【重甜】【明就明 唔明就黎明】《XG快落》(7)

550 回覆
6 Like 0 Dislike

上回講到大家都好早瞓醒!要出發喇!
出發去邊?離開個樹林先!
由未天光行到黎明來到!又行到日出!終於行出樹林!
喺日久失修嘅馬路上繼續行!要行去邊呢又?
好快就知㗎喇!
晴晴睇住部電話行!終於就行到嚟一個廢車場!
真係俾晴晴估中咗呢大塊空地係廢車場嚟嘅!
嚟廢車場做乜?搵車喎!
得唔得㗎?郁唔郁到㗎?
晴晴就搵咗架同尋日同款嘅警車!
著唔著到㗎?上車試咗先啦~
「快啲試吓!」晴晴推推綽廷!再推推佢!「快啲試吓著唔著到啦!」
『哦哦哦...』綽廷就只好試試撳個“Engine Start”...
“吱...吱...吱!”又真係撻得著喎!
晴晴向住大細孖同惠惠招招手:「上車上車~」
大家都趕快上車!坐穩之後...
「喂喂快啲開車啦!」晴晴指住上面!「嚟緊喇!」
綽廷抬頭一望!就望到個夾好似移緊埋嚟!
雖然唔知會唔會咁唔好彩,真係想夾佢哋架車啦!都係快啲開車走人先啦!
“吱!吱~”綽廷一俾油再扭個靚軚!成架警車就飛住咁走出廢車場!
「真係好彩!」晴晴點點頭,「架車好掂吖~」
『係囉...架車咁掂都要拎嚟劏...』嘥唔嘥啲吖?
「係咁㗎啦~」晴晴再點點頭,「佢哋就係咁浪費~好少問題都會唔要~那怕只係張凳花咗~都會買過架新車~所以我先可以咁肯定喺廢車場搵到郁得嘅車姐~」
哦...原來一切都喺晴晴嘅股掌之中...(暫時...)
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

『你哋OK吖?』我望望倒後鏡中嘅大細孖同惠惠。

大孖勉勉強強咁點點頭。

「你哋都好好抖吓先~」晴晴撳撳部電話,「開唔到導航...可能就係壞咗呢樣先俾人掉去廢車場...睇住我部電話揸啦~」

我望望晴晴部電話...係地圖...開咗導航系統...

晴晴將部電話放喺我面前:「揸穩啲吖!唔好整跌我部電話吖!」

『係係...』咁易咩?考我技術咩?

唔想整跌部電話...唯有揸慢啲...

之但係揸得慢又...

「喂揸快啲啦!」又俾晴晴話,「揸咁慢趕唔切㗎喇!」

『係係...』我就只好揸快少少...少少咁多...
“吱~”一直跟住電話上嘅導航行...好彩嘅係路面上都冇車...係一架車都冇...

我哋而家行緊係方向,都係好偏僻。

其實路面都係日久失修㗎喇~好彩嘅係架車就好定~避震一流~

呢啲先係車㗎嘛~就同喺幻覺中自己架車一樣...

就奇怪喇...咁好嘅車都拎去劏?

你永遠唔知架車壞啲乜...直至到...

「到喇~」晴晴指住條小路,「係呢度入去喇!」

『嗯嗯...』我都有眼睇嘅...

導航就係一直指入嚟呢個比偏僻更偏僻嘅地方...
再繼續跟住導航揸得入啲...沿住條小路再揸入啲...揸到差唔多到盡頭...見到有間小屋...

「係喇係喇!」晴晴指住間小屋!「係呢度喇!停車~停車啦!」

『喂喂唔係我唔想停吖...』我踩踩個Brake,『係個Brake...個Brake冇咗反應呀!』

冇錯!正正就係到你需要用嘅時候,就會知到壞咗啲乜㗎喇!

「吓?」晴晴睜大對大眼仔望實我,「唔係吖化?!」

『係吖咩唔係吖!坐穩坐穩!大家坐穩喇!』我就對住棵大樹...駛埋去!

「嘩嘩嘩!」大家都做好撞擊準備!

“轟隆!”我哋架車撞埋棵大樹嘅同時,保護氣袋全部彈出!
『呼...好彩好彩...』好彩仲有氣袋姐...

咁架車都唔係好壞姐~係壞咗個Brake咋嘛~

『大家有冇事吖?』氣袋漏晒氣之後,我都睇睇大家先!

「冇...冇事...」大家都好好咁做好保護。

『咁就好喇...短短兩日之內就撞咗兩次車...咁都死唔去...』都算好彩啦...

大家都落車,然後行去小屋。

入到小屋,非常簡陋...裡面嘅物資都好似唔係好多...

細孖就扶大孖同惠惠去坐低休息先...

而我同晴晴就打開啲箱...櫃...睇睇有咩物資...
當我打開一大個木箱,睇到裡面裝有:『呢啲係...』

「呢啲就係我哋要嘅嘢...」晴晴閂返埋個大木箱,「我哋都係搵咗嘢食先...」

『哦...好好...」嘢食...嘢食...

果然係有啲乾糧!仲有水!仲有少量嘅藥!

我哋都係開餐先!

惠惠睇落都好肚餓咁!大孖就有啲攰咁啦...

總算平安...嚟到呢度...

『呢間小屋係...』我邊食餅乾,邊望望成間屋仔。

其實屋仔細細,一眼就睇晒。
「安全屋...」晴晴咬住餅乾,照顧惠惠,「都可以當係基地嘅~只係通常好危險,又走唔得遠...喺啲偏僻嘅地方設置...」

細孖都照顧住大孖:「知道呢啲安全屋嘅位置嘅成員都唔多...大多數都係得隊長同關鍵成員先知...」

咁即係除咗我之外啦~

晴晴摸摸惠惠把秀髮:「呢啲安全屋通常都有啲基本物資夠我哋捱兩三日嘅...」

『基本?』我望住個大木箱,『一啲都唔基本喎...』

「咁都總會有啲...」晴晴都望住個大木箱,「行動用品嘅...」

都唔係啲啦...咁大箱...

「總之就...」晴晴睇睇部電話,「食完嘢就準備行動。」

食嘢...食飽咗先啦!
我哋都盡量食飽啲!又好彩呢度嘅糧食總算充足!

食飽之後,就要執嘢!跟住個計劃行動!

照返原定計劃...原定嘅時間...

我同晴晴一人拖住兩個行李箱行到去停泊喺旁邊架舊車...

「點吖?」晴晴問問已經喺架舊車入面檢查緊嘅細孖。

「都OK嘅...」細孖喺入面搞幾搞,「著到仲有Brake...」

有Brake好重要!唔想再撞車喇!
「嗯...」晴晴摸摸惠惠個頭,「咁你就幫我照顧住大孖姐姐喇~」

「嗯嗯~」惠惠點點頭,「咁晴晴姐姐要去邊吖?」

晴晴帶住天真無邪嘅笑容:「晴晴姐姐仲有細孖姐姐同綽廷哥哥要去做啲嘢~好快就返~」

惠惠點點頭:「好快就返㗎嘛?」

「嗯~」晴晴都點點頭,「好快~」

「嗯嗯~」惠惠好乖咁點點頭~

我哋都同大孖點點頭後...

「願榮光歸香港!」大家一齊大嗌完就上車!
“吱!吱...”

大孖同惠惠目送住我哋架舊車離開...

好快...真係好快咩?

希望...真係好快...照住個計劃行動...順利嘅話...

“吱...吱...”我哋架舊車唔可以話好快...正常速咁啦...

然後由日久失修冇其他車輛嘅高速公路,嚟到開始見到有其他車輛嘅高速公路...

一兩架...一兩架甩皮甩骨嘅舊車...冇咗車門嘅爛車...睇到入面有一男一女喺度自High緊嘅爛舊車...

睇嚟越嚟越近...向住目的地進發...

睇睇部電話...呢個鐘數...同我哋計劃嘅差唔多...總算叫做趕得上...

一切順利...暫時嚟講...暫時總算順利咁跟住個計劃...

一定要繼續順利...跟住個原本就唔係周全嘅計劃...

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Day 14-拯救行動] PART 02

“吱...吱...”路面嘅車輛話少唔少...話多就一定唔多...

最重要係冇一架係正正常常...
已經將[Day 14-拯救行動] PART 01 Upload上Penana
喂綽庭係咪內鬼黎架
又會咁啱壞brake
有可疑喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞