【買樓小心漏水樓】低調置業討論區(65)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
錦興大廈(屯門)個邊又點睇 樓下有兩間bar 過條橋就巴黎戲院
[quote]由之前高登追Post追到而家...
跟呢度D巴打學左好多野. (特別係V巴同三文魚巴)
上個星期終於比左細訂做準業主.

錦興大廈(屯門)個邊又點睇 樓下有兩間bar 過條橋就巴黎戲院

個天台歸你定阿公?
歸你既有問題你可以執,唔係你既要等管業處攪
漏水樣有心執你短時間一定睇唔到

屬於我架 所以依家就係諗緊呢個問題所以先唔敢落訂

漏水就間間二手都有機會架啦
有心執左你真係妳難睇得出
就算殘裝好多位人地都可以揾野擋住唔易睇得出

帝欣千一尺果個盤? 見到貼到周街街招

應該唔係你講個間 1100個間我睇左
本來都幾好
但今日睇埋另一間仲好
但就驚 滲水問題 咁應該點解決呢

其實你都已經係最高果層 即係唔會上面單位漏落你度啦
外牆漏就管理處包 天台漏就自己揾人搞
咁起馬唔會怕樓上漏水唔肯整果d問題喎 唔駛太怕漏水問題
睇岩就去馬

屋企人就係驚呢筆錢太多 唔敢落訂 如果請個驗樓個d人去 check唔check得到有冇問題呀拿

因為吉屋黎架 請人去應該就冇問題 但我驚冇用姐
新盤混戰:PARK YOHO 1C期錄終止買賣個案 (20:45)

on.cc東網專訊】據一手銷售資訊網資料,新鴻基地產(00016)旗下元朗錦田北PARK YOHO 1C期,錄得終止交易個案,1名買家原本於去年7月以954.58萬港元,「一約兩伙」購入第1B座10樓C室及第1A座8樓D室,但日前已終止買賣合約。
新盤混戰:城‧點錄3伙交易未有進展個案 (20:39)

on.cc東網專訊】據一手銷售資訊網資料,資本策略地產(00497)旗下尚家生活地產的屯門城‧點,連錄3伙交易再未有進展個案,共涉成交價逾1,461萬港元。上述3伙均原本於本月9日樓盤首日開售時沽出,包括19樓J室、21樓E室及21樓H室,原本成交價介乎378.86萬至569.48萬元。
【指標屋苑】太古城昨單日連環3宗成交 連約戶1,085萬元沽

【新增影片】

港島指標屋苑鰂魚涌太古城,本周六日不單「開齋」,更連環錄3宗成交,為本月最多買賣周末日。中原地產張光耀表示,市場剛錄寶山閣中層D室,實用面積689方呎,建築面積788方呎,屬於連租約戶,剛以1,085萬元沽出,實用呎價1.57萬元。匯豐銀行網上對上述單位估價為1,048萬元,造價較估價高3.5%。

連同昨日綠楊閣高層E室,同屬連租約戶,以2,350萬元成交,及盧山閣低層C室,昨以935萬元成交,昨周末假期,單日已錄3宗成交,比本月首周末日錄1宗成交,及對上周末日錄2宗成交,暫時為本月最多買賣周末日。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57221509&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170917
【地王效應】美聯:中環甲級商廈造價 8個月升26.7%

中環美利道地王今年中出爐,帶動核心甲廈升值。美聯工商舖研究部資料,中環甲廈最新平均建築呎價36,435元,過去8個月來累積升26.7%,升幅冠絕全港。

美聯工商舖資料研究部根據多座指標甲廈成交資料,計算出各核心區平均建築呎價走勢,截至8月為止,中環甲廈平均呎價36,435元,創歷史新高,今年首8個月呎價累升26.7%,冠絕全港。期內多宗創新高成交,最矚目是皇后大道中九號一個單位,呎價造出3.98萬元,創全港商廈新高紀錄。其他4個核心區商廈呎價全錄升幅,包括上環、金鐘、灣仔及尖沙嘴,灣仔僅次於中環,平均呎價28,418元,8個月升14.6%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57222690&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170917
【地王效應】美聯:中環甲級商廈造價 8個月升26.7%

中環美利道地王今年中出爐,帶動核心甲廈升值。美聯工商舖研究部資料,中環甲廈最新平均建築呎價36,435元,過去8個月來累積升26.7%,升幅冠絕全港。

美聯工商舖資料研究部根據多座指標甲廈成交資料,計算出各核心區平均建築呎價走勢,截至8月為止,中環甲廈平均呎價36,435元,創歷史新高,今年首8個月呎價累升26.7%,冠絕全港。期內多宗創新高成交,最矚目是皇后大道中九號一個單位,呎價造出3.98萬元,創全港商廈新高紀錄。其他4個核心區商廈呎價全錄升幅,包括上環、金鐘、灣仔及尖沙嘴,灣仔僅次於中環,平均呎價28,418元,8個月升14.6%。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57222690&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170917
買樓而沒有升值嘅好處,同租樓冇分別

方卓如
2017年9月17日 (信報)
  昨日聖馬利諾MotoGP,係羅斯嘅主場,但係偏偏羅斯自己揸電單車整親腳,要休息一個月,唔可以比賽,搞到成場比賽啲粉絲齋搖46黃旗,非常無癮。電單車係危險活動,超級高手都會出意外,普通人更加唔可以掉以輕心。

首置上車盤未正式公布,恒地(00012 )即刻有反應,股價創新高。種種跡象顯示,首置上車盤唔止益中產,仲益埋地產商。地皮唔會同公營房屋爭,最現實係公私營合作,讓地產商低價甚至毋須補地價,發展手上地皮。

有補地價優惠,發展商可以起更多樓,賣畀政府指定業主。如果係首置同私樓混合盤,發展商可以在同一地盤起私樓私賣,賺得仲多。首置未益中產家庭,有地在手嘅地產商首先受惠。

首置收入限制高過居屋,但係市價折扣仲高過居屋,只有唔畀市場出售先可以抵消呢種唔合理嘅邏輯。不過,禁止市場出售同埋不能享受資本升值,亦都違反咗買樓邏輯。政府平價賣層樓畀中產家庭,如果冇咗資產升值嘅幫助,一樣係永遠儲唔到首期買樓,薪酬升幅係追唔上樓價。買樓而沒有升值嘅好處,同租樓冇分別,即係租公屋。

萬一首置同私樓混合發展,首置客心理更加唔平衡。隔籬座樓價升一倍,我呢座就供完都冇着數,賣返畀政府都攞唔返個本,達唔到置業階梯嘅目的。

夾心階層置業並非破天荒,不過唔太成功,因為政府資助一班有收入但冇資產嘅人,係好難達到公平原則。上一次夾屋失敗而回,係因為撞正1997後樓價大跌,苦主直情示威抗議想踢契攞返個訂。而家樓價急速向上,樓價似乎好難大跌。用市價四折賣畀有收入嘅人士,等於簽了一個超長期租約,等佢哋慢慢儲首期買私樓。但係出售限制,令首置客嘅福利比平價買咗層公屋嘅更不如,對累積財富非常不利。

首置可能令你成世有屋住,唔怕交貴租。但作為置業階梯,令自己財富升值就未必做得到。等到10月細節公布,首置唔一定如想像中咁受歡迎。

http://www.property.hk/article_content.php?author=PHK_SANDAKING

方卓如
  昨日聖馬利諾MotoGP,係羅斯嘅主場,但係偏偏羅斯自己揸電單車整親腳,要休息一個月,唔可以比賽,搞到成場比賽啲粉絲齋搖46黃旗,非常無癮。電單車係危險活動,超級高手都會出意外,普通人更加唔可以掉以輕心。

首置上車盤未正式公布,恒地(00012 )即刻有反應,股價創新高。種種跡象顯示,首置上車盤唔止益中產,仲益埋地產商。地皮唔會同公營房屋爭,最現實係公私營合作,讓地產商低價甚至毋須補地價,發展手上地皮。

有補地價優惠,發展商可以起更多樓,賣畀政府指定業主。如果係首置同私樓混合盤,發展商可以在同一地盤起私樓私賣,賺得仲多。首置未益中產家庭,有地在手嘅地產商首先受惠。

首置收入限制高過居屋,但係市價折扣仲高過居屋,只有唔畀市場出售先可以抵消呢種唔合理嘅邏輯。不過,禁止市場出售同埋不能享受資本升值,亦都違反咗買樓邏輯。政府平價賣層樓畀中產家庭,如果冇咗資產升值嘅幫助,一樣係永遠儲唔到首期買樓,薪酬升幅係追唔上樓價。買樓而沒有升值嘅好處,同租樓冇分別,即係租公屋。

萬一首置同私樓混合發展,首置客心理更加唔平衡。隔籬座樓價升一倍,我呢座就供完都冇着數,賣返畀政府都攞唔返個本,達唔到置業階梯嘅目的。

夾心階層置業並非破天荒,不過唔太成功,因為政府資助一班有收入但冇資產嘅人,係好難達到公平原則。上一次夾屋失敗而回,係因為撞正1997後樓價大跌,苦主直情示威抗議想踢契攞返個訂。而家樓價急速向上,樓價似乎好難大跌。用市價四折賣畀有收入嘅人士,等於簽了一個超長期租約,等佢哋慢慢儲首期買私樓。但係出售限制,令首置客嘅福利比平價買咗層公屋嘅更不如,對累積財富非常不利。

首置可能令你成世有屋住,唔怕交貴租。但作為置業階梯,令自己財富升值就未必做得到。等到10月細節公布,首置唔一定如想像中咁受歡迎。

http://www.property.hk/article_content.php?author=PHK_SANDAKING

2手旺番,應該再上過

方卓如

如果2百萬買,慳左租,政府無論市高市低都同樣價錢回收(或有限度10%升跌)
我又覺得一定有人買,但都係睇位置啦
你比九龍灣起一幢出來,地鐵附近既,住一世都抵

稅單?
5球兩房有無推薦? 最好十年樓左右

稅單?

MPF供款個D有無?

稅單?

稅單?

方卓如

5球兩房有無推薦? 最好十年樓左右

搵林太,十零到廿年樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞