【重甜】【明就明 唔明就黎明】《XG快落》(7)

536 回覆
6 Like 0 Dislike
木各身尚早
各位早晨
又到星期一有文

上回講到綽廷同晴晴返翻去~開大樹菠蘿一齊食~
食生果係唔夠嘅~仲要生埋火~整蘑菇湯~
大家都叫做食得飽咁啦~然後綽廷就去捉魚喇~
都唔係話咁易先捉到幾條魚返嚟~燒燒魚一齊食~
呢個樹林環境加上呢種野外生活真係唔錯~如果可以一直咁樣生活就好喇~
晴晴就話都要救埋新哥出嚟先!
救?點救吖?話唔定死埋添喇!阿南條仆街同國安串謀㗎嘛!
就係咁國安班人一定唔會殺新哥!因為佢哋都知新哥係知道Pure&True喺邊度造!甚至袁博士嘅身處位置!
袁...袁博士?
咁搵救兵啦!
都搵唔到!因為只有隊長與隊長有聯絡方法!
『咁仲點救吖?得我哋幾個?』唔好話人已經夠少...仲要傷嘅傷,仲有小朋友,『唔好玩啦...同自殺有咩分別呀?!』
「就算自殺都要!」晴晴緊握拳頭!「你都唔想咁美麗嘅景色...被魔爪搞到寸草不生㗎!」
咁美麗嘅景色...寸草不生...
綽廷回望一片千島湖夜景...
「俾佢哋知道袁博士嘅身處位置...」晴晴搭住綽廷膊頭,「我哋嘅最後希望就幻滅㗎喇...」
最後希望...袁博士...
『咁我哋都要知去邊度救㗎...』唔知新哥被捉去邊...講乜都冇用...
晴晴拍拍綽廷膊頭:「赤鱲角...」
『赤鱲角?』機場?
「嗯!」晴晴點點頭,「你都見過幻覺之中嘅赤鱲角機場...實際唔係機場...係監獄...」
係...監獄?!
細孖接住講:「赤鱲角嘅監獄係勞役嘅地方...專捉啲有異心嘅市民入去...當中仲包括...我哋嘅成員...」
赤鱲角...赤鱲角...原來係...
晴晴一轉身:「咁我哋計劃聽日嘅拯救行動!」
真係要計劃嘛?
真係要去赤鱲角監獄救新哥嘛?
就憑佢哋...幾個?!
TO BE CONTINUED
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 14-拯救行動] PART 01

今朝好早就起咗身...

有幾早?

天都未光就起身執嘢。

尋晚都好早就瞓咗...

有幾早?

食住燒魚咁傾計劃,一傾完就瞓喇。

好唔好瞓?

我覺得都算係咁~

冇被冇床淨係得啲大袋做枕頭,都可以瞓得幾冧。

或者係因為...個環境好啦~

竟然野外嘅感覺比起市內更加安心...多麼諷刺...
我哋執好晒啲嘢,整熄埋個火,天都未光就開始行。

細孖繼續扶住大孖,晴晴就繼續拖住惠惠,我就開著手機嘅電筒帶頭行。

『係唔係呢邊?』問問晴晴。

晴晴睇住部電話:「嗯。」

係要行去邊?係要行出呢個樹林。

條路算唔算難行?一定唔會係易...

仲要好小心...因為根本就冇路...全部都係樹...全部都係草...

根本上就好似有幾十年冇人踏足過呢度...不受人類破壞...自我復原嘅自然生態...

所以話...人類係地球上嘅害蟲係冇錯...

我哋幾隻誤闖入嚟嘅害蟲又有冇破壞到呢度嘅寧靜?

希望冇...更希望以後都唔會有...
行咗一段時間,黎明來到...

『點吖大孖?』我回頭望一望,『仲行到嘛?』

「行到...嗄...」大孖睇落都係冇乜氣力,「仲行到...」

『唔得唔好死撐喎...可以抖陣先喎...』雖然已經好過尋日...

「唔使...嗄...」大孖仲係勉勉強強,「我哋要爭取時間!」

爭取時間?

真係得咩?

我指個計劃...

尋晚傾嘅計劃可以話係太理想化...直頭係求其!
「頂住!」晴晴一邊拖住惠惠,一邊扶住大孖行,「好快有得抖!」

好快?順利就或者快嘅...但點睇都唔會順利得去邊啦...

雖然我睇唔好,但都冇辦法...

始終我哋咁多個裡面,就只有我一個反對...(就連惠惠都係企喺佢哋嗰邊...)

想拖延時間都唔得...亦冇用...

一路望住目標方向行...黎明都過咗...差唔多天光...

好唔容易俾我哋行出樹林!嚟到一條可以話荒廢多時嘅馬路上!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞