【颱風追擊】1715號熱帶氣旋 珊瑚 SANVU(17W)

1001 回覆
30 Like 4 Dislike
副高正辣殺
既然講得半圓效應 就不得不提東登與西登

以香港為例
如果風暴喺香港以西登陸 咁風暴最接近香港時 香港處於危險半圓 風力較強
加上東南風不受地形屏蔽 市區風力普遍較強
而且吹東南風會將海水吹上岸 造成嚴重風暴潮
仲有一點就係風暴最接近香港嗰陣 風暴尚未登陸 通常未開始減弱
例子:天鴿 韋森特 黑格比

如果風暴喺香港以東登陸 咁風暴最接近香港時 香港處於可航半圓 風力較弱
而西北風會受地形阻隔 市區風力會較弱
西北風會將海水吹返落海 風暴潮一般不太嚴重
仲有就係風暴會喺最接近香港之前登陸 一般而言去到CPA已經開始減弱
例子有:蓮花

睇返二戰後發出10號信號嘅風暴 只有1個係東登風

東登與西登分別之大 並非單睇半圓效應咁簡單

至於澳門呢 唔好意思澳門無高山 吹咩風都好大鑊

香港市區有三座神山擋三面風
得東南無地形屏蔽

其實睇返數據呢 東北風都唔算差
不過東南一定係最勁

好奇怪西南風無遮檔但通常唔大風

Btw其實以前5-8都有少少道理

5號=8西北
6號=8西南
7號=8東北
8號=8東南

雖然8西北通常廢過8東北或東南,
但唔比較下,8西北一樣好危險,
若果維持5至8,杜蘇苪乾吹東南出8,
莫拉菲風雨西北出5確實會出事
金仔打到黎

boom
梁 嘉 靜 是 一 個 迷 人 的 女 人 。 她 認 真 地 觀 看 風 暴 動 向 , 然 後 在 千 鈞 一 髮 間 掛 上 一 號 風 球 的 剎 那 , 讓 人 回 味 不 已 。

下次李棟旭可以加句梁嘉靜都變埋性幻想對象
梁 嘉 靜 是 一 個 迷 人 的 女 人 。 她 認 真 地 觀 看 風 暴 動 向 , 然 後 在 千 鈞 一 髮 間 掛 上 一 號 風 球 的 剎 那 , 讓 人 回 味 不 已 。

下次李棟旭巴打可以加句梁嘉靜都變埋性幻想對象

給 烈 風 吹 拂 的 秀 髮 絲 絲 在 空 中 揚 起
靜 靜 帶 著 詭 異 的 暗 笑 俯 看 濠 江 萬 民

下次李棟旭巴打可以加句梁嘉靜都變埋性幻想對象

唔好再quote佢副尊容啦
大雨警報
請在以下帖文集中討論大雨:
【大雨警報】高溫觸發熱對流為本港部份地區帶來大雷雨(2017/8/31)
https://lihkg.com/thread/381924

暫時傾南海個風去大雨post講唔好咁快推爆睇下一陣9點會唔會命名,有名當然易搞,無先再開珊瑚#2
星期六晚機出trip
係咪唔使執野喇?

https://lihkg.com/thread/376284/page/33
唔係叫瑪娃咩

變成四幅圖應該無咁金剛棒

加埋SMG台長少

加埋SMG台長啦
氣象post愈黎愈專業 真係好感動

巴打有心,自己打?

加埋SMG台長啦

果然是嘉靜的忠實Fans!

星期六晚機出trip
係咪唔使執野喇?

https://lihkg.com/thread/376284/page/33

執番出嚟

巴打有心,自己打?

係呀

巴打有心,自己打?

係呀

加埋SMG台長啦

果然是嘉靜的忠實Fans!

補埋前任同佢地兩個花名:風水權風水靜作法靜
唔好推著啦 未有名開post 呀
唔好推著啦 未有名開post 呀

瑪娃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞