【買樓小心漏水樓】低調置業討論區(65)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike

grand yoho?

不過都無得後悔,果又有抽grand yoho,不過
抽唔到 ,之後走左去買朗8大小小既單位,好彩無等到,加價前啦啦臨入左貨,尺價比而家d沙田30年樓平好多 ,所以有時真係無得等。

今日睇左個盤成家都中哂 價錢都岩
但因為佢係6樓有埋天台 屋企人驚會漏水
而且佢新裝修完 睇唔到水漬 唔知有冇巴打有經驗點Check會唔會滲水

冇人買二手 個個買全新

個天台歸你定阿公?
歸你既有問題你可以執,唔係你既要等管業處攪
漏水樣有心執你短時間一定睇唔到

屬於我架 所以依家就係諗緊呢個問題所以先唔敢落訂

而且佢新裝修完 睇唔到水漬 唔知有冇巴打有經驗點Check會唔會滲水

由之前高登追Post追到而家...
跟呢度D巴打學左好多野. (特別係V巴同三文魚巴)
上個星期終於比左細訂做準業主.

恭喜

其實好緊張...都睇左差唔多50個盤...最後個盤好岩feel..
所以即場同業主一齊傾...

算好,有50個盤睇,4-6月嗰時我去荃灣西萬景峰,一個匙盤都冇,返到屋企樓下,得2個盤要約嘅

呢50個都係近3個月睇...
有時D屋苑真係要去過先知岩唔岩自己...
以我自己為例...本身心儀既盤原來好多野都麻麻地...
反而最初冇打算果個屋苑就反而同未婚妻最鍾意...

我都係睇左好多盤
所以我贊成睇多d
尤其唔同地區 做多d比較
你可能會發現意料之外

住黎講...屯門真係好唔錯...

公海post唔係咁講

有條友入咗去引戰

屯門實境

市中心閒日去,星期六日除咗食飯好少去,不過今晚o係百X匯買咗個雪櫃,比旺角上樓嘅貴1000,就送返啲嘢,懶得再搞就地買,原來先知同屋苑好多換呢款,將個有霜嘅飛哥丟咗佢,結冰又細,個店員話原裝嘅皮幾嘢都唔平,意大利佬冇好嘢出

都係日本三菱日本製好好多

星期六日真係周圍都係人,留係屋企好過

噚日去元朗 半條街都係蝗

冇人買二手 個個買全新

個天台歸你定阿公?

漏水就間間二手都有機會架啦
有心執左你真係妳難睇得出
就算殘裝好多位人地都可以揾野擋住唔易睇得出

帝欣千一尺果個盤? 見到貼到周街街招

應該唔係你講個間 1100個間我睇左
本來都幾好
但今日睇埋另一間仲好
但就驚 滲水問題 咁應該點解決呢

其實你都已經係最高果層 即係唔會上面單位漏落你度啦
外牆漏就管理處包 天台漏就自己揾人搞
咁起馬唔會怕樓上漏水唔肯整果d問題喎 唔駛太怕漏水問題
睇岩就去馬

冇人買二手 個個買全新

個天台歸你定阿公?

本來都幾好
但今日睇埋另一間仲好

睇岩就去馬

屋企人就係驚呢筆錢太多 唔敢落訂 如果請個驗樓個d人去 check唔check得到有冇問題呀拿

我老豆話等打風去睇下
但今年都唔知又打唔打得成 二黎個價幾抵 我呀媽驚比人買左
諗緊屯門市廣場定碼頭個邊 廣場就低層方便有裝 碼頭就高層向海冇裝 兩者大細價位差唔多

自住諗高層向海無裝
裝修執到自己滿意為止

低碼頭冇咁方便 琴日睇完海景 真係靚到不得了

第時住耐左 有升值
你放返出去點都易過低層個間掛

搵到鐘意自己又覺得平 係好難得

屯門南西鐵站係起硬定點 講到似層層咁 低層個間幾鍾意 但碼頭個間冇裝 仲要嘔錢裝修 市廣場個間大裝過 好舒服 好鬼難諗

市中心location 配套好好多
買樓好過炒股?屯門二線樓價8個月飆逾兩成 (20:38)

http://on.cc東網專訊】樓價失控爆升,年輕人無法上車,政府表明會起樓幫首次置業人士。事實上,新界區二線細價屋苑樓價亦已升至難以負擔,20個該類屋苑中,佔一半樓價在首8個月已升至少逾10%,其中屯門「二線屋苑」新屯門中心呎價更急升近24%,至平均實用呎價逾萬元,升幅遠高於整體二手樓價。

上車剛性需求殷切,今年細價盤樓價繼續癲升。東網追縱新界20個仍有400餘萬港元成交的二線屋苑,發現在今年首8個月,已有10個平均實用呎價錄雙位數字升幅,幅度介乎約10.7至23.9%,當中新屯門中心平均呎價升約23.9%至10,065元,為10個屋苑最大。事實上,反映二手樓價走勢的中原城市領先指數,同期僅升約10%。

祥益黃慶德稱,新屯門中心樓價向來低水,在樓價癲升情況下,今年特別受追捧,去年底該屋苑入場費仍不足400萬元,但現時已由約470萬元起跳,貼市價的兩房放盤不足10個。他指出,樓價急升成為交投阻力,屋苑九月上半月只錄1宗三房戶破頂成交。資料顯示,同區另一上車盤豫豐花園,首8個月呎價亦升近20%。

今年樓價升幅亦高逾23%的大埔中心,平均呎價約13,666元,屋苑以約300餘方呎細單位為主。區內代理稱,同區沒有上車新供應,購買力湧入傳統細價屋苑,大埔中心入場費在過去一年已上升至少100萬元,目前叫價最低由438萬元起,更為連租約放盤,租值支持下,業主基本上不願放盤,現時貼價放盤僅約15至16個,盤源少,加上外區新盤搶客,交投持續減少下,本月上半月僅錄3至4宗買賣。

上水樓齡較新的御皇庭,今年平均呎價已升19.9%。美聯王子超稱,屋苑受高租值支持,加上辣招稅令再入市成本大增,近數月屋苑放盤量急跌50%,缺盤下買家「焗高追」,現時貼市價兩房放盤僅餘約2至3個,入場費由450萬元起。

中原馮澤源亦稱,沙田中心本月錄至少3宗二手買賣,已佔去同期市中心區成交的75%。他指出,屋苑約26個二手放盤中,部分並不貼市,入場費由約430萬元起。據了解,近期沙田中心個別二手成交呎價已升穿1.7萬元水平。資料顯示,沙田中心今年平均呎價升18.5%,至約15,451元。

理工大學建築及房地產學系教授許智文表示,政府擬推出措施幫助首次置業上車人士,或以混合形式由發展商與房委會合作推行,並由房委會負責審批申請者。他預期,該計劃涉及的單位數量不多,起初只屬「試行」性質,加上由搵地、批地、商討條款至起樓後推出,料至少需數年時間,料對整個上車市場不會有太大影響。

http://m.on.cc/nc/fin/20170917/20170917203833fi.html

//

住黎講...屯門真係好唔錯...

公海post唔係咁講

有條友入咗去引戰

屯門實境

[quote]由之前高登追Post追到而家...

恭喜

其實好緊張...都睇左差唔多50個盤...最後個盤好岩feel..
所以即場同業主一齊傾...

算好,有50個盤睇,4-6月嗰時我去荃灣西萬景峰,一個匙盤都冇,返到屋企樓下,得2個盤要約嘅

呢50個都係近3個月睇...
有時D屋苑真係要去過先知岩唔岩自己...
以我自己為例...本身心儀既盤原來好多野都麻麻地...
反而最初冇打算果個屋苑就反而同未婚妻最鍾意...

我都係睇左好多盤
所以我贊成睇多d
尤其唔同地區 做多d比較
你可能會發現意料之外

巴打最後住左邊區?

個天台歸你定阿公?

本來都幾好
但今日睇埋另一間仲好

睇岩就去馬

屋企人就係驚呢筆錢太多 唔敢落訂 如果請個驗樓個d人去 check唔check得到有冇問題呀拿

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞