[抛磚引玉]日本電影討論及分享

1001 回覆
65 Like 7 Dislike
有無鐘意清水宏/吉田喜重?

有期好迷吉田,佢既破格性影像真係好顛,政治三部曲命題掘得好深
但故事性相對薄,究竟係我唔識睇定係佢唔識敍事
我偏向後者,唔係我放棄佢,係佢放棄大部份觀眾

其實有時大島渚敍事都太跳脫
我鐘意睇懸疑驚慄查案片,
岩岩睇左 惡魔蛙男 期待三度目殺人

依套想叫睇大家唔好睇,Bug多又言之無物
日本戲唔擅長懸疑片

呢套好拖戲,又冇乜懸疑感
睇過最好睇懸疑片都係嫌疑犯X的獻身

另外三度目殺人都唔係懸疑片,是枝一黎就同觀眾道歉套戲最後冇點講到真相

本身都係抱住睇懸疑片既心態 但係是枝裕和應該會用自己風格拍,唔會係大路嘢

我仲以為係懸疑片來

那年夏天,寧靜的海

呢套野對觀眾要求太高,唔啱香港人睇......

啱啱睇完,感覺DRIVE既感情戲好似呢套
同埋呢套同菊次郎之夏既感覺都唔係平時既北野武
有無人鐘意鬼婆?

有期好迷吉田,佢既破格性影像真係好顛,政治三部曲命題掘得好深

大島渚多數會保留故事性,起碼有頭有尾,睇落「舒服」D
不過與其話吉田敍事差,不如話佢冇將敍事放第一位,一味玩弄構圖

鐘意個故仔到小說漫畫買齊
上年定前年出重制Blu-ray有課金衝動

大島渚多數會保留故事性,起碼有頭有尾,睇落「舒服」D
不過與其話吉田敍事差,不如話佢冇將敍事放第一位,一味玩弄構圖

但我覺得佢一時時,松竹時期尤其迷人(如果鐘意的話),唔鐘意的話...
睇左求生family個套, 都幾廢

我覺得OK, 自從試過東京電力公司,冇咩係冇可能
睇過九成日本片都係節奏太慢
鍾意影住個演員勁耐等佢慢慢做表情
D對白又係講得好慢下

是枝裕和睇過兩套都悶
太平淡
無高潮
海街日記叫做好d

真係覺得好睇得一套
投靠女與出走男
D對白又係講得好慢下

是枝裕和睇過兩套都悶
太平淡
無高潮
海街日記叫做好d

真係覺得好睇得一套
投靠女與出走男

有時我地係需要多啲時間去凝視,香港人節奏太快

電視台新聞報道每個鏡頭不能超過10秒
突然醒起自己睇過最好睇嘅一套日本電影
啱啱睇左生田斗真套close kint講變性人
都OK,同恫谷健太咀果幕借位太明顯
上星期睇左PとJK,都唔錯
近期最失望係本能寺hotel,有d悶

死左圖
D對白又係講得好慢下

是枝裕和睇過兩套都悶
太平淡
無高潮
海街日記叫做好d

真係覺得好睇得一套
投靠女與出走男

咁剪接快又唔等於節奏快既
不過依家所有媒體節奏都越黎越急,又興即食
主流觀眾變相食開快餐等唔慣
而且唔係所有廚師都會就主流口味,甚至會放棄大眾,淨係做熟客生意
好難改變依個大環境

唔岩口味就唔岩口味,冇得勉強
不過我覺得最重要係搵自己鐘意睇既戲好過人云亦云
D對白又係講得好慢下

是枝裕和睇過兩套都悶
太平淡
無高潮
海街日記叫做好d

真係覺得好睇得一套
投靠女與出走男

而且唔係所有廚師都會就主流口味,甚至會放棄大眾,淨係做熟客生意
好難改變依個大環境

有無邊套日本片好睇又唔慢嘅推介下?

大根仁《草食男之桃花期》、《型人狗仔隊》
中村義洋《預告犯》、《白雪公主殺人事件》
三谷幸喜《有頂天大飯店》、《黑幫有個荷里活》
其他:《令人討厭的松子的一生》、《五個撲水的少年》、《大逃殺》、《蒲公英》、《如月疑雲》、《白兔糖女孩》
點解二階堂富美咁鍾意做啲痴撚線角色 睇過10套有9套唔係癲就係露嘢,連Scoop都要同福山扑下嘢先安落
睇左求生family個套, 都幾廢

我覺得OK, 自從試過東京電力公司,冇咩係冇可能

我都覺好睇, 相比另一套講啦啦隊果套好睇好多
D對白又係講得好慢下

是枝裕和睇過兩套都悶
太平淡
無高潮
海街日記叫做好d

真係覺得好睇得一套
投靠女與出走男

好難改變依個大環境

其實我幾鐘意 爆粗band 友,有時會番睇
放完假先見到呢個Po
Fb來源:

[資料更新]

朋友傳來:

《海豹獵金隊》播放前播放trailer, 藤原龍也, 伊藤英明主演韓片《星級殺人犯》的日本版《#我是殺人犯》已經被洲立購入, 暫定11月上映。

死左圖

Fb來源:

[資料更新]

朋友傳來:

《海豹獵金隊》播放前播放trailer, 藤原龍也, 伊藤英明主演韓片《星級殺人犯》的日本版《#我是殺人犯》已經被洲立購入, 暫定11月上映。

死左圖

如月疑雲 可惜呢類戲少之有少

死左圖

如月疑雲 可惜呢類戲少之有少

當年真係睇到嘆為觀止
個編劇係legal high嗰個 古沢良太
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞