點解咁多人夠膽淘寶傢俬

489 回覆
616 Like 158 Dislike
買淘寶傢俬都唔一定買最平,只係性價比高好多

依家淘寶傢俬唔貪平都有唔少好嘢
有啲網店
d 相都係用返淘佬
改都廢事
你比錢香港商鋪買完佢淘落黎就會件貨唔同晒?

你去啲濕鳩街鋪傢俬鋪,咪又問淘寶供應商拎貨
香港買咪又幫你淘寶代購
驚閪咩,又唔會爆炸💥
香港個d咪又係淘寶貨
喺除甲荃個剔格剔一剔就搞掂啦
樓上個班,係咪全屋企都用來佬貨

家具呢d,香港買既大部份都係大陸製,同淘實貨差異最多都係比你見到下實物,但收貴幾倍。

點解收貴d? 因為比到安全感你嘛,更重要係冇你呢d 水魚,佢d 租金同人工邊個比?

你搵香港d 設計公司裝修,99%都係用大陸廠整,講到d 木係英國巴西美國印尼,但一樣係大陸廠

真係現場整櫃或全來佬預制品就仲貴喇,貴多幾倍以上
依家仲去買ikea 實惠先唔係最好,又貴啲又唔啱用

IKEA 傢俬以前感覺係平靚正,但依家比起淘寶就係款式死版,價錢又唔低,質素又唔高

你就算出去食飯行街,都大把大陸做嘅傢俬,唔通餐廳會買靚嘢俾你坐咩
錢照收你口頭同你講做咗
老實講 除左真係非中國造 否則一9樣
ikea夠做
你入YT睇吓香港啲裝修公司 全部大陸訂制做傢俬
連房署都一早用大陸制,以前未赤化時,房署都要供應商用x ray check蟲卵証明,之後都冇埋,公屋有白蟻有蚤都未必係淘寶貨,成千萬樓既門都咪一樣果d貨?真係係意大利運套門黎咩
淘寶只係平台
靚傢俬大6做都可以係貴野
既然唔信佢原料會殺蟲,咁點信得過佢收完錢會幫你除? 同埋除蟲係要原料狀態去除,傢俬成品好難除,好多蟲,蟲卵係板芯入面。
傻閪你搵裝修公司咪又係搵大陸廠做
跟手再香港c fu 砌lego 都係拆紙皮都係好污糟 只不過你細清咗
所謂既香港傢俬,一樣係淘寶比你
香港啲傢俬鋪純粹係香港有個接頭人比張圖你睇
啲工件全部都係晌返內地做
有啲知你驚連到落嚟有問題
仲可以安排你上大陸check 咗件先送落嚟
木真係唔太敢 金屬/膠就ok
但有時啲造工真係差啲
啲邊位/彎位
其實你搵香港裝修公司做
佢都係send圖返大陸造,不過佢幫你跟同中間食你水
而家玩到呢啲都撈埋
我裝修過3次, 其實冇撚分別
係香港搵所謂室內設計又好, 老師傅又好
佢都係幫你上大陸訂
所謂木蝨唔木蝨, 甲醛多唔多其實一鳩樣

自己覺得都存在一定分別, 但唔係料、木蝨、甲醛既分別, 因為來源地一樣, 基本差唔多

最大分別係
1. 砌櫃手功
本地師傅整出黎有問題, 櫃門等等唔正, 佢可以同你較返, 較唔返唔收貨
淘寶, 砌完有D 位即時Check 唔到有問題, 但你已經冇得追究

2. 找數問題
本地師傅你可以裝完砌完, 先俾埋尾數, 有得同佢拗下
淘寶野你一定要俾晒錢先, 如果唔係佢唔送貨

3. 黑工問題
淘寶野D 師傅其實諗返轉頭都驚驚地, 其實唔知有冇証, 萬一差佬查到, 唔知會唔會告鳩我僱用非法勞工

我搵左一間係香港有實體店既淘寶公司, 所以淘寶黎計算係偏貴, 到最尾唔算平好多, 平30% 到

有D 現成野, 淘寶就做得幾好, 廁所個鏡櫃、洗手盤櫃都係淘, 開心使用中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞