[抛磚引玉]日本電影討論及分享

1001 回覆
65 Like 7 Dislike
我覺得廣瀨鈴唔太值
關原我遲D去台灣入返D碟研究下

希望去台灣仲睇到Destiny
香港唔肯上真係食屎
咦?個sharing臨時改走左,睇本場刊話有妻夫木聰 果啲導演sharing,同改長咗戲名
出programme當日都無提過有sharing, 如果有個time list會有個人仔logo
日本票房:

無咩好意外
叮噹砌贏黑豹
整合一下呢個Post大家覺得高質/值得一睇既戲,歡迎後加

2010s
告白
花水木
管制塔
庸才
盜鎖匙的方法
丈夫得了抑鬱症
惡之教典
渴罪
白兔糖女孩
字裡人間
那年遇上世之介
聽說桐島退社了
草食男之桃花期
寵愛情人夢
苦役列車
永遠的0
預告犯
歌舞伎町24小時時鐘酒店
投靠女與出走男
唇上之歌
白雪公主殺人事件
戀人們
戀上春樹
TOO YOUNG TO DIE!
夢之花嫁
當這地球沒有貓
百元之戀
漫長的藉口

愛情.突如其來
型人狗仔隊
愚行錄
明日的我與昨日的你約會
我想吃掉你的胰臟
人生密密縫
東京夜空最深藍
啊.荒野
FF少女

2000s
大逃殺
壬生義士傳
青之炎
GO!大暴走
五個撲水的少年
喇叭書院
在世界中心呼喚愛
青春電幻物語
花與愛麗絲
戀愛寫真
藉著雨點說愛你
樂與路
花樣奇緣/令人討厭的松子的一生
蟬時雨
遇人不熟
ZOO
椿三十郎(2007)
禮儀師之奏鳴曲
如月疑雲
愛的曝光
嫌疑犯X的獻身

1990s
情書
四月物語
失樂園
等救火的日子
天與地
午夜凶鈴
談談情跳跳舞
鐵道員

舊片
家族遊戲
大菩薩峠
野獸之劍
蒲公英
魔界轉生1981
無仁義之戰
宮本武藏1954
座頭市系列

名導系列
北野武《花火》《那年夏天,寧靜的海》《菊次郎的夏天》《奏嗚曲》
山田洋次《寅次郎》系列、武士三部曲、《嫲煩家族》系列
是枝裕和《誰知赤子心》《誰調換了我的父親》《橫山家之味》《比海還深》《海街日記》《第三度殺人》
三谷幸喜《搵鬼打官司》《黑幫有個荷里活》《清須會議》《爆肚風雲》《有頂天大飯店》

大師系列
黑澤明、小津安二郎、成瀨已喜男、小林正樹、市川崑、溝口健二、木下惠介
日本新浪潮:大島渚、今村昌平、新藤兼人、篠田正浩、吉田喜重、敕使河原宏、鈴木清順
寺山修司
清水宏
上年~今年

ちはやふる-上の句/下の句 (花牌情緣)
雖然有晒力攻年輕市場嘅王道combo
但係小泉德宏真心拍得幾好 唔拖泥帶水 + 幾中意個色調
部分演員表現幾出眾

嘘を愛する女 (愛上謊言的女人)
開頭有少量suspense 點知劇情去到尾段有少少弱...
長澤正美同吉口鋼太郎嘅對手戲好好睇!
高橋一生就癱足半場

8年越しの花嫁 (跨越8年的新娘)
電影固然有誇大左嘅部分
但係現實竟然有咁奇蹟嘅故事
另外佐藤健
https://www.youtube.com/watch?v=4XOMwnlyQmQ
吉永小百合從影第120套作品
北國三部曲最終回
半澤做阿仔, 阿部叔做老豆

上次睇給兒子的安魂曲由頭喊到尾
睇下呢次睇到會變成點
https://www.facebook.com/movies.deltamac/videos/1748153618540001/
齊木楠雄的災難
ViuTV配音班底搞事版預告登場
好鍾意告白、怒同愚行錄
有無一啲類似嘅推介吓?
吉永小百合
2010s
我覺得脣上之歌都值得推薦
原來已有
睇漏左
《第三次殺人》《惡人》《嫌疑犯X的獻身》
《凶惡》《庸才》《如月疑雲》
我是殺人犯冇睇

佐藤信介執導#真人版死神#官宣演員陣容:吉沢亮飾演滅卻師石田雨龍,MIYAVI飾演六番隊隊長朽木白哉,早乙女太一飾演六番隊副隊長阿散井戀次。影片於2016年9月-11月拍攝,利用一年以上的時間進行CG作業,將於7月20日在日本上映。
如月疑雲好正 開頭唔知做緊乜,開始逐個揭身份就越嚟越正,個劇本一流 以為係改編小說,點知係原創
日本仔少有Keep到節奏又推到劇情,個人覺得依套應該要係教材級
今個星期日本仲有《去年冬天 與你分手》同《坂道上的阿波羅》
東野圭吾小說又雙雙被搬上大銀幕!東野圭吾小說《平行世界·愛情故事》將被改編成電影,由玉森裕太(Kis-My-Ft2)主演,吉岡里帆、染谷將太出演,森義隆(《宇宙兄弟》《聖之青春》)執導。影片將圍繞男女主角3人在「平行世界」里的故事展開,將於2019年與觀眾見面。 ​

生田斗真與瑛太將共演電影《友罪》發布正式預告,影片講述一個曾引發世間轟動的少年犯的故事。#生田斗真#飾演因記者夢碎而開始在工廠工作的益田,#瑛太#飾演的鈴木則被懷疑是17年前犯下連續兒童殺傷事件的罪犯。佐藤浩市、夏帆、山本美月等共演,5月25日日本上映。
https://www.youtube.com/watch?v=lSBkuE71oSU
大泉洋唔係個種型棍大叔,但做喜劇又係一流
輕鬆小品個Feel幾好
小松菜奈同漫畫版個女主一樣樣既…
話唔定係作者照住佢黎畫

《聲之形》班底新作

有村架純將主演電影「コーヒーが冷めないうちに」(暫譯:咖啡未涼時),影片改編自川口俊和所著小說,講述在一家可以穿梭回過去的咖啡店裡發生的四個奇迹故事。
影片由冢原亞由子(《重版出來!》《Unnatural》)執導,健太郎、波瑠、林遣都、深水元基、松本若菜、藥師丸博子、吉田羊、松重豐、石田百合子等出演,預計3月10日開拍,4月中旬殺青,9月21日日本上映。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞