真係收人$2000賣公仔既女人真係食屎狗都不如

373 回覆
1233 Like 708 Dislike
同感. 完全係襯火打刧
收人2千正仆街
建議樓主買哂啲公仔再送俾收果條友
口講嘅慈善家可以收收皮
我都有好多公仔同玩具擺左十幾廿年珍藏 得閑拎出黎睇下
如果有人出岩價我可以賣 但我免費送就一定唔會
人之常情黎 整返乾淨同交收都要時間啦 樓主d時間手工唔值2000姐 買家覺得值咪得
都唔到你出聲
一個肯收一個肯放
又唔係用你啲錢
關你咩事
樓主噤勁又唔第一時間搵齊晒
死廢柴
你班人買chiikawa 又得

隻公仔儲咗廿年絕咗版賣出去又唔得
如果你講明:唔係架,我睇錢份上
咁冇咩好拗

而家講緊啲懶有心但收人二千蚊

即係有人叫你做義工幫人
你講明收錢當打份工咪ok
唔好收撚完錢同人講自己好善心所以先做
日日返工都話自己做緊義工dllm
資本主義
自由市場
點判斷懶有心?
有冇證據?
我有嗰位巴打徵嘅其中一個公仔,但覺得太普通,周圍都有,所以冇理

尋日睇到佢用2000收返嚟,都有啲肉赤
不過見佢有寄托,又真係搵到咁多返嚟,都為佢開心
諗嘢唔係得一個層次

咁如果兩皮唔放,10皮你放唔放?10皮放咗係咪又可以俾人鬧?

有啲公仔係棄之可惜
但跟咗你幾廿年,送出去都有啲肉痛
但有人高價收,又對佢咁重要,咪賣,有幾難明?
我係話收足$2000先係問題,收返幾舊水當車馬費費理所當然。
明買明賣,冇問題
唔好覺得收2000係幫人就得
《呂氏春秋》記載,魯國有條法律,若發現魯國人在別的國家被賣為奴隸的,你可花錢為他贖身,他回到魯國,那你就可從府庫裏得到賞金,而且必大過於你給他的贖金。子貢,孔子弟子,是個有愛心的富商。他知道有魯國人被賣為奴隸的,就為他們贖身,並且推讓不領賞金,他認為這是分內之事。

孔子並沒有讚賞,反而批評子貢:「你這樣做是錯誤的,以後魯國人誰會去為人贖身呢?你領得這賞金,並沒有損害德行。你不領取這賞金,那會使得很多人失去行善的動力,他們不再去把被奴役的同胞贖回魯國。」

如果目標係為咗令樓主搵返所有公仔,其實收錢似乎唔係壞事,起碼避免咗因為有人驚比人話收錢但又唔想無償嘅人最後冇畀到樓主
如果我有誠哥咁有錢,實每人派幾萬
尋日睇個post都覺得係,有幾賤先做得出
同埋講真,一買一賣,如果過到自己良心,我開夠5,000都得呀,依家我又唔係迫你買
明買明賣, 最緊要係買家覺得合理, 對買家嚟講, 回億係無價
你唔抵得人隻公仔賣到2000,你咪搵隻出嚟比原po
2000好撚多?點解收2000有問題但係收幾舊水又理所當然
唔知呀,做生意講供求,有人買咪有人賣囉
如果單野係支那狗
可以不理 由的佢地仆街
如果係真香港人
就要教好佢地
如果我有我會送俾佢
但佢自己offer又未必關人哋利字當頭事
佢都係想盡快盡可能收集齊啫
唔好咁偏激啦
事主本身都諗住重酬
仲要呢啲老翻feel嘅公仔其實都算係絕版黎
有人真係有喺手已經好難
冇得期望咁多人都超級善心免費送出
咁俾嗰條友你會唔會話佢陷他人於不義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞