[抛磚引玉]日本電影討論及分享

1001 回覆
65 Like 7 Dislike
我係星期四
今晚睇全員惡人3
二階堂幅偈正到癩
睇電視果幕分咗心去望佢個body
等左好耐
呢套不過不失
個尾收得好好 敍事風格到位、成熟,攝影、配樂水平都好高
中段拖戲拖足10-20分鐘
松本潤個角色寫到成個抑鬱症病人咁
行定勳想寫《浮雲》個關係感覺但又唔想觀眾捉到男主諗D乜,描寫不足 最後又要男主自己解話咁點解唔一開波講清楚

歐式格調同日式人格唔係太夾
高中同大學條時間線太亂 可能我只係一個普通嘅觀眾
未到第一次扑野真係差啲瞓著
架純既戲、心態有分別,學生年代對老師好痴心,畢業後兩人有隔膜、質疑點解老師唔接受自己
雖然導演係刻意交錯時空,我覺得佢係刻意拉近左過去同現在,同佢前作《在世界中心呼喚愛》一樣,過去的感情仍未曾減淡

套戲係幾文藝,但未夠功力
《王者天下》真人電影備案信息曝光,將由中日合拍。本片改編自由原泰久漫畫《王者天下》,以2200年前的戰國時代為舞台,講述主人公李信協助嬴政推翻成蟜的軍隊,奪回王位,向著統一全中華的目標前進。

咁後生小心身體
又冇咩 反而係見成隊crew/cast都咁後生有啲慚愧
廢青如我

我地睇唔到人地背後付出幾多汗水同努力姐
日本好似冒起好多新人,但有更多人默默無聞、浮浮沉沉
呢次我覺得fresh得來佢又拍到D我會有興趣睇嘅野
就算係老掉牙嘅野都好, 佢呢次都算拍得好睇舒服

真木陽子、井上真央、大泉洋、櫻庭奈奈美共演電影《燒肉Dragon》發布預告,影片改編自同名舞台劇,以舉辦大阪世博會的1970年為背景,講述在關西某小城鎮里,靠經營烤肉店「燒肉Dragon」營生的一家人的故事。鄭義信擔任編劇/導演,6月22日日本上映。
https://www.youtube.com/watch?v=yEUcGimyqpM
由 松浦だるま所著的漫畫《累-醜陋的東西都是不被需要的-》為原著改編的真人版電影,公開了作品的第一波宣傳海報與特報宣傳影片,作品預計將於 9 月 7 日在日本上映。

《累-醜陋的東西都是不被需要的-》以長相醜陋到讓人不想多看一眼少女「累」作為主角,她的母親卻是一位美若天仙的女演員,也因此她從小就飽受欺凌。為此,母親在過世之前便留給她一支不可思議的口紅。母親告訴她:「……在妳覺得痛苦的時候就使用這支口紅,然後在妳想要的東西上親一下……」靠著不可思議的口紅之力,將「丹澤妮娜」的美艷容顏納入掌中,加上自身所擁有的天才般的演技,得以從過去的醜陋生涯中解放的累,將站在燈光耀眼的舞台之上展現自我。
https://www.youtube.com/watch?v=qhnBXU1Sso4
在真人版電影中,除了將由芳根京子飾演「累」、以及擁有累容顏的妮娜,土屋太鳳則將飾演「妮娜」以及擁有妮娜容顏的累之外,本次也公開了更多的演員情報,包括有 橫山裕、檀麗、淺野忠信等人。

Source:巴哈

原作漫畫好撚黑暗
入面D心境描寫根本係小說Level,真人就算係影后級都未必做得好
況且漫畫去到中期有野菊先係真章

香港唔上真係好可惜
其實香港唔係冇人睇,只係受眾唔願入戲睇
明明台灣都有⋯⋯
青春電影黎講
我覺得花牌三部曲算近年最高質
雖然個別演員啲起初麻麻地
最右邊韓國演員嚟嘅喂
最大問題唔系受眾唔願睇
而係花牌台灣香港無人玩推廣唔到
期待亞人 DVD
坂道のアポロン

1960s setting
40%友情+15%三角+25% Jazz + 20% 靚場景
兩個男主夾jazz session幾正
This
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞