【重甜】【明就明 唔明就黎明】《XG快落》(7)

536 回覆
6 Like 0 Dislike
挖個地洞有冇得諗

都可以
容唔容納到咁多人
揸𨋢早
木各身尚早
各位早晨
星期五勁眼瞓
無問題
夠深就得
要搵樹杆支撐

上回講到細孖照顧住大孖,綽廷都去睇睇晴晴同惠惠~
個湖景好靚呢~估唔到XG仲有啲咁靚嘅地方~
喺魔爪未伸到過嚟之前...
惠惠都肚仔餓,綽廷就同晴晴去搵嘢食先~
交惠惠俾細孖同大孖後,綽廷同晴晴就行入樹林~
唔知有冇果樹呢?
未搵到果樹之前,就搵到啲菇菇~
不過好多都有毒唔食得!
繼續搵啦~
結果俾綽廷搵到大樹菠蘿!
晴晴要綽廷上去!
死就死啦~唔係大家都餓死!
綽廷好小心咁爬到上去!
綽廷就拎把刀仔出嚟...切切切...好唔容易就切斷...掉到落地面...
切完一個...又切另一個...再切多一個...
熟嘅都俾綽廷切咗...未熟嘅就留返喺樹上啦~
然後綽廷就好小心咁爬返落去...(屌你唔好而家先臨尾香跌落去...)
終於都無驚無險咁俾綽廷爬返落嚟地面...
「嘩嘩嘩!」晴晴跑返過嚟就立即抱起個大樹菠蘿,「咁大個應該夠食!」
『呢度幾個再加埋頭先啲菇...應該夠嘅~』雖然話大就唔係真係好大...比起喺幻覺之中...
「咁我哋執埋啲樹枝~」
『係喎係喎...用嚟生火都要~』
「嗯~咁行喇!」
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

同晴晴攬住幾個大樹菠蘿咁邊行邊執埋啲樹枝...

再執啲石頭...

執咗唔少物資,就行到返去...

喺大細孖身邊嘅惠惠就揮晒手:「晴晴姐姐佢哋返嚟喇~」

「返嚟喇~」晴晴就走到惠惠身邊,「乖唔乖吖?」

「嗯嗯~」惠惠點晒頭,「好乖~」

「嗯~」晴晴摸摸惠惠個頭~

『點吖你?』我打量住大孖,『有冇好啲?』

「都OK嘅...」大孖都係冇氣冇力,「起碼冇咁痛先...」

『咁就食啲嘢先啦...』我拎把軍刀出嚟開咗個大樹菠蘿先!
雖然唔算得上熟手,但把軍刀夠晒利!一劈一撬就俾我開咗!

我分啲肉俾大家食~

然後就...

『喂...』我望住頭先執返嚟嘅樹枝,『生火真係冇問題㗎嘛?』

「都話冇咯~」晴晴一邊食大樹菠蘿,一邊口噏噏,「好肯定佢哋都走晒啦~生火都唔會俾人發現~」

你話係就係啦...

堆起啲樹枝...再搵啲石仔圍住...用樹枝砌個架出嚟...摷返個打火機出嚟點火...

都幾好燒喎~唔錯唔錯~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞