【重甜】【明就明 唔明就黎明】《XG快落》(7)

532 回覆
6 Like 0 Dislike
然後就用軍刀挖挖個大樹菠蘿殼...整到成個盆咁...

幾靚仔~冇穿冇爛~試試得唔得先~

走去湖邊...啲湖水清澈見底,應該冇問題嘅~

我就𢳂滿個大樹菠蘿~冇漏水~就行返埋去~勾喺個火堆之上~煲水~

再用把軍刀切切啲蘑菇~

大家都眼甘甘咁望住我切開啲蘑菇放落煲水裡面~

『做咩吖?』放多少少...

晴晴咬住舊大樹菠蘿:「整蘑菇湯?」

『係吖~幾好吖~』我搵支樹枝吉住粒大粒啲嘅蘑菇,『再唔係燒都仲得~』
大家見到我燒蘑菇,好似好得意咁~

我就吉埋俾大家一齊燒~

邊食大樹菠蘿~邊燒蘑菇~

『睇熱吖~』又整多幾個大樹菠蘿碗分啲蘑菇湯一齊飲~

邊食邊飲~邊抖抖~總算充咗飢~有返啲體力~

『好喇~』我用幾支粗啲嘅樹枝,整再幾碌矛,企返起身,『睇吓得唔得先~』

「嗯?」晴晴一頭問號咁打量住我,「得唔得咩吖?」

『捉魚囉~』我回頭望住晴晴,『預備定今晚嗰餐吖嘛~』

有體力就要做嘢~
晴晴同細孖就照顧住惠惠同大孖~

我就走去湖邊捉魚~

行出啲~再行出啲~就已經見到有唔少魚游嚟游去~

果然呢!呢個湖咁清~養到唔少魚~

仲要條條都幾大條咁~然後就要睇我嘅眼界喇!

望住!對準!一支矛飛埋去!

唔中...啲魚游開晒...

第一次姐~再嚟過!

望住!對準!一支矛飛埋去!

又唔中...

唔怕!咁多魚喺度,總有一次中!
嘗試!失敗...嘗試!失敗...再嘗試!

『Yes!』終於成功!

上咗手就容易啲!

我就繼續努力!越捉越大條!

唔覺唔覺,都已經差唔多日落~

我拎戰利品返去...

「喂咁耐㗎~」晴晴向我揮揮手~

『差唔多啦~』我舉起啲戰利品,『你哋睇吓捉咗幾多返嚟~』

大家就圍住個火堆,燒魚食~
燒吓燒吓~天都開始黑~

「小心睇熱吖~」晴晴就餵惠惠食魚~

細孖都照顧住大孖~

大家都食得好滿足~

『呢種生活...』我望住火堆,『都唔錯吖~』

「係唔錯~」晴晴點點頭~

大孖都點點頭:「難得嘅平靜...」

細孖都點點頭:「都好耐冇試過...」

『一直都過住呢種平靜嘅生活...』加加樹枝,『幾好吖~』

「最起碼都要...」晴晴諗一諗,「救返新哥出嚟先...」

『救新哥?』唔係吖化?
「嗯!」晴晴好認真咁點點頭,「一定要救新哥出嚟!」

大細孖都點點頭!

『喂點救吖...話唔定...話唔定...阿南話國安局都應承咗俾佢喺幻覺中過更好嘅生活!已經有人有出賣嘅心!我哋仲走去救...一來更加危險!二來...都唔知新哥仲有冇命...』我唔係搵藉口!我係有分析過!

「咁就更加要救新哥出嚟!」晴晴嘅眼神好堅定!

點解更加呢?

「新哥係我哋呢隊當中,唯一一個知啲Pure&True喺邊度造...」晴晴再諗諗,「甚至袁博士嘅身處位置!」

袁...袁博士?
「每隊都只有隊長知...」細孖接住講,「你話阿南出賣咗我哋...咁佢一定有話俾國安聽呢個情報...國安都唔會殺新哥,一定係想捉佢去逼供。」

逼供...

「以佢哋嘅藥物...」晴晴接住講,「就算新哥再意志堅定...都好難可以守口如瓶...呢個就係...佢哋嘅真正目的!」

真正嘅...目的?

同時...亦係點解晴晴咁肯定國安班人已經走晒...唔再追捕我哋...

『咁...咁就算要救...都要搵人幫手啦!我哋有其他隊㗎嘛!去搵咗其他隊幫先啦!』呢啲時候就真係人多好辦事!

大孖擰擰頭:「同時每隊都只有隊長同其他隊長互通消息...所以我哋都搵唔到幫手...」

乜...乜原來係咁㗎?
『咁仲點救吖?得我哋幾個?』唔好話人已經夠少...仲要傷嘅傷,仲有小朋友,『唔好玩啦...同自殺有咩分別呀?!』

「就算自殺都要!」晴晴緊握拳頭!「你都唔想咁美麗嘅景色...被魔爪搞到寸草不生㗎!」

咁美麗嘅景色...寸草不生...

我回望一片千島湖夜景...

「俾佢哋知道袁博士嘅身處位置...」晴晴搭住我膊頭,「我哋嘅最後希望就幻滅㗎喇...」

最後希望...袁博士...

『咁我哋都要知去邊度救㗎...』唔知新哥被捉去邊...講乜都冇用...

晴晴拍拍我膊頭:「赤鱲角...」

『赤鱲角?』機場?
「嗯!」晴晴點點頭,「你都見過幻覺之中嘅赤鱲角機場...實際唔係機場...係監獄...」

係...監獄?!

細孖接住講:「赤鱲角嘅監獄係勞役嘅地方...專捉啲有異心嘅市民入去...當中仲包括...我哋嘅成員...」

赤鱲角...赤鱲角...原來係...

晴晴一轉身:「咁我哋計劃聽日嘅拯救行動!」

真係要計劃嘛?

真係要去赤鱲角監獄救新哥嘛?

就憑我哋...幾個?!

TO BE CONTINUED

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Day 14-拯救行動] PART 01

今朝好早就起咗身...

有幾早?
已經將[Day 13-背後匕首] PART 04 Upload上Penana
會唔會係毒菇
綽廷仲諗可以過呢種無憂無慮(一皇四后)嘅平靜生活, 點知就嚟個熱血嘅睛睛,仲要聽日即刻去救人
咁真嘅機場去咗邊
晴晴識分㗎嘛
你連惠惠都計埋落去
救人要緊吖嘛
仲邊會有機場 封咗城㗎喇嘛
橫掂呢個故有晴晴呢個學生妹, 咁幼稚園/小學生妹惠惠咪一樣
唔通係要準備香港版法國大革命
好叻女呀
香港大革命
但係傷得嘅傷 依家真係元氣大傷
睇黎要啲時間重整旗鼓
起碼要有返啲裝備係手先有得同人鬥
大家都好了解飛揚
當然計埋惠惠
唔可以傷害小妹妹㗎
係XG版
話晒做開大事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞