【重甜】【明就明 唔明就黎明】《XG快落》(7)

532 回覆
6 Like 0 Dislike

上回講到綽廷聽到出面有槍聲!仲要嚟自四面八方!
當綽廷想望出去,就俾阿南打中!
隻揪就專心啲啦!
原來國安班人嚟到!
綽廷同阿南拳來腳往!互有攻守!
不過阿南都係好打啲嘅!
阿南話明明喺天堂生活咪好囉!做乜係都要面對地獄嘅事實呢?
假㗎!全部都係假㗎!自欺欺人真係好咩?!
唔係可以點吖?反抗到咩?咁辛苦有用咩?最後連命都冇吖!
國安都應承咗阿南會俾佢喺幻覺中有更好嘅生活~
就喺阿南快要用匕首刺向綽廷之時,阿南俾晴晴一槍打爆頭!
又俾晴晴救咗喇~
「裡面嘅人聽住!」出面傳嚟廣播聲!「你哋已經被包圍!」
佢哋...佢哋已經被包圍...
「唔好再作無謂嘅反抗!」廣播聲好大!「立即棄械投降!否則後果自負!」
要佢哋投降?
綽廷望望大家...望住新哥...
「我哋係唔可以投降...」新哥擰擰頭!
呢點綽廷都估到㗎喇...不過唔投降...又可以點呢?
「必要時...」新哥諗一諗,「自爆...」
自爆?
係喎!唔好唔記得佢哋呢間屋裝晒炸彈㗎喎!
「唔得!」晴晴擰晒頭!「就算要自爆...都要帶咗惠惠逃走先!」
綽廷望住無辜嘅惠惠...
冇錯呢...佢哋死都唔緊要...唔可以要惠惠同佢哋一齊犧牲...
但點先可以帶到惠惠逃走呢?佢哋已經被重重包圍!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

惠惠仲係唔知發生咩事...只係有啲驚...

『你哋唔係去攞車㗎咩?』攞咗車咪走得甩囉!

新哥擰擰頭:「架車根本就撻唔著...阿南呢個仆街仔...」

我望住阿南條屍...

大家都跟住我望...就連惠惠都一齊望...

晴晴用隻手遮住惠惠對眼仔...

新哥行去窗邊,偷偷望出去:「我哋想駁返好啲線,睇吓撻唔撻得返著架車...國安就出現!」

『你哋頭先就係同佢哋駁火...』我都偷偷望出去...

除咗望到被裝甲車包圍...仲見到有唔少著晒武裝嘅特種部隊揸晒突擊步槍指住我哋呢邊!
「嗯...」新哥點點頭,「佢哋火力好猛呢!」

『咁我哋嘅火力都唔少呢...』頭先都試過大大支狙擊槍嘅威力啦...

「你哋有五分鐘時間!」出面又大大聲廣播!「五分鐘之後,我哋就會全面進攻!格殺勿論!」

『五分鐘...』會唔會太少時間吖...

新哥望住惠惠同大孖:「我哋一定要令佢哋平安逃走!」

『當然啦...』我隱約見到天空有Drone盤旋,『但點先做得到?』

強弱懸殊...敵眾我寡...唔好話要令佢哋平安...留有全屍都開心啦...
「見唔見到嗰架車?」新哥偷偷咁望出去...

大家都跟住偷偷咁望去遠處...

『嗯...嗰架白色車...』最遠...最普通...好似警車一樣嘅白色車...

新哥點點頭:「我哋搶嗰架車逃走!」

『點搶吖?』我哋俾人包圍緊㗎嘛!

「我哋首先上上層...」新哥諗一諗,「等時間到佢哋攻過嚟!然後引爆炸彈!盡量引佢哋去前面!同佢哋駁火之時...佢哋嘅火力都會集中喺前面!我哋就趁住呢個一閃即逝嘅機會由後面衝出去!搶嗰架車逃走!」

「嗯!」大家好認真咁點點頭!
『唔...咁真係好咩?先唔好話爆炸會唔會自殺...引唔引得晒佢哋上前面...我哋要由上面跳落嚟?點跳吖?』一樓都會死人㗎!

「後面係車房吖嘛...」新哥冷眼望住我,「車房後面有個斜板㗎嘛...你冇留意㗎咩?」

『我...我...點會無啦啦留意呢啲嘢吖?』去旅行吖?參觀度假屋吖?!

「點都好啦!點都要博一博!」新哥喺地上執起支狙擊槍交俾我!「大家上去準備!」

晴晴拖實惠惠,細孖扶住大孖,我哋就跟住新哥上上層!

將所有房嘅窗簾都拉埋!遮到實一實!出面一啲光都射唔到入嚟!我哋就嚟到最後面嗰間房...

「你哋仲有三分鐘!」出面又大大聲廣播!

我拎多兩盒彈夾,新哥就帶住我行前少少...前面兩間房...
新哥喺前面準備:「一陣你喺後面間房盡量掩護我...」

『嗯...』我點點頭...都用狙擊槍準備!

「盡量好喇...」新哥就用突擊步槍準備!

『吓?』盡量好?

「見差唔多...」新哥打量我一眼,「就退後...」

『哦...』雖然唔係好明新哥嘅意思...

「點都要令佢哋安全逃脫...」新哥再次做好準備!

『一定!』一定可以!
「你哋仲有一分鐘!」出面又大大聲廣播!「立即棄械投降!否則格殺勿論!」

唔好講咁多廢話啦!快啲嚟個你死我活啦!

大家都好緊張!聚精會神!準備好迎接生死戰!

一分鐘...好似好耐...又好似好快...

“砰砰!啪啪!”話咁快下面就砰砰啪啪聲!

攻入嚟喇!由四方八面!

“轟轟隆隆!”隨即就由下面傳嚟爆炸聲!

成個地面仲要震震!震震!震得好勁!

都係由下面後方傳上嚟!係細孖引爆炸彈!
引唔引到國安上前呢?會唔會未引到...成間屋都爆到冧埋呢?!

都唔理得咁多㗎喇!啲煙都開始飄上嚟喇!

國安都應該好快會攻上嚟...上到嚟!

幾個全副武裝嘅特種士兵用突擊步槍指指咁由樓梯指到上嚟!

“砰砰砰!”新哥立即開槍!

特種士兵立即縮後!

打巷戰咁...喺條走廊打巷戰!

我都瞄準...瞄準...開槍!
“砰!!!”一聲響!成幅牆就轟穿咗個大窿!

打唔中!

“砰砰!砰!”新哥繼續開槍!吸引火力!

冇錯!我哋要做嘅就係引佢哋去對面!越多越好!

“砰!!!”我都開槍!

“砰!!!”打落條樓梯度又好!

“砰!!!”打落牆身又好!

總之就盡量引佢哋上前面支援!
不過呢種做法又行唔行得通?

對方係特種部隊!應該好快就睇穿...好快就有應對...

話口未完...

“啪啪!”前面兩間房嘅窗被打爛!

佢哋喺對面房!

“轟轟隆隆!”兩聲!房間嘅牆身被炸開!

「走!」新哥一邊開槍!一邊退後!「走!」

“砰砰!砰!砰砰砰!”
我都立即後退!同時見到有特種士兵由牆身大窿走出嚟!

“砰!!!”我都邊開槍邊後退!

幾個特種士兵都邊開槍邊搵掩護!

“砰砰!砰!!!砰砰砰!砰!!!”

我哋邊走邊掩護邊駁火!

都唔知有冇射中人!又唔知自己有冇中槍喇!總之就俾我哋後退到最後嗰間房!

「走!」新哥守住門口!「趁而家快啲走!」

大家點點頭!晴晴就拖住惠惠爬出窗外!
“砰砰砰!砰砰!砰砰砰!”槍聲四起!子彈橫飛!

細孖再撳撳手上部電話...

“轟轟隆隆!”幾下爆炸聲!成間屋都震幾震!

細孖就扶住大孖爬出窗外!

「走!」新哥仲係守住門口!「快啲走呀!」

『哦哦!』我都爬出窗外!大家都由斜板滑到落地面!

我喺車房頂望望出面!果然冇乜敵人!
我就快快手手跳落斜板!滑到落地面!

扶傷帶幼咁向住遠處嘅白色警車跑過去!

我就回身用狙擊槍指住一樓窗口!見到新哥正要爬窗出嚟!

我用狙擊槍掩護住新哥!但就喺佢差唔多爬出窗外之時...

“砰砰!砰砰砰!”

「嗚!」新哥中槍趴咗喺車房頂!

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Day 13-背後匕首] PART 03

『新哥!!!』我瞄住窗口大嗌!

一見到有人影喺窗邊...
已經將[Day 13-背後匕首] PART 02 Upload上Penana
會唔會冚家鏟㗎
咁就要睇吓有冇主角光環喇

聽日請咗假唔洗返工
新哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞