[抛磚引玉]日本電影討論及分享

1001 回覆
65 Like 7 Dislike
寅次郎2.0
香港明明有上都冇出碟
藍絲帶歷年頒電影同導演獎頒得最好
今年最佳電影正路,未睇《鳥獸行》所以唔評白石和彌
石橋係實至名歸,全套戲西口西面既演釋
男女主助演好似分豬肉/冇咩選擇又唔想頒比大熱
《生在幼子》Top10都冇
今年D戲差左同時評審跌左Watt
中譯個名幾好《愛在雨過天晴時》
但大泉洋冇個種佬味
一直都覺得小松菜奈個樣好奇怪,
配落呢度完全係 perfect match…

就咁睇 poster 兩個木口木面既人,
配落漫畫個設定又好似唔錯喎?
特報
https://www.youtube.com/watch?v=MRwOhtsolY4&t=0s
小松菜奈劇情寫真
ラプラスの魔女(拉普拉斯的魔女)出左最新預告
改篇自東野圭吾30週年紀念作同名小說
《無限之住人》日本資深導演三池崇史執導,《要聽神明的話》八津弘幸再度合作撰寫劇本

https://www.youtube.com/watch?v=LN1k2yAXab4
因為福山雅治一開始都再重覆問多次有關案情嘅問題睇下可唔可以以動機唔同黎改變控罪
咁嘅話「點引死者去河邊」可能係案情嘅critical point無理由唔再提問確認
依家咁樣好似係為左將食品廠係黑心公司呢個事實拖到中段先揭曉而係開頭故意忽略呢點咁
岩下個角色再講落去都應該bad end
不過結局幾治癒同片名有反差
同《藍天白雲》好大對比
最尾池松壯亮答又有天災人禍點算答得好正
新片預告:

幪面超人平成 GENERATIONS FINAL BUILD & EX-AID with 傳說幪面超人
3月 (新映FB/IG)

最後的食譜 (有傳3月1日)
愛, 不由自主 (有傳3月8日)
Source: 高登先IG
(我好懷疑高登先係咪有嵐粉 )

仲有套舊片排緊期未上, 中型cast (起碼四個主角都有人識)
問過電影公司PR, 話未排到期, 但可以講嘅係, 套戲全港得一間戲院上
出碟方面高登先要同松竹砌掂先可以出
好顯然地佢地應該係未傾(或者另有計劃)

第三集講家嫂夏川結衣同老公嘈交而離家出走, 結果呢家人又要call鰻魚飯開家庭會議求家嫂/阿媽/老婆etc返屋企

根據上兩集慣例同個檔期, 估計高登先應該會爭緊係4月電影節上一場
香港, 都好在有高登先

寅次郎2.0只有山田洋次呢個老豆先做得到
睇左兩次
買齊3同4個鐘頭版BD
小說啱啱睇完
役所開頭好似話係想問老闆借錢先約佢出黎?福山都係打謀財
唔記得了
新片預告:

幪面超人平成 GENERATIONS FINAL BUILD & EX-AID with 傳說幪面超人
3月 (新映FB/IG)

最後的食譜 (有傳3月1日)
愛, 不由自主 (有傳3月8日)
Source: 高登先IG
(我好懷疑高登先係咪有嵐粉 )

仲有套舊片排緊期未上, 中型cast (起碼四個主角都有人識)
問過電影公司PR, 話未排到期, 但可以講嘅係, 套戲全港得一間戲院上

好似以往套套都買齊咁濟
https://twitter.com/shinkaimakoto/status/956508180766322689

連誠哥都
我好似見到一線曙光...

希望有片商肯買
經典嘅鰻魚飯
Filmarks 用戶投票 FILMARKS AWARDS 2017

https://filmaga.filmarks.com/articles/1730

【邦画ランキングTOP10】
1位:『忍びの国』
2位:『ナラタージュ』
3位:『帝一の國』
4位:『彼らが本気で編むときは、』
5位:『勝手にふるえてろ』
6位:『あゝ、荒野 前篇』
7位:『映画 夜空はいつでも最高密度の青色だ』
8位:『彼女がその名を知らない鳥たち』
9位:『あゝ、荒野 後篇』
10位:『夜は短し歩けよ乙女』
一見就會留意而仲有出嘅
是枝裕和
岩井俊二
西川美和
園子溫
湯淺政明
無出碟咩
兩集都好鍾意
之前試過馬拉松咁順住睇唒東京家族+嫲煩家族+嫲煩家族2
得湯淺政明d電影未睇過
得閒留意下先
園子溫感覺都回回地塘
佢套愛的曝光同庸才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞