【颱風追擊】1715號熱帶氣旋 珊瑚 SANVU(17W)

1001 回覆
30 Like 4 Dislike

卷入鋒面即係咩
向北郁開始?

最新各電腦模式預測路徑

外圈=800公里,內圈=400公里
睇路徑就黎要打去北海道同俄羅斯

卷入鋒面即係咩
向北郁開始?

最新各電腦模式預測路徑

佢個風圈好似好大
同埋雨水多?
列風圈就好細

巴打如果想知天氣,不妨睇睇日本氣象廳既預測

可以見到9月1號同2號雖然落雨,但信賴度得「C」,意思係信賴度不高,天氣預測變數大:正如而家歐中同GFS兩大模式,歐中認為東京會落大雨,GFS則一滴雨都無。雖然係咁,行山始終較高風險,細雨都未必成事,所以都未必太適合1-2號去行山

到3同4號天氣好轉,而且信賴度慢慢升到「A」,代表呢段時間既預測變數較細,對天氣好轉較有信心,所以可以考慮呢段時間先去行山

卷入鋒面即係咩
向北郁開始?

最新各電腦模式預測路徑

佢個風圈好似好大
同埋雨水多?
列風圈就好細

巴打如果想知天氣,不妨睇睇日本氣象廳既預測

可以見到9月1號同2號雖然落雨,但信賴度得「C」,意思係信賴度不高,天氣預測變數大:正如而家歐中同GFS兩大模式,歐中認為東京會落大雨,GFS則一滴雨都無。雖然係咁,行山始終較高風險,細雨都未必成事,所以都未必太適合1-2號去行山

到3同4號天氣好轉,而且信賴度慢慢升到「A」,代表呢段時間既預測變數較細,對天氣好轉較有信心,所以可以考慮呢段時間先去行山

巴打 多謝你,出發了,改改行程先
祝我9月5淩晨返到香港,唔會打風

唔洗客氣,祝你好運
我記得有人係帕卡個帖曾經提過0218黑格比黎對比帕卡.
於是頭先又用左幾個鐘整0218既圖

八號黎講, 0218唔算太差, 但風速高峰點好明顯只係由單一條雨帶刷出黎,
風力無帕卡咁持續, 亦無咁大風.

http://hkgw.netii.net/past_tc_old.html#0218

係咪基本確認左天鴿係新世紀八站平均風速最勁果個
天鴿就算青衣站蝕底俾以前既風都砌贏左杜鵑,黑格比,鸚鵡呢d對手

扣埋派比安之後其他未整好圖既風應該無潛力威脅天鴿

講到平均風速
其實沙田同打鼓嶺呢2個站有冇曾經試過上烈風?

呢兩個站不如拆左佢啦
跟本冇代表性

黑格比, 韋森特, 天鴿都吹唔到去烈風
我諗要龍捲風先吹到
點解會吹東北風
係咪立秋後北方日照時間短左,出左大陸高壓區,再同亞熱帶高壓區連成一線
之後就吹d乾燥熱風毒霧落黎
點解會吹東北風
係咪立秋後北方日照時間短左,出左大陸高壓區,再同亞熱帶高壓區連成一線
之後就吹d乾燥熱風毒霧落黎

正確係同菲東低壓區有氣壓梯,
強國送大禮。

八號黎講, 0218唔算太差, 但風速高峰點好明顯只係由單一條雨帶刷出黎,

http://hkgw.netii.net/past_tc_old.html#0218

天鴿就算青衣站蝕底俾以前既風都砌贏左杜鵑,黑格比,鸚鵡呢d對手

講到平均風速

呢兩個站不如拆左佢啦
跟本冇代表性

我諗要龍捲風先吹到
依兩個站放左係咩位置令到無風吹到入去

你地都係想咁啫

可惜係星期日呢

EC對上2次預報都輸比GFS

又星期日

講到平均風速

呢兩個站不如拆左佢啦
跟本冇代表性

我諗要龍捲風先吹到

沙田好似係馬場入面

你地都係想咁啫

可惜係星期日呢

EC對上2次預報都輸比GFS

又星期日

挨過去澳門啦屌

講到平均風速

呢兩個站不如拆左佢啦
跟本冇代表性

我諗要龍捲風先吹到

沙田 得城門河望到海, 其他方向環山

打鼓嶺 隔住山 / 內陸

講到平均風速

呢兩個站不如拆左佢啦
跟本冇代表性

我諗要龍捲風先吹到

沙田好似係馬場入面

屯門都係廢站
LM

講到平均風速

呢兩個站不如拆左佢啦
跟本冇代表性

我諗要龍捲風先吹到

沙田好似係馬場入面

屯門都係廢站

放幾個主要山頂, 測風比波會唔會重準d 然後市區風站只作參考

講到平均風速

呢兩個站不如拆左佢啦
跟本冇代表性

我諗要龍捲風先吹到

沙田好似係馬場入面

屯門都係廢站

放幾個主要山頂, 測風比波會唔會重準d 然後市區風站只作參考

咁風球係for市區/海平面多

巨型到

係咪地圖投影問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞