【颱風追擊】1715號熱帶氣旋 珊瑚 SANVU(17W)

1001 回覆
30 Like 4 Dislike

過緊關
珊瑚:你哋開個新post出去講啦
個post係我㗎dllm

鬼叫你唔愛回家

做完愛一定要回家
個天黑晒
個天黑晒

望下個鐘
呢個風威力有有冇天鴿一半...
上面啲圖唔係好識睇
大雨嚟緊
紅色回波擴大中
點解東登會無風,西登會有?
點解會升級得咁快
上面啲圖唔係好識睇

東登
最多大雨

地形問題+半圓效應影響

未至於無風
東登吹西北風有地型屏蔽,
同埋東登上左陸個風開始減弱,
最後係颱風機制西半圓相對弱過東半圓,
東登香港就處於較弱既西半圓
(但呢個較慢半圓效應相對唔明顯

東登嘅話啲風會由北面黎 經歷過陸地嘅摩擦力之後會減慢風速

唔係無風,係因為地形問題,香港無咁食風。再加上東登香港處於非危險半㘣。
人物相關
人物行為
小學雞 - 對科學毫無認識並喜愛四處謾罵的會員
掛風撚 - 每逢颱風來襲香港時才出現於風Post詢問何時發出颱風信號的會員
我(時間)要飛 - 每逢颱風來襲香港時,不斷詢問航班會否取消的會員
幾時掛八號 - 令風Post會員為之厭煩的問句,一般由不熟悉氣象的會員詢問

著名人物
Baroclinic - 高登中仔細分析颱風走向的資深氣象會員
SCM - 岑智明的英文簡稱
土豆 - 高登中仔細分析颱風走向的資深氣象會員
李鈺廷 - 蘋果日報專責報道颱風的記者,其嘩眾取寵式的報道手法令人側目
李慾廷、李肉停:李鈺廷的俗稱
李淑明 - 現任香港天文台高級科學主任,部分風Post會員之性幻想對象
林超英 - 前任香港天文台台長,其作風備受爭議
清潔工 - 經常比天文台更早透露何時發出颱風訊號的消息人士
徐老炳sonog - 高登氣象台圖表的提供者(http://hkgw.netii.net/
馬德鐘 - 高登資深氣象會員
宋文娟 - 現任香港天文台高級科學主任,部分風Post會員之性幻想對象
岑智明 - 現任香港天文台台長

著名颱風
1962 超強颱風溫黛 - 對香港造成極大破壞,二戰後吹襲香港最強的颱風
1979 超強颱風荷貝 - 70年代吹襲香港最強的颱風之一,最終遠至印度才消散
1999 颱風約克 - 90年代唯一令香港懸掛十號風球之颱風,並持續11小時
2006 颱風派比安 - 令香港吹起八號風球風力,但天文台只發三號風球引發爭議
2008 強颱風黑格比 - 令大嶼山嚴重水浸的颱風
2008 颱風鸚鵡 - 令香港發出九號風球的颱風
2009 颱風莫拉菲 - 令香港發出九號風球的颱風
2012 強颱風韋森特 - 令香港事隔13年後發出十號風球的颱風,令人津津樂道
2015 颱風蓮花 - 令香港發出八號風球,但風力連三號也不達標而被人恥笑
2017 熱帶風暴洛克 - 令香港發出八號風球,但風力比蓮花更弱而被人恥笑
2017 強颱風天鴿 - 令香港事隔發出十號風球的颱風,對澳門造成極大破壞
2017 強烈熱帶風暴帕卡 - 令香港發出強八號風球的颱風
上面啲圖唔係好識睇

東登
最多大雨

天鴿175一半90都無咪連sts都無
而家係無既

東登係較細風但近的話都大風,
苗柏海馬
元朗暴雨中
突然諗緊今年同前幾年珠江口有咩唔同,突然諗到今年多左港豬噢大橋唔通大橋吸風?

幽靈人工島
黎緊個風係瑪娃 等緊成型?
閃電行雷都幾密下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞