[抛磚引玉]日本電影討論及分享

1001 回覆
65 Like 7 Dislike
最近去左睇愚行錄,好意外個場半滿,仲要係閒日中午3點

香港人比較多數鍾意大卡士呯呯嘭嘭的荷里活片
日影呢d咁慢節奏會覺得好悶

坐我隔離果個每隔一段時間就睇一睇電話,另一對情侶就一完場即刻要解說😂

套戲得bc同ifc上,去得bc多數都係鍾意睇戲既人
終於有人開post講日本電影
文隼巴打

深研左幾個月舊片,D大師好難消

等救火的日子
有冇舒情片推薦?

人生感悟:那年遇上世之介、字裡人間、漫長的藉口、橫山家之味
無奈與唏噓:苦役列車、戀人們、跨越欄柵、花火、奏嗚曲
Sad到喊:如果地球沒有貓、禮儀師之奏鳴曲、藉著雨點說愛你、情書
壬生義士傳
留名
上年AFF睇既日本片套套都好正好鐘意
今個星期會去睇survival family同睇多次愚行錄
壬生義士傳

未睇過,點解覺得好睇
壬生義士傳

未睇過,點解覺得好睇

淺田次郎原著改篇,曾經有永安巧 漫畫

新選組通常會講。近藤 永倉 沖田 土方 佢地

呢套比較另類,講 吉川貫一郎and 齊藤一 都係新選組內嘅高手
另外近年森田芳光重拍。黑澤明 的 椿三十郎。也可以一看試試
Hana Bi

成套野基本上冇幾句對白
完美地用畫面講故事,打劫銀行果段簡直神來之筆

最後同老婆道別個度,我以為會有咩金句講,結果乜重點都冇講,老婆淨係同佢講左句對唔住,人生到呢個位係唔知講乜好,亦都係盡在不言中

最後果兩下槍聲再影住大海...
淨係識黑津明 小津呢d

小津有七十幾套比你睇
有冇舒情片推薦?

人生感悟:那年遇上世之介、字裡人間、漫長的藉口、橫山家之味
無奈與唏噓:苦役列車、戀人們、跨越欄柵、花火、奏嗚曲
Sad到喊:如果地球沒有貓、禮儀師之奏鳴曲、藉著雨點說愛你、情書

漫長的藉口我好鍾意
漫長的藉口
漫長的藉口

講起都想翻睇
若唔介意節奏再慢啲

推介。藤澤周平原著。 蟬時雨 有市川染五郎

近期最愛Wood Job
Too young to die
宫藤官九郎Fans
一直主要睇日劇同日電影,就係鐘意佢感情細致節奏慢
壬生義士傳

未睇過,點解覺得好睇

淺田次郎原著改篇,曾經有永安巧 漫畫

新選組通常會講。近藤 永倉 沖田 土方 佢地

呢套比較另類,講 吉川貫一郎and 齊藤一 都係新選組內嘅高手

Marked
新片

あゝ、荒野(啊,荒原)

預告:https://www.youtube.com/watch?v=vedlpmDo6p0
中字:https://www.youtube.com/watch?v=_rKsKziGuwc
由人氣實力演員菅田將暉與梁益准主演的日本電影《啊,荒野 前篇》發佈最新預告。影片由《二重生活》的岸善幸監督進行指導,改編自詩人、前衛導演寺山修司第一部長篇小說《啊,荒原》,負責音樂的則是曾打造出電視動畫《阿爾斯蘭戰記》以及電影《赤壁》等作品配樂的作曲家岩代太郎。

小說故事講述六十年代的新宿、一個無名、未知的荒野為舞台,描寫孤獨的拳擊手BARIKAN與新次的青春物語。考慮到現代元素進行改編,時間設定在2020年東京奧林匹克運動會之後的近未來。講述邂逅於拳擊館的來自少年感化院的新次(菅田將暉 飾),和口吃並且對着生人就會滿臉通紅有社交恐懼症的「推子」(梁益俊 飾)的青春故事。在日本的荒野——新宿中,他們兩人一邊掙扎,一邊通過挑戰拳擊來掩蓋內心的空白。

從前篇預告片中,可看出用運動鏡頭、手持拍攝的晃蕩感營造了青年迷茫期的焦慮和忐忑,充滿汗水、淚水、打鬥的青春,獨孤的他們不斷懷疑自己又不斷出拳。除了菅田將暉、梁益准,野杏南、山田裕貴、高橋和也、緒方義博等人也出演了該片,前篇將於2017年10月7號日本上映、後篇上映日期在2017年10月21號。

Source: 每日頭條
啊,荒野我覺得亞洲電影節會上
ナラタージュ(愛,不由自主)

預告:https://www.youtube.com/watch?v=ELlP-77s2eE
中字:https://www.youtube.com/watch?v=qqT5uUk3GsQ
大學二年級的春天,突然接到一通高中時戲劇社的葉山老師打來的電話。至今仍對老師抱持單戀情感的泉在心跳不已的同時,回想起畢業前老師所說的不為人知的心傷過去。宛如電影獨白般,敘述過去的仰慕回憶與現在若有似無的情愫交織,深深的扣人心弦。
啊,荒野我覺得亞洲電影節會上

アウトレイジ 最終章(極惡非道3:最終章)
https://www.youtube.com/watch?v=gwgzPL111FQ

北野武話下一套拍愛情片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞