【最新】香港公務員拒辭職申台灣居留證被拒 上訴台灣高院仍駁回

599 回覆
485 Like 14 Dislike
係咪可以向CSB投訴有人唔係真誠效忠同擁護特區政府
兩公婆一開始個心態應該係覺得台灣一定唔介意多D人黎消費
同埋香港既收入證明好高會令台灣政府覺得無咩問題
正常呢D family visa 個女既夠錢養個男既就得 咁大家估下條女其實係咪無收入/好低收入

一開始唔批其實係兩個主要原因
唔辭職 同埋 無在台生活規劃 (因為根本無諗過一齊住)
正常jer住呢兩樣同台灣拗架嘛
佢話你無生活規劃 咪show俾佢睇有咩生活規劃
佢話你唔辭職 咪求其講話自己已經計劃好 只要一批居留證就會辭職
而家唔辭係因為擔心唔批 etc

點知兩公婆就真係以為自己人才 台灣一定想要自己
居然講D完全相反既野
最直接一句
如果佢都唔係打算住台灣 要居留證黎做乜
個個weekend旅客入境咪得

台灣而家就係睇死佢根本係側側膊唔坐移民監
你要玩到咁大 佢咪陪你玩 話你危害國家安全
冠冕堂皇咁同人講weekend 過下黎先至好野
佢覺得自己係黑中嘅螢火蟲一樣, 咁鮮明咁出眾, 台灣一定會收佢
依家人咪影衰香港人啦
單嘢玩到咁大,應該知啦吓哇
唔係,但雙方地位原本就唔對等
辭職都唔肯 點解要俾佢/俾佢有咩用
難左幾十年

你有生之年應該都唔會見到
台獨分子 発見
明報記者點解唔問埋公務員事務局,想睇下公務員事務局咩反應
個po唔係度啫,台灣法院判決書唔會就咁無咗呀嗎
又見到你啦,討論到一半走左去。
等緊你返入黎討論

黃毓民正式同奶台杜汶澤反面
https://lih.kg/CCQCGNX
其實我同好多ching想講嘅係, 香港人邊會咁得閒去check台灣法院份verdict, 睇下有冇香港人移民失敗, 係佢老婆叻唔切放上網, 所以先通晒天,
仲要似乎佢冇朋友, 冇人whatsapp/line提佢, 個post要等到返工先有同事(好大機會)提佢要del
宣假誓同違反公務員守則
而家仲要揚左出去
佢仲點開工
唔好玩啦
呢D on9仔 連移唔到民都唔願意辭職就證明佢為左份工做乜都得
不知幾忠心
在連登見光。。好快有media報導
部門署長在宣誓呢方面實執正
支拿小紅粉發現
係中國的.
你去中聯辦申請移民台灣就OK
申請唔到可以搵關愛組幫手 一定人好易話為
加油!
成個二戰打左6年
共產黨打國民黨由1945年打到依家
你話有幾難
笑死
依家可以一世做中國人了
仔仔女女都係
儍黃大模廝樣當人condom
仆街
大紀元直頭報埋佢部門同職位

https://hk.epochtimes.com/news/2024-08-21/34404201
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞