點解咁多人夠膽淘寶傢俬

489 回覆
616 Like 158 Dislike
買原木傢俬平幾倍
d人識自己淘同運落黎咪唔駛比中間人食多水
分分鐘間鋪頭都唔係自己廠 問淘寶廠拎貨
唔講大牌子

有咩傢俬舖係會咁樣做下次買傢俬過去買
買得平野講咩要求

定平野賣貴比你會開心d?
講價錢既 多人幫襯果d淘寶鋪 其實真係唔平得幾多
香港街邊見到個價扣返4-5成就差唔多
呢4-5成咪就係運費同「中介」費
啲新居入伙群
勁撚多傻閪話要搵人除甲醛 笑撚死 ….
比咁多錢人做埋啲on9 野
yes, 好奇佢地買咩易爛, 我都係揀過先買~飯枱書架衣櫃電視櫃我用左10年都仲好地地, 櫃桶仔小心D搬都還好 佢好似分左幾隻夾板, 有D款唔錯係要買最平又搬黎搬去就無野好講了...
淘寶真係好抵,特別係買指定實木傢俬
例如:北美胡桃木,香港買呢種木貴到痴線,但淘寶可能正常香港傢俬價錢,或者高少少,已經買到

老實講,做生意好多時都係賺資訊差,但了解後香港商家普遍都係mark up得太唔合理,有少少三年不發市,發市當三年既feel,劏到一頸血
見到靚既就好貴, 平既就垃圾黎, 買過一set 床櫃用左2年掉左
去樓上鋪平好多, taobao更平, 所以我先揀ikea預10年換就算, 點知仲好地地唔洗換
賺你唔識野 賺你貪方便

所以當廠家搞埋網上鋪
送貨有公司幫手搞
基本上可以廢左中間人角色

當然都重有人會想摸完睇完實物先買既
以前都prefer買ikea
係近幾年d人係推實惠多過ikea
ikea平用操用就算 租樓一流

兩年前搬出黎住 四圍去睇傢俬 ikea真係大件睇唔啱
IKEA好垃圾,得個樣
仲有d床唔係standard size,逼你買埋佢d床褥
講真,床蚤先最大鑊
都係做一次求心安理得
間屋自己長住既都唔差在洗多少少

同埋甲醛係睇濃度有無超標 唔係有同無既影響
但有事出黎都幾麻煩
太貼身既野唔敢淘

電器 床褥 呢兩個我都係買返大牌子
冇計,講緊喺香港買日本好hit嘅床頭櫃,
盛惠兩皮嘢
上淘寶搵返同一款,二千蚊
講緊個鋼水仲要一模一樣
真係睇你mind唔mind個安全規格
窮人貪小便宜嘅心態
師兄覺得香港d 傢俬係邊度來?
啱, 有啲item 真係可以淘
反正香港mark 多三四陪一樣嘅
只係感覺良好
耐用貼身咪買ikea muji 甚至made in japan
近年又真係無睇過等D野壞先算 暫時睇唔郁佢應該玩多10年都得到時睇下有咩鋪好揀
香港買嘅咪又係淘寶貨
香港鋪頭都唔會搵最平個堆廢木冇除蟲得個平字既木黎做家私
你點肯定
咁多年黎都冇蟲
就你班淘寶成日買大陸野搞到出晒事
咁個包裝木架正常唔會存在係你屋企好長時間架嘛。真係唔畀D 包裝掂到張床褥,布之類嘅嘢D蟲唔係黑暗位係生存唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞