【最新】香港公務員拒辭職申台灣居留證被拒 上訴台灣高院仍駁回

599 回覆
485 Like 14 Dislike
我見佢個post bracket 14, 14係佢個pt? 計佢fresh grad入行, 而家應該40都未夠, 勉強算後生, 點會柒成咁
被迫要簽署咁老實得唔得架
你睇真啲
連登仔明明話宣誓is a粥,一樣可以移民
https://www.directory.gov.hk/details.jsp?lang=chi&dn=cn%3D1271008257%2Cou%3DHD%2Cou%3DPeople%2Co%3DGOVERNMENT%2Cc%3DHK

David 哥搵最少五雞幾,留返喺香港咪算囉,去台灣做成世都唔會搵得返呢個數
唔係好識公務員跳pt時間,
如果登5咁不如等多幾年退休BNO去英國算啦, 佢可能仲係舊制咬長糧呢批, 除非佢只想留係講中文地方
咁講真
佢老婆台灣人
仔女自然有台灣身份
咁佢想依親攞埋其實好正常又唔係難嘅
問題係佢太on9啫
好快最後搞到自己兩邊不是人
如果香港呢邊炒佢, 可能台灣恩恤都唔定架

當佢跳到max
加埋housing
有6位數字一個月架
都真係
坐到呢個位都仲咁冇腦
睇怕要被辭職
應該上訴去中華人民共和國最高人民法院嘛
佢老實到我以為佢唔係香港人
而家為有希望保得住份工, 退休後睇下台灣有冇放寬返囉
綠營要保權位就要扮反共
但甲級商廈班中資就萬不能反,郁手就攪死經濟
班仆街深綠係twitter鬼叫就勁,講到實際損失就笠水
於是咬香港人就係唯一出路

因為前總統答應過大量接收香港公開反口就肉酸
最好就嚇到香港人唔敢去
佢最蠢係似乎唔係好知兩岸咩環境咁
退一萬步唔講政治
正常都唔會批比呢啲講到明唔係嚟長住嘅人
可能真係想做間諜呢
唔得,比條友主動兵解交信已經係最好結局
撞正國安交功課告得刑事
有理由相信公務員入面有好多陳生呢類象牙塔人士
痴撚線
禮拜一至五響香港做公務員
禮拜六日返台灣都講得出
先唔講台灣點會俾一個現職公務員咁有居留權
問題係你點說服台灣你係響度定居
要啊
咪好多返大陸搞退籍搞到勁麻煩
今次高調成咁, 好難唔殺一儆百
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞