>標茶午餐>>Jr標茶-Jr釧路(SL 冬之濕原號)(1352-1510)>>幣舞橋影相>>釧路購物中心>>Day7完

Day8 Jr釧路-Jr根室(0818-1048)>>Jr根室-納沙布岬(1100-1144)>>納沙布岬>>納沙布岬-Jr根室(1510-1554)>>明治公園?(未決定)>>Jr根室-Jr釧路(1609-1851/1901-2138)>>Day8完

Day9 釧路酒店check out>>Jr釧路-阿寒湖(1015-1205)>>酒店放行李>>溫泉街+阿寒湖雪祭>>阿寒湖酒店check in+酒店晚餐>>阿寒湖雪祭>>Day9完

Day10 酒店早餐>>阿寒湖酒店check out>>阿寒湖-Jr釧路(1140-1339)>>Jr釧路-Jr札幌(1339-1756)>>大丸札幌店+甜品-(ジラフクレープ MOBILE SHOP 4号店)>>薄野酒店check in>>同朋友食飯>>Day10完

Day11 札幌中央市場外市場>>TSUDOME雪祭>>晚餐(1730)-湯咖哩(奥芝商店 駅前 創成寺)>>大通雪祭>>Day11完

Day12 大丸札幌店>>午餐(ラーメン札幌一粒庵)>>薄野雪祭>>大通雪祭>>Day12完

Day13 Jr札幌-Jr小樽(0834-0928)>>小樽三角市場>>未Plan好>>小樽雪祭>>Jr小樽-Jr札幌>>Day13完

Day14 薄野酒店check out>>大丸札幌店>>Jr札幌-Jr新函館北斗(1215-1555)>>Jr新函館北斗-Jr東京(1617-2032)>>池袋酒店check in>>Day14完

Day15 即日近郊?(e.g.河口湖,江之島)>>Day15完

Day16 百貨公司買手信>>池袋酒店check out>>Jr浜松町放行李>>秋葉原買野>>羽田機場HND-HKG(2355-2810)>>Day16完
樓上check好咗時間表未?

雖然個時間表只係用到十一月,但全部都係睇住Jr北海道官網時間表黎Plan

雖然個時間表只係用到十一月,但全部都係睇住Jr北海道官網時間表黎Plan

幾時出發?
JR東幾時出冬天臨時列車時間表呀

幾時出發?

最重要個樣竟然唔記得打,1月27出發
Day0=27/1
Day1=28/1

幾時出發?

Day0=27/1
Day1=28/1

祝你好運
落雪可以令你損失慘重
因鐵
呢度有無鐵膠 Whatsapp group join
JR東幾時出冬天臨時列車時間表呀

舊年21/10先出
我估下星期會有
呢度有無鐵膠 Whatsapp group join

好似冇
呢度有時都會有直播
早啲去門口排隊換pass,如果排頭幾個應該趕到班hayabusa
早啲去門口排隊換pass,如果排頭幾個應該趕到班hayabusa

依家羽田0645已經有得換,應該會快d
仲可以慳埋果程monorail :0

幾時出發?

Day0=27/1
Day1=28/1

祝你好運
落雪可以令你損失慘重
因鐵

有D地方可以唔去嘅
真係一定要去既係雪祭,破冰船,阿寒

幾時出發?

Day0=27/1
Day1=28/1

祝你好運
落雪可以令你損失慘重
因鐵

有D地方可以唔去嘅

hi到個回覆
有D地方可以唔去嘅
真係一定要去既係雪祭,破冰船,阿寒湖,蒸汽火車,其他都係去影下相

佢唔好同我反車/自焚就得

幾時出發?

Day0=27/1
Day1=28/1

祝你好運
落雪可以令你損失慘重
因鐵

有D地方可以唔去嘅

最緊要部電話上到網
有咩事可以搵escape route

幾時出發?

Day0=27/1
Day1=28/1

祝你好運
落雪可以令你損失慘重
因鐵

有D地方可以唔去嘅

hi到個回覆
有D地方可以唔去嘅
真係一定要去既係雪祭,破冰船,阿寒湖,蒸汽火車,其他都係去影下相

佢唔好同我反車/自焚就得

因鐵出事嘅原因千奇百趣
鑊鑊新奇鑊鑊金

我諗咗好耐都唔知係邊到換好因為唔知換pass要搞幾耐,依家有兩個方案
A:0645等羽田換,再坐單軌出東京
B:0630出到東京站,買好晒物資0645前去排隊

邊個方法會好D

我諗咗好耐都唔知係邊到換好因為唔知換pass要搞幾耐,依家有兩個方案

邊個方法會好D

B
保證夠快

邊個方法會好D

我就咁計,兩處開門時間差45分鐘
而羽田去東京駅就半個零鐘,理論上A方法比較快,亦可以早點劃到hayabusa
但實際就要睇佢地既operation啦,呢樣要問試過既人先知
慘 又關因鐵事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞