【重甜】【明就明 唔明就黎明】《XG快落》(7)

536 回覆
6 Like 0 Dislike
童年回憶
冇誤會就係最大嘅誤會
揸𨋢早
個窿要幾大
嗡嗡!嗡嗡嗡嗡!
各位早晨
今日下午5:00出文吖
又同女女食飯?
仔 全部都係仔
都話飛揚係偽毒㗎啦
一年先出去一兩次食飯都叫偽毒
唔係節日同親戚食飯 就係有朋自遠方歸來先會出去食飯

上回講到新哥中槍!
綽廷繼續火力掩護!
之但係新哥都落唔到去!
晴晴都好心急!想救新哥!
但新哥叫佢哋走!
要走一齊走吖!
走啦!再唔走就大家都走唔甩㗎喇!
走啦走啦!綽廷就帶住大家上車!又真係俾佢開得著!
踩行油就衝住走!國安嘅裝甲車都追上嚟!
喺鄉郊地方都亂衝亂撞!入到市區都係一樣!
咁霸道㗎咩?!
咁就上高速啦!
上到高速都係冇優勢!裝甲車都係照衝上嚟!
綽廷仲俾裝甲車迫咗埋去上山小路!
後面嘅裝甲車明顯唔敢追太近!因為條路都幾窄!重點係搵唔到位兜上嚟攔截佢哋,就只會俾細孖一槍打爆!
“吱!”綽廷就踩盡油咁衝上山!
但拉唔開同裝甲車嘅距離之餘,頭頂啲Drone又死跟住佢哋!
咁搞法有冇路可以撇甩佢哋呢?有冇多啲樹呢?
樹係有吖!不過唔係喺路邊!係喺山崖下面囉!
大大話話都上到山腰!但係都搵唔到機會撇甩佢哋!
佢哋好識玩!一直保持住距離!係等綽廷落返山出返公路先再截住佢哋?
知到敵方嘅計劃都唔夠...要諗出應對方法先得!
之但係應對方法總係趕不上變化...
喺轉緊彎上山嘅期間...面前突然就出現一架裝甲車!
架裝甲車迎面咁衝過嚟!
『仆街!』綽廷情急之下一扭軚!
“轟!”撞爛護欄!
仆街喇!仆街喇!佢哋要衝落山喇!!!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

安全系統已經啟動!氣袋爆晒出嚟!包住我哋咁多個!

之但係成架車衝落山...個衝力都好大!

就算我踩實個Brake,都無阻架車衝落山!

「嘩!!!」

而且仲震到飛起!

『呀!!!』

成架車就上下上下咁搖!左右左右咁擺!

『嗚!!!』

搖多幾搖,擺多兩擺...就打咗幾圈!再轉體三周!再三周!

『嗚呀!!!』
天旋地轉咁!唔知邊度係天!邊度係地!一直碌落山!

唔知碌咗幾耐...唔知衝到有幾深...淨係知...

“轟隆!”一聲!我哋架車停咗!

啲氣袋開始漏氣...扁返之後...

好彩...好彩有啲氣袋!先唔死得咋!

『大家...大家有冇事吖?』都係睇返大家嘅情況先!

「冇...冇...」大家都報返個平安!

我就望望成架車啲玻璃窗...都爛晒!

而我哋架車頭正正就撞咗埋棵大樹!咁先停到落嚟!
『冇事就落車先...』我推一推車門...推唔開...推唔開...用腳一伸!

「我呢邊...」晴晴推兩推車門,「唔得...」

『我呢邊得...』俾我大腳一伸就伸開咗隻車門!

我行出去,再扶晴晴出埋嚟...

然後就行到嚟後座:『得唔得吖?』

只見細孖喺車廂入面推幾推:「唔係好得...」

『嚟...等我嚟...』我就一手拉隻車門!再拉!再扯!又扯又拉咁!

“啪!”成隻車門俾我拉甩咗!
『出嚟先...出嚟先...』我就扶細孖出嚟...再扶大孖...扶埋惠惠...

大家都總算冇事...

我抬頭望上山...咁高衝落嚟都唔死得...算奇蹟啦!

不過喺啲樹陰之間,我見到山上...俾我哋撞爛嘅護欄...停泊咗幾架裝甲車喺旁邊...

「我哋快啲走...」晴晴都望上去,「等陣佢哋派Drone落嚟就麻煩...」

『嗯...行唔行到?』我都係問問大細孖先...

「嗯...」大細孖勉強咁點點頭...

『好...』我就抱起惠惠,『我哋行喇...』
拎齊晒啲嘢,喺樹林裡面行...

晴晴都幫細孖手扶住大孖...

惠惠都好乖咁俾我抱住...

呢個樹林都幾大...直頭係好大!乜而家仲有啲咁大嘅樹林㗎咩?又係邊度呢?

都係拎部電話出嚟睇睇先!

打返開個地圖...我哋而家嘅位置...方圓百里都係森林...再唔係就係山...

咁樣就只好一直向前行...

啲草又長...又多大樹...我諗國安都冇咁易追蹤到我哋掛...
一直行...一直向前行...喺樹陰之下...草叢之間...

唔知行咗幾耐...總之就好似行咗好耐好耐...行到嚟...湖邊?

一大個湖就喺我哋面前!

「唔得...」大孖面青口唇白,「我...嗄...我嗄...」

細孖扶穩大孖,睇清楚佢右肩上嘅槍傷:「要幫你拎咗子彈出嚟先得!」

拎子彈?喺度?

細孖同晴晴都扶大孖坐喺草地上...

我都放惠惠落地,拖住佢行到嚟晴晴面前:『你照顧住惠惠先...』

「嗯...」晴晴拖住惠惠行去湖邊...
『要點做吖?有咩幫到手吖?』嗱要我用豬肉刀劏開個傷口我就唔識㗎喇...

「搵喺邊個袋有工具先!」細孖就扯開大孖件衫!

喺正大孖面前嘅我就睇到佢個黑色Bra...

唔好望喇!呢啲時候救人要緊呀!

我就立即打開啲袋!摷摷!摷摷邊個袋有工具!

子彈...子彈...槍...子彈...槍同子彈...

仆街咁多子彈同槍...唔係搵塊膠布都冇吖化?!
當我搵到最後一個大袋...

『有!』有盒急救箱!

「啱晒!」細孖接過盒急救箱!「好彩有帶嚟!」

『咁...咁仲要啲咩?』個大袋裡面仲有...

細孖就拎起把手術刀:「有冇麻醉藥嗰啲?」

『麻醉藥...麻醉藥...』我摷摷個大袋,『冇喎...火酒啱唔啱?』

「啱!」細孖接過樽火酒!幫把手術刀消毒!

『真係冇麻醉藥喎...』我摷晒成個袋,望細孖已經準備好落刀!『喂喂喂就咁就劏落去吖?使唔使搵啲嘢咬吖?』

會唔會痛到咬斷自己條脷㗎?有冇毛巾之類吖?
我都未搵得切有冇毛巾...大孖就捉住我隻手!

喂...做咩吖?

細孖一落刀,大孖就二話不說一口就咬落嚟!

『嗚呀!』做乜問都唔問就搵我隻手臂嚟咬吖?!

我忍住痛...細孖就幫大孖開刀拎子彈!

睇到都有唔少血流出...大孖個樣又勁痛苦...面青口唇白咁...

而且都唔係好順利咁...好難先拎到一粒出嚟...

大孖都咬到好大力!我係好痛嘅...但睇到佢咁痛苦嘅樣...我心痛多啲囉...
好唔易容先將另一粒子彈都拎埋出嚟...

再消消毒...聯埋針...再消消毒...包紮好...

大孖終於都肯鬆開口...抖抖...

『冇事㗎嘛佢?』見大孖仲係面青口唇白咁...

「冇事嘅...」細孖幫大孖抹抹汗,「只要唔發燒嘅話...」

『發燒吖...』我喺個大袋摷摷,『有退燒藥喎...』

大細孖冷眼咁打量住我手上包退燒藥:「你頭先又話冇?!」

『吓吓?』我有話冇退燒藥咩?
「冇麻醉藥吖!」細孖一手搶走我包退燒藥!「有止痛藥都唔使咁痛呀嘛!」

『吓...呢啲唔係得退燒...』我都未講完...

「止痛退燒呀!」細孖餵大孖食兩粒,「你真係唔識㗎喎!」

吓?好似係喎又...

「唉...」大孖食兩粒藥都擰擰頭...

做咩姐...唔使咁吖化...話晒頭先我都俾你咬啦...咬到啲牙印勁深咁!差啲出血喇!

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Day 13-背後匕首] PART 04

『咁...你哋喺度抖抖先OK?』我望望湖嗰邊,『我...去睇睇晴晴佢哋?』

「OK...OK...」大細孖都點點頭...

今日嘅文已經出咗喺第10頁

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞