【最新】香港公務員拒辭職申台灣居留證被拒 上訴台灣高院仍駁回

599 回覆
485 Like 14 Dislike
你真係發誓當食生菜咩?
唔打算辭職, 但去申請居留證,
衰左仲要分上網講,
我有D懷疑係唔係膠post
唔好9up la
好奇點解佢覺得可以申請到
公墓猿係咪都係白痴
正常
內戰仲未結束
支那賤種

又想做雞 又拎貞節牌坊
兩公婆都痴膠線
個老公申請移民台灣 唔肯辭左份香港公務員工
仲係移民計劃寫話每個星期五香港放工飛台灣 星期日由台灣飛返香港返工
呢d人直情要終身blacklist 下次再申請都唔批

事實概要:
原告於111年11月30日以香港居民身分提出中華民國臺灣地區入境居留申請書,申請隨同配偶邱怡慈在臺居留。被告以經會同相關機關審查不予許可,依香港澳門居民進入臺灣地區及居留定居許可辦法(下稱港澳居留許可辦法)第22條第1項第1款第4目規定,以112年6月1日內授移北新服字第1120911445號處分書(下稱原處分)不予許可原告申請在臺依親居留。原告不服,提起訴願,業經被告行政院以112年10月25日院臺訴字第1125022020號訴願定(下稱訴願決定)駁回,原告仍不服,遂提起本件行政訴訟。

貳、本件原告主張:
一、被告所屬移民署(下稱移民署)新北市服務站黃姓承辦人於111年12月5日以電子郵件寄發第一次「補件通知書」,要求原告補繳在職證明(包含職務內容、職位編制及職稱),由完整在職證明內容可得知,原告任職香港○○○,職稱為○○○○,職責屬負責督導建造公營房屋地盤的土木工程、土力工程、探土工程,為地基結構工程和拆卸工程施工之技術人員,其職務與任職單位完全非與軍事、黨務、國安等具政治性機關有任何關連。但待原告提供被告所要求之所有文件後,在無任何相關事證下,才遭被告指稱原告有「危害國家利益、公共安全、公共秩序或從事恐怖活動之虞」情形。

伍、本院之判斷:
原告既簽署效忠聲明,擁護中華人民共和國香港政府基本法、效忠香港特區,縱原告工作只是○○○的結構監督工程內容,且只是週五入境臺灣,週日回到香港,但較諸於「非香港政府公務員」,原告仍有較高的可能性為中共從事內部滲透或情報工作,若原告不辭去現職,被告基於風險控管,依港澳居留許可辦法第22條第1項第1款第4目規定,即可作為「若不辭職即不許可原告居留」之法源依據,被告並無必要於准許原告入境居留後,再花費鉅大人力、物力去監控原告的手機、電腦,查看原告有無國安疑慮,原告主張指稱原告危害國家利益必須具體提出事證,被告要求原告必須辭去現職,並無何法源依據云云,尚不足採。
https://judgment.judicial.gov.tw/FJUD/qryresult.aspx?q=0625de7c48296ede9f0f311db5368dfe&akw=%E4%BE%9D%E8%A6%AA
你搵到個男人個名未
美國佬繼續同台灣晶片業合作就得啦 建交跟本冇實質作用
而家同台灣建交既都冇乜實質作用啦
建唔建交跟本唔係咁重要
日本首相咪照樣去台灣
美國官員咪照樣唔理警告去台灣
可能唔係大粒嘢呢 不過佢老婆擺上facebook真係幾撚on鳩 明知公務員對移民係敏感既啦
咁香港公務員都高收入的
一定啦 香港名已經。

臭晒
自己領會啦
職責屬負責督導建造公營房屋地盤的土木工程、土力工程、探土工程,為地基結構工程和拆卸工程施工之技術人員

房署、建築署、土木工程拓展署,
我有冇估中部門
臺北高等行政法院判決
原告:陳明浩
被告:內政部

(五)查原告現任職於香港○○○○○,為香港政府公務員,且已簽署效忠香港政府聲明,原告於112年5月15日補件,表明未來不會辭去現職,原告表示所有公務員都被迫要簽署效忠聲明,可證其對香港政府無任意拒絕能力

https://judgment.judicial.gov.tw/FJUD/data.aspx?ty=JD&id=TPBA,112%2c%e8%a8%b4%2c1414%2c20240704%2c1
開埋名
阿陳生, 乜原來係你

個判決有佢全名
你試吓去搵一搵
唔會辭職=唔會移民

申請咩居留
邊敢呀, 國安拉我侵犯私隱咪大鑊
可能真係有都唔定

是否題 ( )

(是)係唔係公職人員(共匪)
mps pt 24-33
台灣啲部長都無pt33啦
唔記得係唔係申請美國visa, 都有問係唔係公務員
可能都係怕有間諜
Google 全名加電話簿即搵到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞