[抛磚引玉]日本電影討論及分享

1001 回覆
65 Like 7 Dislike
クソ野郎と美しき世界 下星期先上 睇唔到了
未必好睇
擂台物語 26號上

安樂買日本片又要人做炮灰好心你就咪撚勉強自己買日本片黎做
電影節睇左好幾套日片

喜好:少女邂逅>>>擂台物語>河畔>>同棲

希望少女邂逅會係香港上
好冷門
日本都無大發行香港更難

但少女邂逅真係好睇

同棲我識人話好好睇wor
日本都淨係上新宿武蔵野館 (細院
呢啲嘢睇下名威肯唔肯做
如果有睇開湯淺作品會知道佢係天才聰明類導演
拍開啲野都係好想像力豐富、腦洞大開,表現主義行先嘅
而正正係咁,人魚之歌先顯得更加厲害
你講得無錯,呢套的確係一家大細啱睇嘅片
同樣用表現主義,你見佢一啲扭曲、誇張嘅姿體動作
其實係一種好澎湃嘅情感表達
有啲人會嫌佢作畫線條上色太簡單,但呢個就係佢會選擇乜野更為重要嘅表達手法,同寫實主義係兩個好唔同嘅方向
我自己開頭睇poster 同trailer 都心諗
嘩波兒咁款QQ,會唔會好兒童向
而睇完就真係正感受到就算做主題咁簡單嘅作品,你都feel到湯淺份情感同心意,係對生活充滿熱情嘅人先會做到呢種效果
同埋色彩運用真係十分唔簡單

如果想睇比較成人向嘅,建議睇mind game
同樣係好生命力澎湃嘅作品,但角度同燒腦度都截然不同
春宵苦短我都鍾意,但同類嘅睇關連前作四疊半神話大系再高章好多
http://jccc.on.ca/tjff/

一炮上咁多套
如果香港都搞個日本電影節真係會睇死人
嫲煩家族
今集冇左救護車
笑福亭鶴瓶出場戲份冇咁好笑 原本幾期待
揸的士應該係ref緊佢以前個節目?
原來係我唔明
記得第一集話個醫生好似某位落語家
妹夫都係真落語家黎架
呢集鰻魚仔

其實仲有個小驚喜
你係山田洋次fans應該就知係咩

不過呢集係三集最好睇嘅
唔係齋要你笑,我係感動到眼濕濕

續集好睇過第一二集嘅只有山田洋次
入文化中心睇嬤煩一齊笑真係爽好多
嫲煩三集都係文化中心
點知劇情又提到文化中心
(雖然兩個地方完全唔同)
嫲煩三集都係文化中心
點知劇情又提到文化中心
(雖然兩個地方完全唔同)
睇到果時都心諗
(但結果夏川結衣都係無學到跳舞)
我覺得最後點樣都無所謂
史枝有無學到, 甚至個賊有無落網都無問題, 但我覺得幸之助或者都會俾佢學嘅(或者), 不過已經唔係主要問題了
高畑勳rip
細個小學雞睇再見螢火蟲覺得悶到抽筋,大個睇左一次已經唔敢再睇
著名的實驗電影大師若松孝二離開我們已有六載,而今年秋天,一部以他和他的製作公司為原型所拍攝的影片將會於日本公映。這部名為《止められるか、俺たちを(我們能否停歇)》的電影,通過一位叩開了公司大門的少女(門脇麥)的視角,與若松(井浦新)展現出將青春全數奉獻給電影的年輕人們的風姿,而此片亦是若松製作在重新啟動之後的首作。其導演為曾師從若松孝二的白石和彌,他表示:“沒想到會執導一部以若松公司為舞台的青春片,感到誠惶誠恐。這部電影對我來說如英雄傳一般,當中也有我自己的過往”。相同出身的井上淳一負責腳本的撰寫。
《東京奏鳴曲》的導演黑澤清的新劇情片將在烏茲別克斯坦開拍,初定五月開機。

這部暫命名為《直到地球盡頭(To the Ends of the Earth)》的影片編劇也是黑澤清本人,講述了一個日本旅遊節目的主持人和工作人員在烏茲別克斯坦拍攝節目過程中的一次歷險,而這經歷改變了這個原本小心翼翼的主持人。

這部烏茲別克斯坦和日本的合拍片也是為了慶祝兩國建交25年,以及首都塔什幹的納沃伊劇院(Navoi Theater)建立70週年,納沃伊劇院是二戰後在日本士兵的幫助下建成的。
黑澤清說《直到地球盡頭》不同於以往任何他拍攝過的作品,“曾經無限輝煌的帖木兒帝國一直令我十分著迷,也就是現在烏茲別克斯坦所在之處。如今,我非常高興能夠在古代絲綢之路上同我欣賞的演員及工作人員一起,拍一部對於我自己很有意義的作品,”這也是他的願望之一,如今得以實現,又遠遠超過夢想得以實現的意義。
我以為我偏見咁諗
原來都有人覺得廣瀨鈴唔值
佢演技本來唔差
但呢套真係冇乜特別
太過平靜
平靜到我睇個陣有懷疑過佢話老豆對佢做既野係咪講大話黎救役所
照道理受過創傷既人眉宇間點都應該會有悲傷/憤怒掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞