[抛磚引玉]日本電影討論及分享

1001 回覆
65 Like 7 Dislike
我是殺人犯終於上,好感動!
日本戲近幾年好少響香港上,有得上都係一日得一兩場,好難就時間

韓版好好睇 唔知日版改編成點 其實唔係好明藤原龍也同山田孝之點解一路咁多戲拍⋯可能我唔識欣賞
日本戲近幾年好少響香港上,有得上都係一日得一兩場,好難就時間

韓版好好睇 唔知日版改編成點 其實唔係好明藤原龍也同山田孝之點解一路咁多戲拍⋯可能我唔識欣賞

山田孝之正喎
藤原龍也我都唔識欣賞
點解二階堂富美咁鍾意做啲痴撚線角色 睇過10套有9套唔係癲就係露嘢,連Scoop都要同福山扑下嘢先安落

搏話題,唔係女神級樣拍唔到愛情片,好難紅

好似因爲二階堂讀書果陣成日俾人欺凌,所以佢性格都有啲神經質

山田孝之正喎
藤原龍也我都唔識欣賞

山田孝之出道個陣做毒撚 ,依家轉左做廢中、廣告搞下笑
藤原龍也d演技
點解二階堂富美咁鍾意做啲痴撚線角色 睇過10套有9套唔係癲就係露嘢,連Scoop都要同福山扑下嘢先安落

搏話題,唔係女神級樣拍唔到愛情片,好難紅

好似因爲二階堂讀書果陣成日俾人欺凌,所以佢性格都有啲神經質

More
日本戲俾我感覺係都好千與千尋feel

山田孝之正喎
藤原龍也我都唔識欣賞

睇完熱血高校開始追山田孝之

山田孝之正喎
藤原龍也我都唔識欣賞

我好鍾意山田孝之同佐藤健
演咩似咩又靚仔
只有一個共通缺點
最近都係清舊片,冇乜睇新戲
舊片有樣野先天不足,大部份都經唔起時間考慮,依家有左新媒體同充斥即食文化,比較難調整心態欣賞前人努力既成果
嘗試分享下個人攻略,有望巴打們補充更多

一,入門
易睇又不得不睇既第一部,我會揀《羅生門》,論技法、破格性、持續性、國際影響力,綜合黎講都係上承之作
片長唔會太長、節奏適中、唔算難明,算易入口

二,選片
之後我按鐘意睇既類型黎揀片,有左興趣自然容易睇
以我所知,日本舊片(泛指1990前既電影)主要有幾個特別擅長既片種
1.時代劇
即係古裝,泛指以經典故事或歷史事件作藍本改篇而成既電影,
始於默片時代(默片我睇過兩三套,冇深入研究),日本同其他地方差唔多,電影早期都係加入好多其他藝術元素輔助起步,例如能劇、民謠、日本文學,衍生出時代劇

我睇過而推薦:
《影武者》《用心棒》《七武士》等等黑澤明古裝作品
稻桓浩《宮本武藏》《風林火山》
角川《天與地》川中島大場面交戰
未睇名作參考:稻桓浩《忠臣藏》、內田吐夢《宮本武藏》、伊藤大輔《幕末》、三隅研次

1.1時代劇之劍戟片
默片時代有部份時代劇已經加入劍鬥元素,後來加入傳統劍道、合氣道元素等等同埋西方劍戟片元素(Eg 羅賓漢),形成注重動作、武士道精神既劍戟片
睇過而推薦:
小林正樹《切腹》《奪命劍》,運鏡同剪接技巧係日本數一數二
岡本喜八《大菩薩峠》一口氣連斬幾十人,《侍》真實呈現櫻田門外之變
五社英雄《野獸之劍》《人斬》反思武士道
未睇名作參考:座頭市(我覺得太超能力...)、《帶子連狼》

2.現代劇/時裝
唔多解釋,不過呢個類型除左睇班大師作品,仲有其他傑作
睇過而推薦:
深作欣二《無仁義戰爭》,日本黑幫片鼻祖,人中之龍致敬對象
市川昆《金田一系列》,《緬甸的豎琴》戰後反戰作品其一佳作
《寅次郎系列》(我冇睇哂咁多
未睇名作參考:《二十四之瞳》、《細雪》、《黑雨》

3.鬼怪/奇幻類
民間傳說除左趣味,仲蘊含警世意味
睇過而推薦:《怪談》、《雨月物語》、《魔界轉生》、《夢》

其他:戰爭類、情色類、Cult片

三,大師作

待續

山田孝之正喎
藤原龍也我都唔識欣賞

演咩似咩又靚仔
只有一個共通缺點

佐藤健我覺得佢做咩戲都係做緊佐藤健
演技無乜變化
冇人講套變性人,好似幾正。。。。條仔
最近都係清舊片,冇乜睇新戲
舊片有樣野先天不足,大部份都經唔起時間考慮,依家有左新媒體同充斥即食文化,比較難調整心態欣賞前人努力既成果
嘗試分享下個人攻略,有望巴打們補充更多

一,入門
易睇又不得不睇既第一部,我會揀《羅生門》,論技法、破格性、持續性、國際影響力,綜合黎講都係上承之作
片長唔會太長、節奏適中、唔算難明,算易入口

二,選片
之後我按鐘意睇既類型黎揀片,有左興趣自然容易睇
以我所知,日本舊片(泛指1990前既電影)主要有幾個特別擅長既片種
1.時代劇
即係古裝,泛指以經典故事或歷史事件作藍本改篇而成既電影,
始於默片時代(默片我睇過兩三套,冇深入研究),日本同其他地方差唔多,電影早期都係加入好多其他藝術元素輔助起步,例如能劇、民謠、日本文學,衍生出時代劇

我睇過而推薦:
《影武者》《用心棒》《七武士》等等黑澤明古裝作品
稻桓浩《宮本武藏》《風林火山》
角川《天與地》川中島大場面交戰
未睇名作參考:稻桓浩《忠臣藏》、內田吐夢《宮本武藏》、伊藤大輔《幕末》、三隅研次

1.1時代劇之劍戟片
默片時代有部份時代劇已經加入劍鬥元素,後來加入傳統劍道、合氣道元素等等同埋西方劍戟片元素(Eg 羅賓漢),形成注重動作、武士道精神既劍戟片
睇過而推薦:
小林正樹《切腹》《奪命劍》,運鏡同剪接技巧係日本數一數二
岡本喜八《大菩薩峠》一口氣連斬幾十人,《侍》真實呈現櫻田門外之變
五社英雄《野獸之劍》《人斬》反思武士道
未睇名作參考:座頭市(我覺得太超能力...)、《帶子連狼》

2.現代劇/時裝
唔多解釋,不過呢個類型除左睇班大師作品,仲有其他傑作
睇過而推薦:
深作欣二《無仁義戰爭》,日本黑幫片鼻祖,人中之龍致敬對象
市川昆《金田一系列》,《緬甸的豎琴》戰後反戰作品其一佳作
《寅次郎系列》(我冇睇哂咁多
未睇名作參考:《二十四之瞳》、《細雪》、《黑雨》

3.鬼怪/奇幻類
民間傳說除左趣味,仲蘊含警世意味
睇過而推薦:《怪談》、《雨月物語》、《魔界轉生》、《夢》

其他:戰爭類、情色類、Cult片

三,大師作

待續

比起黑澤明,可能木下惠介更適合入門,黑澤明有點太剛烈,但木下惠介的通俗劇真的雅俗共賞

羅貫峰個套?

比起黑澤明,可能木下惠介更適合入門,黑澤明有點太剛烈,但木下惠介的通俗劇真的雅俗共賞

入門應該強調俗性掛?
現代都有唔少雅俗共賞既電影,同類舊片比起上黎或者會遜色
而且雅俗共賞比較多只係形容藝術,現代電影仲有幾多可以歸入傳統藝術

入門應該強調俗性掛?
而且雅俗共賞比較多只係形容藝術,現代電影仲有幾多可以歸入傳統藝術

但有時黑澤明太自圓其說,亦太男性中心
至於雅俗共賞,是指木下惠介的內容多是melodrama但剛柔並重,形式上亦多樣(片廠/劇場/音樂劇)

入門應該強調俗性掛?

但有時黑澤明太自圓其說,亦太男性中心
至於雅俗共賞,是指木下惠介的內容多是melodrama但剛柔並重,形式上亦多樣(片廠/劇場/音樂劇)

黑澤明講得白、明辨善惡,類近西方先易入口
以前岩岩戰後未興起女權運動,用現代標準去批判有D唔公道
而且早期黑澤明都拍過女性主調電影:《我於青春無悔》《最美》

香港終於上,但都係要屌左香港片商老母先

你呢個係邊到搵
唔知算唔算好消息,帶子雄狼美國會重拍

山田孝之正喎
藤原龍也我都唔識欣賞

演咩似咩又靚仔
只有一個共通缺點

有咩共通缺點

山田孝之正喎
藤原龍也我都唔識欣賞

山田孝之出道個陣做毒撚 ,依家轉左做廢中、廣告搞下笑
藤原龍也d演技

maro好洗腦
近年佢d戲唔係好岩睇 反而幾鍾意佢套偽紀錄片
依家有咩網睇日本戲?

希望至少有沉默個水準,浪魂47完全毀滅左忠臣藏

羅貫峰個套?

當喜劇睇

希望至少有沉默個水準,浪魂47完全毀滅左忠臣藏

都相當肯定唔好睇~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞