【重甜】【明就明 唔明就黎明】《XG快落》(7)

536 回覆
6 Like 0 Dislike
『好喇~跟住個計劃咁出到嚟喇~時間都跟得上喇~跟住呢?搵車?車呢?點搵吖?成條馬路十年都冇車經過咁~』樹葉就成地都係!

「唔......」晴晴望望部電話,再指指前面,「嗰邊!」

嗰邊?

大家都跟住晴晴指住嘅方向繼續向前行。

喺鋪滿枯葉...又日久失修嘅馬路上行...行...行...

再行多一段時間...行到惠惠都有啲腳仔軟...就見到前面...好似有...車?

唔止一架...仲堆起咗...幾架幾架...係廢車場?!
『點會...喺呢啲地方...』會有廢車場?

「果然冇錯~」晴晴得得戚戚咁走埋去廢車場~

『你就係喺地圖見到呢度有廢車場?』我都行近啲...

「地圖就冇寫明嘅~」晴晴行到埋去睇清楚,「不過咁大個地方空置咗...我估就係廢車場~」

『你估...』估唔啱咪仆街?

唔係唔係...估唔啱先好...而家先係仆街...

不過話仆街又仆唔晒嘅...

『廢棄得嘅...都郁唔到㗎啦...』郁唔到就唔使跟住個計劃行...

「咁又未必~」晴晴左望右望~八八卦卦~

我就抱起惠惠再扶住大孖咁行過去...
「全自動化嘅廢車場...」晴晴望住一大個夾移到去架廢車之上!

“依!轟!吱!”一夾就唔知夾架車去邊!

『喂...全自動都好危喎!』一陣夾埋我哋咁點算?

「咁我哋就要小心啲搵...」晴晴睇清楚啲廢車...

『呢度咁多廢車...點搵吖?』全部都仲要甩皮甩骨咁!

「一定有!一定有!比較外圍嘅!」晴晴沿住外圍行!「因為外圍都比較新送到嚟嘅...而且...而且...有喇!」

有?有咩?

晴晴指住前面走過去!我就見到...係一架...警車?!

就同尋日俾我哋炒咗落山嗰架係同款添!

雖然就唔可以話新淨!但就冇話甩皮甩骨咁!
『喂喂喂...唔知郁唔郁到㗎姐!送得過嚟一定有問題㗎啦!』諗都諗到啦!

「試咗先啦!」晴晴走到埋去打開埋隻門!「唔試過又點知呢?」

唔試過又點知?好似好有道理咁...

我都走上架廢棄警車!喂...電子鎖匙點開吖?

嗱都話㗎啦!邊有咁易呀?!

只見晴晴坐到嚟我旁邊!撳撳部電話!

突然!架警車著咗!

咦喂!搞過啲乜嚟吖?
「快啲試吓!」晴晴推推我!再推推我!「快啲試吓著唔著到啦!」

『哦哦哦...』我就只好試試撳個“Engine Start”...

“吱...吱...吱!”又真係撻得著喎!

晴晴向住大細孖同惠惠招招手:「上車上車~」

大家都趕快上車!坐穩之後...

「喂喂快啲開車啦!」晴晴指住上面!「嚟緊喇!」

我抬頭一望!就望到個夾好似移緊埋嚟!

雖然唔知會唔會咁唔好彩,真係想夾我哋架車啦!都係快啲開車走人先啦!

“吱!吱~”我一俾油再扭個靚軚!成架警車就飛住咁走出廢車場!

「真係好彩!」晴晴點點頭,「架車好掂吖~」

『係囉...架車咁掂都要拎嚟劏...』嘥唔嘥啲吖?

「係咁㗎啦~」晴晴再點點頭,「佢哋就係咁浪費~好少問題都會唔要~那怕只係張凳花咗~都會買過架新車~所以我先可以咁肯定喺廢車場搵到郁得嘅車姐~」

哦...原來一切都喺晴晴嘅股掌之中...(暫時...)

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

『你哋OK吖?』我望望倒後鏡中嘅大細孖同惠惠。

大孖勉勉強強咁點點頭。

「你哋都好好抖吓先~」晴晴撳撳部電話,「開唔到導航...可能就係壞咗呢樣先俾人掉去廢車場...睇住我部電話揸啦~」
完美表現咩叫朱門酒肉臭
路有凍死骨
“會展書卷香 路有陳飛揚”好耐之前有Post過Facebook
陳飛揚掂過書展啦
喺失敗嗰方面係比較掂嘅

都係掂啫
食神好嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞