[抛磚引玉]日本電影討論及分享

1001 回覆
65 Like 7 Dislike
唔好再玩咩外星人啦
媒體成日吹奏佢
依套都唔知係咪呃飯食作品
睇完愛不由自主
好撚depress
呢套不過不失
個尾收得好好 敍事風格到位、成熟,攝影、配樂水平都好高
中段拖戲拖足10-20分鐘
松本潤個角色寫到成個抑鬱症病人咁
行定勳想寫《浮雲》個關係感覺但又唔想觀眾捉到男主諗D乜,描寫不足 最後又要男主自己解話咁點解唔一開波講清楚

歐式格調同日式人格唔係太夾
高中同大學條時間線太亂 可能我只係一個普通嘅觀眾
未到第一次扑野真係差啲瞓著
架純既戲、心態有分別,學生年代對老師好痴心,畢業後兩人有隔膜、質疑點解老師唔接受自己
雖然導演係刻意交錯時空,我覺得佢係刻意拉近左過去同現在,同佢前作《在世界中心呼喚愛》一樣,過去的感情仍未曾減淡

套戲係幾文藝,但未夠功力

今日岩岩睇完
松本潤又話對有村嘅感情唔係愛乜乜乜,之後都係同佢做左 最後咪又係用碌撚黎諗野
呢套同星光奇遇結良緣好大對比
一套有愛無性,一套有性無(?)愛
唔算無愛,我覺得係各人愛情觀唔同或者行定勳冇刻意強調一種愛情觀
坂口健太郎:覺得愛情係支配/擁有一個人
松本潤:唔知算唔算愛情,但佢對人有好重責任感,無論老婆、學生
架純:痴情,後來覺得佢對老師既感情係好似自己二次生命一樣,係救贖感

愛情我識條春咩
睇完愛不由自主
好撚depress
呢套不過不失
行定勳想寫《浮雲》個關係感覺但又唔想觀眾捉到男主諗D乜,描寫不足 最後又要男主自己解話咁點解唔一開波講清楚

架純既戲、心態有分別,學生年代對老師好痴心,畢業後兩人有隔膜、質疑點解老師唔接受自己
雖然導演係刻意交錯時空,我覺得佢係刻意拉近左過去同現在,同佢前作《在世界中心呼喚愛》一樣,過去的感情仍未曾減淡

今日岩岩睇完
松本潤又話對有村嘅感情唔係愛乜乜乜,之後都係同佢做左 最後咪又係用碌撚黎諗野
唔算無愛,我覺得係各人愛情觀唔同或者行定勳冇刻意強調一種愛情觀
松本潤:唔知算唔算愛情,但佢對人有好重責任感,無論老婆、學生
架純:痴情,後來覺得佢對老師既感情係好似自己二次生命一樣,係救贖感

愛情我識條春咩

我講無愛主要係針對松本潤最尾係海邊同有村架純講嘅野姐
坂口係control freak但係佢都(扭曲地)愛有村架純
成件事最on9係松本潤呢頭講話會返去搵老婆嗰頭就同有村架純上床
咁你成套戲前面兩個鐘講到松本潤好似好有責任感好有原則咁做乜鳩
我又覺得最尾床戲問題唔大,性同愛係分開
我有時都唔明松本潤D動機,睇到R哂頭,可以主動搵番人又唔可以一開波坦白講自己野

不過現實或者會有人不甘寂寞而去發展一段關係,現實都唔一定係理性,電影都唔一定要好理性咁睇
收到風黎緊有套推理大片會上
阿部寬
一定係柯南
不能犯?
柯南呢...其實都肯定有得睇啦
睇下新映想擺幾時者

不能犯都唔錯wor...雖然我想係羊之木
葡萄台灣
台灣盡收世界電影,電影文化濃厚
「CINEMA FIGHTERS」第2彈預告及海報發佈

https://www.youtube.com/watch?v=dF0fj55YBXg
http://eiga.com/news/20180411/2/

將詩和音樂、影像融為一體的企劃<-CINEMA FIGHTERS project->的最新篇章、由改編自6首詩的6部電影短片構成的電影『Utamonogatari-CINEMA FIGHTERS project-』將在今年20周年的美國電影學院獎公認的亞洲最高級別的國際短片電影節Short Shorts Film Festival & Asia[略稱:SSFF & ASIA 舉辦時間:6/4(週一)~6/24(週日)]期間首映,此外還將於6/22(週五)起在全國上映!

【影片】
■Canaria
導演兼編劇:松永大司
原作曲 / 主題曲:「Canaria」by EXILE TAKAHIRO
演員:TAKAHIRO、塚本晉也、夏帆

■Funky
導演兼編劇:石井裕也
原作曲 / 主題曲:「Tokyo」by 三代目J Soul Brothers from EXILE TRIBE
演員:岩田剛典、麻生久美子、池松壯亮

■A.E.I.O.U.
導演兼編劇:安藤桃子
原作曲 / 主題曲:「Nanimo kamo ga Setsunai」by GENERATIONS from EXILE TRIBE
演員:白濱亞嵐、奧田瑛二、木下Akari

■Kuu
導演兼編劇:平林勇
原作曲 / 主題曲:「Ano Ko no Trunk」by DANCE EARTH PARTY
演員:石井杏奈、山口乃乃華、坂東希

■Our Birthday
導演兼編劇:Yuki Saito
原作曲 / 主題曲:「How about your love?」by JAY’ED&鷲尾伶菜
演員:青柳翔、佐津川愛美、蘆名星

■Genkou no Hate
導演兼編劇:岸本司
原作曲 / 主題曲:「Baby Shine」by DEEP
演員:山下健二郎、加藤雅也、中村映里子
http://www.ldh.co.jp/news/detail.php?lang=chh&site=TRIBE&newsid=0000016017

故事內容暫時未有詳細公佈
值得一睇係石井裕也再次自編自導,安藤桃子拍番佢老豆奧田瑛二

睇完愛不由自主
好撚depress
呢套不過不失

今日岩岩睇完

愛情我識條春咩

我講無愛主要係針對松本潤最尾係海邊同有村架純講嘅野姐
坂口係control freak但係佢都(扭曲地)愛有村架純
成件事最on9係松本潤呢頭講話會返去搵老婆嗰頭就同有村架純上床
咁你成套戲前面兩個鐘講到松本潤好似好有責任感好有原則咁做乜鳩
我又覺得最尾床戲問題唔大,性同愛係分開
我有時都唔明松本潤D動機,睇到R哂頭,可以主動搵番人又唔可以一開波坦白講自己野

不過現實或者會有人不甘寂寞而去發展一段關係,現實都唔一定係理性,電影都唔一定要好理性咁睇

如果呢套係法國電影或者俾多啲篇幅講松本潤嘅心理變化嘅話我會易接受啲
我明性同愛可以分開,但係成套戲咁大篇幅側寫松本潤好有責任感嘅話佢同有村架純上床就係一種有象徵意義嘅,對伴侶不忠(不負責任)嘅行為(仲要佢最尾係選擇搵返老婆之後先同有村架純打友誼波 )
個感覺就好似用最後廿分鐘嘅行為推翻之前兩個鐘角色建構出黎嘅性格形象
香港仲好意思叫自己國際都會
偽毒姐
如果係法國片,松平潤應該要睇醫生然後食抗抑鬱藥
細田守《未來的未來》CV cast:

星野源
上白石萌歌
麻生久美子
役所廣司
黑木華

主題曲: 山下達郎

有黑木華夠我入場睇幾次
散步的侵略者 好唔好睇?
問多套 第三度殺人 好唔好睇?
第三度殺人,佢係一套司法劇情片多於懸疑片
以戲論戲係好睇,不過我對是枝裕和期望係更多

麻生久美子
淨係睇長澤正美都夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞