[抛磚引玉]日本電影討論及分享

1001 回覆
65 Like 7 Dislike
唔知算唔算好消息,帶子雄狼美國會重拍

希望至少有沉默個水準,浪魂47完全毀滅左忠臣藏

都相當肯定唔好睇~

睇咗武曲,比預期差啲

都相當肯定唔好睇~

睇咗武曲,比預期差啲

我以為預告剪得差

都相當肯定唔好睇~

睇咗武曲,比預期差啲

我以為預告剪得差

睇完再睇多次武士道16歲,都係成海離子好睇啲
乒乓好睇喎

睇完再睇多次武士道16歲,都係成海離子好睇啲

成海提子
新片

孤狼の血
https://www.youtube.com/watch?v=wAaZysCAdGo

題材&Cast 目前觀感幾好
日本暫定檔期: 2018年5月12日
冇人講套變性人,好似幾正。。。。條仔

幾好睇

日本電影大師真的太多,與其抽一些黑澤明/小津/成瀨/新藤兼人(其實都太難講)
不如找些沒那麼出名但容易找到的如清水宏/五社英雄/篠田正浩/欶使河原宏

的確班大師冇乜討論空間
我都同意某D導演作品可以再用現代價值觀審視然後提升評價,甚至平反
講套商業少少但係係我個人心目中top3 黃色大象
鍾意睇日影既人今個月夠唒幸福
樓豬好有心機
日本重拍阿當桑迪拿 套每天愛你第一次
由長澤正美 同山田孝之主演
日本重拍阿當桑迪拿 套每天愛你第一次
由長澤正美 同山田孝之主演

講套商業少少但係係我個人心目中top3 黃色大象

宮崎葵
好似拍親都係好戲
離一離題想問吓大家有無睇杜文澤套空手道
成個節奏同畫風都好日系電影feel
鍾意日本文片嘅應該都ok岩睇
Lm
諗住睇下個月嘅 明天我要和昨天的妳約會 會唔會有英文字幕供應?

我自己個人比較喜歡小林正樹,黑澤明講故事場景係叻d,但小林正樹表達情感更細膩,而小津安二郎我覺得太多作品有重複嘅感覺,同說故事方法太慢一般人好難入口,但佢嘅早安我好鍾意。

小林正樹鋪墊情感有層次,有外有內,加上運鏡水準之高同好識塑造氣氛

與其話小津作品重複,不如話係一種堅持,一種處世態度
睇佢D戲其實入到佢個世界就唔覺得慢
諗住睇下個月嘅 明天我要和昨天的妳約會 會唔會有英文字幕供應?

好似唔係套套有英字,唔Sure
留名 順便幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞