點解咁多人夠膽淘寶傢俬

489 回覆
616 Like 158 Dislike
應該係落黎容易 上返去難
佢寧願退錢比你算鳩數
小額無牙力
你又會唔會為左一萬幾千搵律師去區院
淘寶傢俬安裝點樣安排?
香港以前就係超級中間人
你睇下龍頭利豐就知
但2024年仲諗住做轉手生意就收皮啦
自己
香港有公司幫人訂, 運同裝
淘寶果邊問我賠一半得唔得 我無應機
之後突然退全數俾我 仲要唔洗我運番件貨上去
個賣家話突然俾淘寶果便扣錢
其實咁樣係唔好,d錢會去晒廠家度,好似你買冷氣都唔會直接同大金買,一定係去零售同代理買,大金自己一定有能力做銷售,之不過佢冇做,成個經濟就會咁行,想個個都賺到錢
唔排除自己設廠,成本再平d
好似鞋鋪mirabell自己都有廠
以前年代你買野要搵個代理去搞

廠>代理>End User

因為廠無人力物力去搞物流倉存/銷售/marketing/售後等等
所以先搵代理搞 再由代理去處理客/拆家問題
代理一定要食多層水賺錢

當然唔係所有產品都啱呢種模式 無得一概而論
你講大金會唔會自己搞就要計下盤數先知 特別係呢d要裝拆同售後服務多既野係麻煩好多

其實睇返淘寶呢d平台 甚至外國Amazon就係做左一個「代理」角色 幫你搞掂左物流果part 同埋即落單就出貨 少左一重存倉費 其他野扣扣埋埋咪平左 個end user又可以平d買
輸既只係中間果層抽水代理角色

上面巴打講得好啱 中間人係賺你資訊差既錢
我用個間集運次次運傢私都冇事,可能叫傢私專線會細力d
有既可以介紹 真心想買
我全屋99%淘寶家俬, 唯一係張床係香港買
結果得佢一件甲醛超標
點check?
律師費都貴過你啲傢俬
學你講
電器要做宣傳,售後保護,計過數不如成個區掉比代理搞好過
但大陸廠以前要等港商上去傾代理拎貨
依家開個淘寶店再2千蚊月薪請班人去做得點解要比你港燦賺
其實而加大陸啲家私城好多都係啲廠直接自己有間門市
根本就唔洗搵外人做
平但係質素唔好
見到了
非常之咁撚安心
咁如果淘寶傢俬價錢平啲,又可以亂用,質素又好啲,咁買IKEA托咩
人體實驗 一入間房就暈 個口開始爛
之後買甲醛計check
Err, 幾百幾千我無咩要求,用到5年就夠
但講平 真係唔係淘寶果皮
其實係 但唔係樣樣野都做到
大陸人做宣傳而家真係得啖笑
佢地諗野同操作唔啱香港
Ikea d 櫃又要釘牆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞