[抛磚引玉]日本電影討論及分享

1001 回覆
65 Like 7 Dislike
電影節愛將Sabu,由最早的盗信情缘一路都會有片係電影節放
喜劇黎講首推三谷幸喜

我都好鍾意佢,爆肚風雲,黑幫有個荷里活,古佃任三郎,睇完清須會議更加令我去圖書館研究吓咩係清須會議

爆肚風雲真心神級
舊片

青之炎(2003)

應該都唔少人睇過,但好少人講,因為日本近年拍犯罪電影唔算太出色,節奏走文藝調子,運鏡未算上乘,但演員演技真係一流,係一套水準幾高既青春片。

男主角係一個成長係單親家庭既高中生,但有一日繼父突然回家一齊住,由於繼父既獸性令男主角忍冇可忍,於是動了殺機...

魚缸呢場戲可以話係畫龍點精
男主角自知自己殺左人必需坐監,心急想食女神,點知食檸檬,激走左女神。時空過去,女神再度出現係佢面前,未知眼前人是虛是實,但此時魚缸卻不是魚缸,兩人隔著猶如探監室既玻璃,永遠隔著玻璃 諗到呢度,男主角就決定左要...

導演係戲劇界大師蜷川幸雄,比較少拍電影,但無阻佢點燃演員演技。成套戲完美詮釋男主角心路歷程,故事暗嘲成人世界對青少年既忽略,原著小說書評亦係一流

鐘意個故仔到小說漫畫買齊
上年定前年出重制Blu-ray有課金衝動

⚠️⚠️HKAFF 2017 Teaser Poster新鮮出爐⚠️⚠️
第14屆【香港亞洲電影節HKAFF】快將開鑼,大家今年會在10月31日至11月20日看到我們為你精選的亞洲重量級猛片!熱愛電影的各位粉絲們,記緊密切留意本fan page的最新消息!

提提大家❗我哋開咗Instagram同WeChat,大家記得follow我哋啊!分分鐘你喺呢兩個channel得到更精彩嘅唔同類型資訊!
✴️ IG: http://bit.ly/2fez1yD
✴️ WeChat: 請搜尋「香港亞洲電影節」
自己鐘意呢幾套
大逃殺
Go 大暴走
午夜凶鈴
戀愛寫真
藉著雨點說愛你

最近睇左愚行錄 求生走佬family
發覺好多導演鐘意用妻夫木聰
近代日本電影點可以唔講園子溫
雖然唔係套套buy,但有D真係值得一看

我幾鐘意《庸才》,起碼佢認真拍,又唔算Cult

love explosure都好正
自己鐘意呢幾套
大逃殺
Go 大暴走
午夜凶鈴
戀愛寫真
藉著雨點說愛你

最近睇左愚行錄 求生走佬family
發覺好多導演鐘意用妻夫木聰

愚行錄同上年怒都好正 兩套都好鍾意
Top 5:今村昌平 大島渚 成瀬巳喜男 敕使河原宏 溝口健二
有無鐘意清水宏/吉田喜重?
誰明赤子心
帶佢去睇飛機
同最後播歌真係會突然喊
我鐘意睇懸疑驚慄查案片,
岩岩睇左 惡魔蛙男 期待三度目殺人
誰明赤子心
帶佢去睇飛機
同最後播歌真係會突然喊

係咪柳樂優彌攞影帝果套
誰明赤子心
帶佢去睇飛機
同最後播歌真係會突然喊

係咪柳樂優彌攞影帝果套

好似係
往復書簡二十年後的作業
後尾唔知點解好感動
Top 5:今村昌平 大島渚 成瀬巳喜男 敕使河原宏 溝口健二

巴打特登exclude小津&黑澤明?
btw,見你講開成瀨,想問你d嘢
想知呢段片入面幾個鏡頭嘅出處
https://www.youtube.com/watch?v=uudNdgYhQzA
1. 0:27 空鏡
2. 0:48 原節子坐火車
3. 2:58 落雨空鏡+男人背影
4. 3:30 落雨空鏡+男人食煙
5. 3:50 又係男人食煙

https://www.youtube.com/watch?v=uudNdgYhQzA

我本身不太好黑澤明,因為總覺得他寫劇本方面有點過於遷就觀眾而忽略人物深度(畢竟論人物考掘木下惠介 小林正樹 甚至 市川崑都比他多面而動人)當然論執行力黑澤明是世界頂級
至於小津,我認我好鐘意秋刀魚之味同彼岸花,但一泥我睇唔夠一半,二泥個人認為佢太執迷在美學方面同一直未到最好的狀態(秋刀魚之味才是他㓮找到平衡點的首部)
與其說侯考賢是小津第二,倒不如說是成瀨+溝口的鄉巴老版

依套想叫睇大家唔好睇,Bug多又言之無物
日本戲唔擅長懸疑片

我想知你揀敕使河原宏上黎既原因
有無鐘意清水宏/吉田喜重?

有期好迷吉田,佢既破格性影像真係好顛,政治三部曲命題掘得好深
但故事性相對薄,究竟係我唔識睇定係佢唔識敍事
我偏向後者,唔係我放棄佢,係佢放棄大部份觀眾

2 係飯
3、4好似係山之音,又落雨又上原謙

日本戲唔擅長懸疑片

呢套好拖戲,又冇乜懸疑感
睇過最好睇懸疑片都係嫌疑犯X的獻身

日本戲唔擅長懸疑片

另外三度目殺人都唔係懸疑片,是枝一黎就同觀眾道歉套戲最後冇點講到真相

2 係飯
3、4好似係山之音,又落雨又上原謙

Thx
再見歌舞伎町有無人睇過https://youtu.be/zQS4-4JnfjU

日本戲唔擅長懸疑片

另外三度目殺人都唔係懸疑片,是枝一黎就同觀眾道歉套戲最後冇點講到真相

本身都係抱住睇懸疑片既心態 但係是枝裕和應該會用自己風格拍,唔會係大路嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞