點解咁多人夠膽淘寶傢俬

489 回覆
616 Like 158 Dislike
係咁講實木無甲醛無意思
已知/比較埋個價大部分人都用唔起
用下資訊先批判
認準人地講緊咩啦
實木
甲醛無味架
咁安心係無價既,大家價值觀唔同
甲醛有味道?
新傢俱、新家木製裝潢、新車氣味,總以為是甲醛味道,這是錯誤的觀念,甲醛其實是無色無味帶刺激性的氣體。
正常來說,甲醛味道不會聞到,就算在濃度超標的甲醛環境中,鼻子及眼睛會感受到甲醛的刺激感,臭味異味則是苯或其他的揮發輔助劑。
唔講唔記得
/
以前興買個甲醛測驗器
中咗掉傢俬
以前試過買木製傢俬之後真係帶咗啲木蝨返屋企
好好彩兩個星期內早發現搞得掂
之後真係驚到永不錄用
屌你信呀?
香港一間地鋪偏僻月租都幾萬
熱門十幾萬
唔認真上去做qc係咪樓上鋪定唔知邊度既ig fb 鋪?
我淘寶價錢已經買到夾板 香港得蔗渣板
淘寶價錢買實木 香港只可以買夾板
咁你覺得我要擔心邊面嘅甲醛?
如果連買淘寶都淨係買得起蔗渣板
咁不如唔好買啦 坐地下算啦
出去買/訂造嗰啲咪又係大陸做
搞裝修幾十萬生意 正常唔會唔認真用膠水痴電視牆嫁 一定會裝拉爆啦係咪? 事實上大把人做生意九唔搭八
現場做櫃先貴
其實畀錢請多個跟單員
其實而家全部都係大陸廠造
你裝修訂造咪一樣係大陸訂
一係就有錢到歐美運返黎
鬼叫窮咩
一係買ikea(都係made in china)叫做有啲QC?
呢個價錢,呢個服務, 唔算差
你買ikea 野都係用3幾年, 之後爛咗咪再買過
同埋ikea 野安全有保證
買個服務
佢話做左你咪當個心理安慰
唔好撚on9啦你走入普通傢俬舖個d咪又係大陸運落來
我有單嘢到而家都仲記憶尤深

有次個客揾我哋想買一截原木做裝飾

我哋 quote 返合作開嘅香港人開嘅大陸板材廠,收我哋3嚿 + 確認後一星期先交貨落香港。聲稱佢入貨2嚿, 有3-5日用嚟焗殺蟲藥 後再運落去佢哋嘅香港倉。

老老實實,臨時訂量細又唔係木板嘅嘢都預咗唔平 & 耐。特登去揾&非 routine 嘅處理係貴啲。我覺得合理就轉手 quote 個客5嚿,我哋揾送上去佢指定地點 & 安放埋。

個客過2日吹水串9我哋話又貴又耐, 佢用咗$50 淘寶2日搞掂仲自己放好埋。 我當時無出聲,反正果5嚿其實無咩賺。主要係見合作開先順手做埋,上面間廠對我哋呢張單其實都係咁上下。

個客再一星期後放工時間奪命追魂 call 咁揾我, 原來佢嚿嘢放咗喺佢個客嘅鋪入面做裝飾 而且爆咗勁多蟲出嚟。

佢菊花爆到7彩咁求我哋揾人幫佢收走嚿嘢 (咁佢早先又識自己擺?)。我就收佢$400 揾個人&垃圾車上去睇咩樣。

見到人哋鋪頭已經用 打包膠封印到嚿木只有銀色,不過啲膠表果幾層目測都有30隻左右嘅虫陏緊。 我哋公司內部就笑到仆街
講完又係講實木
不敗之地 一家之言
你望下其他人講咩啦清
唔覆啦見你應該唔係五毛
無嘢好講
我呢排要訂傢俬

係淘寶/fb/ig 搵嗰啲大陸直接廠家,啲廠家全部唔同名,以為真係唔同廠

點知一話去香港個示範倉睇,全部廠個香港show room 地址一9樣
大陸實木

我本身做工程,平時有DIY傢俬

都試過大陸買「實木」

有張單買咗6塊樺木原木木板,寫明非夾板

諗住做個兩層工具箱

一拎上身發覺有啲重有啲輕

初頭都以為係誤差

點知一用風車鋸開料

個切面屌你老母好撚精彩

後來Send相畀平時地盤買木方木板個supplier睇

佢笑到打冷震
自始我冇再喺淘寶訂板料

講真,好多都唔係實木嚟
佢知你唔會手多𠝹開件傢俬睇
屌,我講緊香港鋪頭買大陸傢俬
ikea 大把都係大陸做,你估佢跟唔跟
同價有邊啲傢俬舖會好過 PAX,尤其係啲門鉸同趟軌?
執撚左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞