【重甜】【明就明 唔明就黎明】《XG快落》(7)

532 回覆
6 Like 0 Dislike
唔知仲以為飛揚不舉
揚萎
依家補返
明明係又粗又長又硬直一直勁大碌真心正
而家補又好危險喎

上回講到架車衝落山!剎唔停又打晒轉咁!
會唔會死人㗎?!
都衝到勁落!然後撞樹先停到!
好彩嘅係有安全系統!啲氣袋救咗佢哋!
大家都冇事咁行返出車!國安嘅裝甲車就停晒喺上面!
都係快啲行入樹林!走遠啲!
扶傷帶幼咁走到勁入!走到去見到個湖!
大孖唔係好頂得順!要幫佢拎返啲子彈出嚟先!
綽廷搵到個急救包,細孖就幫大孖開刀拎子彈!
使唔使搵啲嘢俾佢咬住吖?
大孖二話不說就拎咗綽廷隻手臂嚟咬!
大孖都咬到好大力!綽廷係好痛嘅...但睇到佢咁痛苦嘅樣...綽廷心痛多啲囉...
好唔易容先將另一粒子彈都拎埋出嚟...
再消消毒...聯埋針...再消消毒...包紮好...
大孖終於都肯鬆開口...抖抖...
『冇事㗎嘛佢?』見大孖仲係面青口唇白咁...
「冇事嘅...」細孖幫大孖抹抹汗,「只要唔發燒嘅話...」
『發燒吖...』綽廷喺個大袋摷摷,『有退燒藥喎...』
大細孖冷眼咁打量住綽廷手上包退燒藥:「你頭先又話冇?!」
『吓吓?』綽廷有話冇退燒藥咩?
「冇麻醉藥吖!」細孖一手搶走綽廷包退燒藥!「有止痛藥都唔使咁痛呀嘛!」
『吓...呢啲唔係得退燒...』綽廷都未講完...
「止痛退燒呀!」細孖餵大孖食兩粒,「你真係唔識㗎喎!」
吓?好似係喎又...
「唉...」大孖食兩粒藥都擰擰頭...
做咩姐...唔使咁吖化...話晒頭先綽廷都俾你咬啦...咬到啲牙印勁深咁!差啲出血喇!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 13-背後匕首] PART 04

『咁...你哋喺度抖抖先OK?』我望望湖嗰邊,『我...去睇睇晴晴佢哋?』

「OK...OK...」大細孖都點點頭...

我就行去湖嗰邊,就見到惠惠同晴晴都坐喺湖邊嘅沙灘上。

我就坐到嚟惠惠身邊:『好靚吖呵?』

望住個湖景...

「嗯嗯~」惠惠帶住天真無邪嘅微笑點點頭~

真係好靚呢~

水清到可以見到湖底~個湖勁大又有勁多小島喺中間~四面都俾綠色嘅樹林包圍住~今日仲要天朗氣清~陽光普照~仲有雀鳥喺天空中飛過~

山明水秀~鳥語花香~
『估唔到...』我吸一大啖新鮮空氣,『仲會有咁美麗嘅景色呢~』

「嗯~」晴晴都帶住微笑點點頭,「離得市區越遠...越偏遠嘅郊區...景色就越靚~」

『嗯嗯~的確~的確~』雖然我就唔知呢度離市區確實係有幾遠...

「離開邪惡嘅核心越遠...」晴晴望住美麗嘅景色,「越美麗...」

咁講會唔會有啲大煞風景?

『啱嘅...離開邪惡嘅核心...』就算係大煞風景,都係事實...

「之但係...當邪惡嘅魔爪伸展到嘅地方...」晴晴向住個湖伸出左手,「都係寸草不生...」

惠惠一頭問號咁望住晴晴~
唔明都好正常嘅...惠惠仲細吖嘛~

咁細個就要經歷生死...

係吖...啱啱頭先大難不死...算好彩~

有冇得再好彩啲?

有冇得...以後都唔使俾邪惡嘅魔爪追殺呢?

“咕咕...”惠惠摸住個肚仔...

『肚仔餓?』我摸摸惠惠把秀髮~

「嗯嗯...」惠惠扁扁地嘴咁點點頭...

晴晴一起身:「咁睇吓有冇嘢食啦~」
『袋就唔使搵喇...』我望住一個個大袋,『頭先睇過,都係得啲子彈槍同少量急救用品...』

「咁吖...」晴晴皺皺眉...諗一諗...

『或者搵吓有冇生果嗰啲啦~』我橫視樹林,『呢度咁多樹...話唔定會有果樹嘅~』

「嗯...」晴晴點點頭,「唯有係咁啦~」

拖住惠惠行去大細孖身邊...

晴晴摸摸惠惠把秀髮:「乖乖地幫晴晴姐姐照顧兩位大姐姐喇~」

「嗯!」惠惠好用力咁點頭!

我都向大細孖點點頭...

「小心喇~」大細孖都同我哋揮揮手後...

我同晴晴就去搵有冇果樹。
行入樹林,啲樹真係好鬼高!

究竟要用幾多年,先生到咁大棵樹呢?

樹大都冇用...要果樹!果樹!

晴晴行去樹根睇睇:「唔...呢啲菇唔食得...」

『嗯?』我都踎低睇清楚...七彩繽紛嘅野菇,『你識分㗎?』

「都識啲嘅~」晴晴點點頭,「呢啲咁鮮艷嘅,好明顯就有毒啦~」

『嗯...』我都點點頭,『越鮮艷嘅就越危險係咪?』

「你終於都有返啲Sense喇~」晴晴拍拍我膊頭,繼續向前行。

係唔係想話我遲鈍?直接啲講都可以㗎喎...
繼續喺樹林裡面行,靠住晴晴對菇類嘅認識,都採集咗少少食得嘅菇咁啦...

但份量就一定唔夠㗎喇!仲要繼續搵...

『係呢...國安會唔會派人搵我哋出嚟吖喇?』其實呢樣係我最擔心!

雖然話就話我哋都走到幾遠...但如果佢哋真係有心搵...唔肯放過我哋...

「唔會。」晴晴都幾肯定咁擰擰頭。

『點解咁肯定呢?』唔好估估吓喇...講清楚啲啦!

「要喺咁大個森林搵我哋出嚟...比想像中難啦~」晴晴好有信心咁點點頭。

比想像中難?

我覺得比想像中容易得多喎!

我哋嘅敵人幾咁強大先得㗎!

我仲認知到我哋面對強大嘅敵人...係幾咁渺小!
「重點係...」晴晴指住棵大樹,「有果吖!有果吖!」

『係...』我望上棵大樹,『大樹菠蘿?』

「大樹菠蘿?」晴晴都睇清楚啲,「係喎係喎!係大樹菠蘿喎!今次掂喇!今次掂喇!」

『掂係掂...不過咁高...』成兩三層樓高喎...

「你爬上去咪得囉!」晴晴推推我!

『吓?我爬上去?』好明顯就唔得啦!

「係吖!得啦!你爬上去啦!」晴晴繼續推推我!「唔係嘅話我哋咁多個都餓死㗎喇!」

唔爬就大家餓死...爬就好有可能我會跌死喎...
我就喺半推半就之下...爬上樹...

小心翼翼咁...小心翼翼咁...係比想像中容易嘅...

「喂快啲啦!」晴晴就喺下面叫上嚟!

『唔好催我啦!』嘈住晒好易跌落嚟㗎!

「你快啲咪唔催你囉!」晴晴叉晒腰!

我都係唔好理佢咁多!小心翼翼咁爬...小心翼翼咁爬...

好唔容易,終於都俾我爬到上嚟!摸到個大樹菠蘿!

「我都話你得㗎啦!」晴晴拍晒手咁!

『你行開啲先啦!我掉落嚟揼親你吖!』仲要企正喺下面!

「好好好!」晴晴立即閃到勁遠!

唉屌...
我就拎把刀仔出嚟...切切切...好唔容易就切斷...掉到落地面...

切完一個...又切另一個...再切多一個...

熟嘅都俾我切咗...未熟嘅就留返喺樹上啦~

然後我就好小心咁爬返落去...(屌你唔好而家先臨尾香跌落去...)

終於都無驚無險咁俾我爬返落嚟地面...

「嘩嘩嘩!」晴晴跑返過嚟就立即抱起個大樹菠蘿,「咁大個應該夠食!」

『呢度幾個再加埋頭先啲菇...應該夠嘅~』雖然話大就唔係真係好大...比起喺幻覺之中...

「咁我哋執埋啲樹枝~」

『係喎係喎...用嚟生火都要~』

「嗯~咁行喇!」

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

同晴晴攬住幾個大樹菠蘿咁邊行邊執埋啲樹枝...

再執啲石頭...

執咗唔少物資,就行到返去...
腸大個仔啦
識搵野食比大家啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞